Синдикат штити раднике или власт

Настављен је прогон особа које су подржале групу „Правда за Давида“ која тражи пуну истину о смрти Давида Драгичевића и казну за убице и наручиоце његове ликвидације. Ријеч је углавном о самохраним мајкама које су добиле рјешења о премјештају на радна мјеста у друге градове

Република Српска 07.12.2018 | 10:13
Синдикат штити раднике или власт
Када се појединац побуни против система, систем учини све да му се освети. У таквим случајевима све је илузорно и подложно манипулацији - од тумачења закона, правилника, основних људских и грађанских права…

Остаје истинита једино наредна изрека - „Кадија те тужи, кадија ти суди“.

У сјенци постизборних дешавања, која обилују подизањем међунационалних тензија, након што је Милорад Додик отишао на ново радно мјесто у Сарајево, политичке трговине, куповине и продаје посланичких мандата, разбијања појединих политичких странака, у Републици Српској наставља се прогон особа које су подржале борбу породице Драгићевић, која од 26. марта на Тргу Крајине у Бањалуци тражи пуну истину о смрти Давида Драгичевића и казну за убице и наручиоце његове ликвидације.

Режимско тренирање строгоће

Петнаестак особа запослених у ентитетским институцијама и установама Републике Српске у Бањалуци одмах после октобарских избора, када је постало јасно да СНСД остаје на власти у овом ентитету, добило је рјешења о премјештају на нова радна мјеста у друге градове. Ријеч је углавном о самохраним мајкама и, нема сумње, да се ради о акцији с предумишљајем како би се те особе „дозвале памети“, али и како би се послала порука свим државним службеницима да, ако хоће да остану на својим радним мјестима, не одлазе на скупове „Правда за Давида“.

Бранкица Ступар, запослена у Заводу за статистику Републике Српске, већ трећи мјесец уз помоћ адвоката Милана Малешевића води битку за своја радничка права, након што јој је директор ове јавне установе Јасмин Комић потписао рјешење о премјештају у Добој. Ступарева је самохрана мајка двије малољетне дјевојчице и одлазак на ново радно мјесто у Добој значило би препуштање њених кћери самима себи. Ступарева се због незаконитог рјешења жалила Инспекцији рада РС, која је одбила њен приговор, Омбудсмену за људска права БиХ, као и Одбору државне управе за жалбе. Овај Одбор, као и Инспекција рада, стали су на страу послодавца, односно директора Завода за статистику Јасмина Комића, одбијајући жалбу
Ступареве као неосновану.

Одбор државне управе за жалбе којег представљају Гордана Калаба и Ђорђе Раковић навео је да, према Закону о државним службеницима, државни службеник, без своје воље, може бити распоређен на друго радно мјесто у истом републичком органу управе због потребе или повећања обима посла.

Одбор тврди да је Комић сасвим законито написао Ступаревој рјешење којом је премјешта на шестомјесечни рад у Добој. Све је покривено образложењем да начелник Одјељења Завода за статистику у Добоју од Комића тражио да му пошаље једног службеника са високом стручном спремом због “предстојећих планираних активности“. Одјељење у Добоју напрасно се нашло у „необраном грожђу“, јер је један службеник требало да иде на годишњи одмор, а други на боловање. Ступарева је, након што јој је урућено рјешење о премјештају, такође је отишла на боловање, а нико други из Завода за статистику није послат у Добој да реализује изненада искрсле „предстојеће планиране активности“. То потврђује да повећаног обима послова практично није ни било.

Одбор државне управе за жалбе још наводи да Закон о раду, који би требао да буде кровни за сва питања из радно-правног односа, то није, већ да је у случајеву Ступареве кључна примјена Закона о државним службеницима, који по њима надјачава Закон о раду.

Синдикат на страни власти

Симптоматично је да Одбор уопште није желио да се бави кључним питањем – да је разлог за премјештај Ступареве из Бањалуке у Добој то што је она у своје слободно вријеме била на скуповима „Правда за Давида“, те да се над њом проводи мобинг. Одбор је кратко закључио како та питања нису у његовој надлежности, а није пристао ни да Ступареву ослободи трошкова писања жалбе од 562,50 КМ, уз јасно назнаку да против Рјешења Одбора нема права жалбе и да једино може да покрене поступак пред Основним судом у Бањалуци.

