Френкие Гоес то Парис!

Пеп Гвардиола неће бити срећан због тога.  РЕКОРД! ПСЖ украо Френкија за 75. 000. 000 евра, кључни човек је Мбапе! Ово је мало ко очекивао. . .

Фудбал 09.12.2018 | 16:00
Френкие Гоес то Парис!
Ливерпулски "сyнтх-поп" састав "Франкие Гоес то Холлywоод" био је веома популаран у Европи средином 80-их, мада се данас повремено на радију евентуално емитује њихов највећи хит "Релаx".

У Европи се ове године, па и у самој Енглеској, више причало о амстердамској "неw wаве" сензацији Френкију Де Јонгу, који је проглашен за новог холандског "вундеркинда" и фудбалеру који ће постављати стандарде у игри на средини терена у наредној деценији.

Иако је било питање у коју ће метрополу отпутовати после очекиваног растанка са Ајаксом наредног лета, изгледа да би следећа фаза његове каријере могла да буде названа "Френкие Гоес то Парис".

Де Јонг игра трећу сезону у првом тиму Ајакса и ове је одушевио целу Европу одличним играма у Лиги шампиона и репрезентацији.

Енглески "Тхе Телеграпх" објавио је да ће Де Јонг на лето 2019. године прећи у Пари сен Жермен за 75 милиона евра и да је на томе код богатих власника из Катара инсистирао лично Килијан Мбапе после судара Француске и Холандије у УЕФА лиги нација.

"Тхе Телеграпх", међутим, није навео на који начин Парижани планирају да обезбеде новац за Де Јонгов трансфер у сезони у којој им прети суспензија из УЕФА такмичења због, наводно, вишеструког и свесног кршења одредаба финансијског фер-плеја.

Један од најталентованијих младих фудбалера Европе доводио се у везу са Барселоном и Манчестер Ситијем, али је према тврњама новинара лондонског листа одлучио да за наставак каријере изабере Париз.

Спортски директор "копљаника" из Амстердама, Марк Овермарс, поставио је цену од 75 милиона за 21-годишњег фудбалера, на шта је пристао ПСЖ јер му је неопходно појачање у средини терена, посебно што се очекује да екипу тренера Томаса Тухела напусти незадовољно Адриен Равио.

Чекали су се Барселона или Манчестер Сити, а Френки де Јонг је на крају изабрао - Пари Сен Жермен!

Експлодирала је прва трансфер бомба за наредно лето! Угледни холандски лист Де Телеграф са све вињетом "ексклузивно" јавља да је експедиција француског шампиона боравила јуче у Амстердаму, где се састала са Ајаксовим директором Марком Овермарсом и том приликом му на сто ставила чек на 75.000.000 евра! Упркос томе што је Овермарс изјавио да коначни договор још није постигнут и да је још неколико клубова показало интересовање за Де Јонга, Де Телеграф је преко добро обавештених извора добио информацију да ће Ајакс прихватити вртоглаву суму новца, јер једноставно не постоји логични механизам којим би такав новац могао да се одбије. Манчестер Сити је био најозбиљнији у игри, али је на крају морао да одустане због тога што би овим послом кршио прописе финансијског фер-плеја.

Овим послом практично је постало јасно да ће Адријен Рабио напустити Париз по завршетку сезоне, као слободан играч. И каријеру ће вероватно наставити у Барселони, којој онда Де Јонг није потребан, јер њих двојица покривају исту позицију. 

Де Јонг ће постати апсолутно најплаћенији Холанђанин који је директно из Ередивизије отишао у бели свет и други иза Вирџила ван Дајка, којег је Ливерпул прошле зиме платио и даље рекордних 85.000.000 евра. Де Јонг свакако постаје најскупље продати играч у Ајаксовој пребогатој историји и досадашњег рекордера Давинсона Санчеза претећи ће готово за дупло више новца! Подсетимо, Ајакс је Колумбијца продао Тотенхему у лето 2017. године за 40.000.000 евра.

Према информацијама поменутог листа, кључну улогу у Де Јонговој одлуци да изабере Пари Сен Жермен имао је Килијан Мбапе. Француско чудо од детета ступило је у директан контакт с Де Јонгом и поручио му да би волео да заиграју у истом тиму. Мбапе је претходно разговарао о овом подухвату и са члановима управе, којима је представио идеју да крену по најтраженијег холандског везисту! Наводно, Де Јонг није размишљао ни секунд о коначној одлуци када му је стигао позив светског шампиона.

И Де Јонгов претходни клубо озбиљно ће профитирати од ове продаје. Виљем ИИ добиће чак 15 одсто од ове трансакције, односно чак 11.250.000 евра! Поређења ради, највећа клупска продаја је Муса Дембеле, који је 2006. године отишао у АЗ Алкмар за 5.000.000 евра. Иначе, годишњи буџет Виљема ИИ је – 11.000.000 евра! Дакле, клуб је добио цео годишњи буџет унапред. Виљем ИИ је Де Јонга продао Ајаксу лета 2015. године за само 300.000 евра.

Готово нестварно звучи, али Ајакс ће од Де Јонгове продаје инкасирати невероватних 1.226.000 евра по његовој одиграној утакмици, ако узмемо да ће Ајаксу остати још око 63.750.000 евра након што се новац буде пребацио на рачун Виљема ИИ. Де Јонг је буквално једва саставио нешто више од једне сезоне у првом тиму и потпуно залудео најбогатије европске клубове. У свом резимеу има тек 34 одигране утакмице у Ередивизији и укупно 52 меча у 3.919 минута! То је, веровали или не, око 16.300 евра по минуту проведеном на терену.

Какве бројке...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар