Приштина добила шамар у НАТО-у

Војска Косова неће бити формирана у децембру, како су најављивале власти у Приштини, речено је за "Блиц" у седишту НАТО-а у Бриселу, где наглашавају да ће процес трансформације БСК у војску трајати 10 година.

Регион 07.12.2018 | 12:36
Приштина добила шамар у НАТО-у
У Бриселу је у уторак почео састанак министара спољних послова земаља чланица НАТО, а на брифингу у НАТО-у уочи почетка састанка званичник Алијансе рекао је "Блицу" да војска Косова неће бити формирана у децембру, како су најављивале власти у Приштини.

ДЕЦЕНИЈА ТРАНСФОРМАЦИЈЕ

- Мислим да војска Косова неће бити формирана у децембру. Постоје три закона која су тренутно у законодавном процесу. Постоји очекивање да ће они крајем месеца бити усвојени. Тада ће почети транзициони процес од десет година да би се трансформисале Косовске безбедносне снаге. Нема говора да они постану војска када се усвоје закони, то је дуг процес - рекао је овај званичник.

На брифингу је новинарима речено и да је битно да се нагласи да се ангажовање снага НАТО на Косову заснива на три стуба: улога КФОР, НАТО тим за саветовање и везу и побољшање интеракција. Такође, поновљено је да је КФОР на Косову у складу са Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН.



- Оно што је важно и непроменљиво јесте то да наш задатак остаје да обезбедимо сигурно и безбедно окружење и слободу кретања свих људи и свих заједница на Косову. То је најважнија ствар која би требало да се зна о КФОР на Косову - истакао је саговорник НАТО у Бриселу.

УСТАВ ПРЕПРЕКА

Слично говори и Енвер Хасани, бивши председник Уставног суда Косова, који је у интервјуу за Н1 рекао да формирање војске у децембру не би било по Уставу КиМ.

- Суштина три закона који би требало да буду донесена је да се не дира у уставну димензију војске, и ти закони су део једног дужег процеса од 10 година. Иначе, немогуће је формирати војску без промене устава, баш зато је одлучено да се иде овим путем - рекао је Хасани. Према његовом мишљењу, то што власти у Приштини причају о формирању војске је само ствар политике.

- То је за унутрашњу употребу на Косову. Војска не може да се формира без сагласности Српске листе, односно двотрећинске већине у скупштини - закључује Хасани. Милован Дрецун, председник Одбора за Косово и Метохију у Народној скупштини Србије, каже да Србија не може да спречи трансформацију БСК, али да може кампањом према Вашингтону и НАТО да утиче да они буду гарант и спрече евентуални упад на север.

КЉУЧНА УЛОГА НАТО

Иначе, поводом тренутне ситуације и подизања такса за робу из Србије, поменути званичник НАТО-а рекао је новинарима у Бриселу да се осећа повећана тензија на Косову, али да није само ово питање довело до тога - већ сплет неколико истих.

- НАТО није умешан у проблеме по питању тарифа. Јасно је да желимо да будемо сигурни да има напретка у дијалогу Београда и Приштине, и све што може да одложи то питање је брига за нас. Постоје неколико инцидента који су повећали тензије, мислим да нису само тарифе. Наш поглед је да се тензије смање, а не повећају - рекао је он.

На констатацију да велики број људи мисли да до споразума неће доћи, или да уколико и дође неће бити на стабилним ногама, из НАТО-а су нам рекли да ће урадити све што је до Алијансе да се договор постигне.

- Волели бисмо да договор буде постигнут. Ми ћемо се фокусирати на наше задатке, надајући се да се политички договор може постићи уколико урадимо оно чему смо посвећени. Мислим да НАТО ту има кључну улогу. Надамо се да ће се политичарима дати простор како би постигли одговор - речено је у Бриселу.



Брнабић: Надам се да нећемо

Дан након што је албански премијер Еди Рама у Загребу након сусрета са хрватским колегом Пленковићем рекао да је Србија прекршила уговор ЦЕФТА огласила се и премијерка Ана Брнабић. Она је негирала Рамине наводе, али је додала да се слаже с њим да је повећање таксе ненормално. Премијерка Србије изјавила је поводом најаве формирања косовске војске да се нада да Србија неће морати да употреби своју војску, али да је тренутно то једна од опција на столу зато што се не може гледати ново етничко чишћење Срба.

- Надам се да никада нећемо морати да употребимо своју војску, али је у то у овом тренутку једна од опција на столу, јер не можемо да гледамо ново етничко чишћење и нове олује иако Еди Рама на њих позива - казала је она новинарима. Премијерка је додала да су потези Приштине "политика 19. века" и да Београд и Приштина имају различите визије приоритета.

- Мој приоритет су школе, а њихов пушке - рекла је Ана Брнабић.

(Блиц)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

Дд

07.12.2018 11:45

Али бице формирана,то је поента.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

07.12.2018 11:50

Неце до слиједецу годину па то је нажалост политика Амера они када дају зелено свјетло И шта онда...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Демилитаризација

07.12.2018 12:02

Имају они превише оружја и без војске т.з.в. "Косова", како становништво а и Албанија их може наоружати за 24 сата. Треба их демилитаризовати а како поред Албаније у НАТО пакту?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пушка је приоритет

07.12.2018 12:12

Надам се да никада нећемо морати да употребимо своју војску, али је у то у овом тренутку једна од опција на столу, јер не можемо да гледамо ново етничко чишћење и нове олује иако Еди Рама на њих позива - казала је она новинарима. Премијерка је додала да су потези Приштине "политика 19. века" и да Београд и Приштина имају различите визије приоритета. - Мој приоритет су школе, а њихов пушке - рекла је Ана Брнабић. И Србима треба да је пушка приоритет. Шта ти втеди школа када вели школу пар пушака окупира.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

07.12.2018 12:55

Свако да ради свој посао. Ја као професор у школи, професионални војник са пушком.И да се сви надамо да рата неће бити, али да се за исти припремамо.

Name

ПБ

07.12.2018 12:19

Незна се ко је рузни од кога

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорис.

07.12.2018 12:51

Као да их је поплава избацила.

Name

Митар

07.12.2018 12:24

Јбг ви увјек нађете неименоване изворе, има ли шта да можете именовати. То је исто што је Вучић имао доказе да неко ради на рушењу Милорада Додика, али то никад није објавио, иако је то обечао након избора објавити, али никад није.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Питање

07.12.2018 12:29

Па ста је ово сто се види на слици него војска?

ОДГОВОРИТЕ
Name

БиХ

07.12.2018 12:33

Они шамар ми МАП, идемо даље

ОДГОВОРИТЕ
Name

007 Бонд

07.12.2018 12:42

Они шамар, а ти мАП, али, џабе, јер НСРС је изгласала војну неутралност!

Name

@007 Бонд

07.12.2018 12:59

Нису то надлезности ентитета тако да мозе да гласа како год хоце.

Name

лабуд

07.12.2018 13:18

Коме си изгласали.

Name

Дамир

07.12.2018 17:51

Већина народа у бих то су Бошњаци и Хрвати су за Косово и видјет ћете на крају даце бити признато и подржано зато вама демократија неваља ста већина мисли већ 30 посто ће да одлучује Е видјет ћете да неће ,

Name

Дамир

07.12.2018 14:34

Ма ста вас радује све негативно против Косова гледајте своја посла ,да ту републику мало унормалите и да нас не срамотите по свијету Косово је држава и сигурно већина народа бих је Одма признала али морамо поштовати одлуку српског народа тако ћемо акобогда једног дана моћи донијети одлуку да вас збрисемо тамо гдје вам је мјесто

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

07.12.2018 21:39

Твојој заблуди не видим хоризонте!