Ступаревој је сугерисано да, ако сматра да су повријеђена њена људска права и да је изложена дискриминацији, може да покрене судски поступак против Завода за статистику РС. Ријечју, да настави исцрпљујућу, скупу и неизвјесну правну битку, без обзира што је њена егзистенција, као и егзистенција њене двије малољетне кћери у међувремену тешко угрожена.
Случај Бранкице Ступар није изолован.

Мање више исто је прошло и осталих 15-так државних службеника који долазе на скупове “Правда за Давида”, о чему је Журнал недавно писао. Поразније од свега је што на смишљено шиканирање ових људи није реаговао Савез синдиката РС, посебно Синдикат запослених у јавној управи, што су глуве и нијеме остале и колеге жигосаних, као и највећи дио јавности Републике Српске.

Извор: Журнал.инфо

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

царлито

07.12.2018 09:23

Раднике - не стити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

пресипање из супљег у празно!

07.12.2018 09:39

У РС имамо полицијску хунту, зато МУП и тузиластво раде ста год хоце, а не оно ста им је намјена!

Name

Пеција

07.12.2018 09:26

Адам Шукало је врхунски правник, огромног јкредибилитета и потенцијала. Зашто му се не обрате?

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНФО

07.12.2018 09:26

ТИК-ТАК ЗЛОТВОРИ, СТИЗЕ ПРАВДА , А И ВРИЈЕМЕ ЈЕ. ПРАВДА НЕ ЗАБОРАВЉА. СВИ КОЈИ КРСИТЕ ЉУДСКА ПРАВА БИЦЕТЕ ПРОТЈЕРАНИ СА ВАСОМ ДЈЕЦОМ ИЗ ОВОГ ГРАДА. НЕМА СУЗИВОТА СА УБИЦАМА И ЊИХОВИМ ПОМАГАЦИМА. ТИК-ТАК, ТИК-ТАК, ТИК-ТАК.....ПРАВДА ЗА ДАВИДАААА! ПА ДА ВИДЕ ДАВИДЕЕЕ!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

ИНФО

07.12.2018 09:30

ТО НИЈЕ СИНДИКАТ, ТО ЈЕ МАФИЈАСКА ОРГАНИЗАЦИЈА ВЛАДЕ РЕП. СРПСКЕ СА ЊЕНИМ ДИЛЕРИМА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

07.12.2018 09:31

Мацрон цаллс фор тхе унитy оф тхе Френцх натион? (Макрон позива на јединство француске нације?) Хмм, сад видимо да сви имате истог газду и исте трикове. Медији потпуно погресно извјеставају и пласе људе доласком десницара на власт у Француској, прицају о немирима и сукобима, ратовима. Није овде уопсте ријец о љевицарима и десницарима него о унистењу средње класе, будуцности дјеце и младих људи, економској кризи, а иза свега се крије огромна корупција и потпуно одсуство емпатије код припадника власти према сопственом народу. Они униставају систем и институције да би само они зивјели добро. Ови људи су хероји, насе зене које су добије премјестаје и отказе су хероји. Оне се боре за боље сутра за сваког становника. Засто да за једне вазе једна правила, а за друге друга када су сви једнаки пред законом? Нецете моци јос дуго, људи су прогледали.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

07.12.2018 09:43

Да не цитам текст из наслова могу да написем коментар.Синдикат стити власт а не раднике.Неки дан господја Мисицка казе да су радници добили плату 30 марака мање , а да то не смију да пријаве.Разлог због цега не смију да пријаве је могуци одказ јер ако добију отказ онда их нема ко да застити.Знаци синдикат не стити раднике тај синдикат стити само своје постојање,а када треба стати иза радника онда не постоји.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

07.12.2018 09:46

ЧЕДО ВОЛАШ ЈЕ УСТОЛИЧИО РАНКУ МИШИЧ ИМА 15.ГОД.ТРЧАЛА ЈЕ ЗА ЊИМ КАО НАЈВЕЋА БЈЕДА ДОК ЈЕ БИО ЖИВ А САДА ПРИЧА БАЈКЕ.ИМА ТАКВИХ ПУНА РС.ШТА ЈЕ ТА ЖЕНА УРАДИЛА ЗА РАДНИКЕ.НАРАВНО НИШТА ОСИМ ШТО ЖИВИ КАО ГРОФИЦА, ТРОШЕЋИ СВОЈЕ СЛОБОДНО ВРИЈЕМЕ КОЈЕГ ИМА НА ПРЕТЕК ПРОВОДЕЋИ У СИНДИКАТУ. ЖИЛЕ ЈОЈ ПОИСКАКАЛЕ , УСТА СЕ ИСКРИВИЛА БОРЕЋИ СЕ ЗА ЉУДСКА ПРАВА.НИТИ ИМА РАДНИКА НИТИ ИМА СИНДИКАТА.ОДЛИЧНО ЗНАМ ШТА ЈЕ СИНДИКАТ.ПРВО ИДЕШ ДИРЕКТОРУ НА ДОГОВОР ПА ОНДА ПРИЧАШ БАЈКЕ ЗАВРШНЕ РАЧУНЕ ПРАВЕ НЕ ПОЛАЖУЋИ НИКОМЕ РАЧУНА.ПАРЕ СЕ ВРТЕ КАО НА ТРАЦИ .ОНИ НА ВРХУ И ОНИ КОЈИ СУ У РЕПУБЛИЧКОМ СИНДИКАТУ СЕ ПРОВОДЕ.НЕМА ДЕСТИНАЦИЈА ГДЈЕ НЕ ОБИЛАЗЕ И ТАКО ДАЉЕ СВЕ У КРУГ.НАРОД ЈЕ НАЈВЕЋА СТОКА КОЈА СЕ МОГЛА РОДИТИ.ТО СУ ТИ РАДНИЦИ И СИНДИКАТ КОЈИ ГЛАСА ЗА ВЛАСТ А ТО ЗНАЧИ ДА НАМ НЕ ТРЕБА ТАКАВ СИНДИКАТ ЗАТО ШТО КАО ЦВИЈЕТАЈУ РУЖЕ ТО СМО ВИДЈЕЛИ НА ИЗБОРИМА КОЈИ СУ ЛАЖНИ.КАД БИ БИЛА ПРАВНА ДРЖАВА И КОНТРОЛА УПАЛА У ОПШТИНСКЕ И РЕПУБЛИЧКЕ СИНДИКАТЕ ТАД БИ СЕ ВИДЈЕЛО ШТА СЕ ТУ РАДИ И ЗА КОГА СЕ РАДИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ТОРРО

07.12.2018 10:30

ТАЧНО !!! ТРЕБАЈУ НАМ НОВИ И МОДЕРНИ СИНДИКАТИ КОЈИ НЕЋЕ БИТИ РЕГИСТРОВАНИ КАО УДРУЖЕЊА ИЗАБРАНИХ ГРАДЈАНА !!!

Name

Полтрони

07.12.2018 10:33

ВЛАСТ. И синдикат, и удружење РВИ и удружење пензионера.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Саша

07.12.2018 10:50

Исчлањујте се из ткз. синдиката.Ако вам се на платној листи одбија одређен износ за синдикат.Ваша је дужност ако сте морални и поштени људи да напишете изјаву и однесете у рачувоводство фирме у којој радите.На примјер:Обраћам вам се захтјевом да ми од идућег мјесеца престанете од плате одбијати средсва за синдикат.Потпишете се и предате.То су ваше паре које дајете другоме а немате никакве користи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Тфф

07.12.2018 16:06

ТАКО.ЈЕ.ТАКО.ЈЕ.ОВО.ТРЕБА.ОБЈАВИТ.НА.СВИМ.МЕДИЈАМА.

Name

Там Yинг

07.12.2018 15:50

Народу је јасно да са таквом власцу, нема сузивота, да це се убијања и даље наставити ако и даље остане СТРАХОВЛАДА у рс-у

ОДГОВОРИТЕ
Name

Фуц

07.12.2018 15:59

РАДНИКЕ.НИКО.НЕ.СТИТИ.ЗАКОН.О.РАДНИКУ.СЕ.УОПСТЕ.НЕ.ПОСТУЈЕ..ЗАКОН.О.ПРАВИМА.РАДНИКА.НУЛА.НУЛА

ОДГОВОРИТЕ