Ко је насљедник Ангеле Меркел?!

Владајућа немачка Хришћанскодемократска унија (ЦДУ) бираће наследника Ангеле Меркел, новог председника или председницу, а тиме и кандидата за новог канцелара.

Свијет 07.12.2018 | 07:14
Ко је насљедник Ангеле Меркел?!
Светски медији пишу о одласку немачке канцеларке и лицитирају о њеном наследнику, а ББЦ је објавио текст под насловом "Врхунац трке у ЦДУ се ближи, али и крај једне ере".

ББЦ наводи да постоји осећај да што је година ближа крају, тако је ближи и крај ере Ангеле Меркел. Меркелова је лидер ЦДУ и канцелар Немачке је од 2005. године, а у октобру је објавила да напушта позицију лидера странке и да не планира поново да се кандидује за канцелара.

Она је, како АП наводи, своју странку неуморно померала ка центру, одбацујући војну регрутацију, убрзавајући одустајање Немачке од нуклеарне енергије и износећи предности које охрабрују очеве да се старају о својој деци и омогућавајући увођење геј бракова.

Оно што је оцењују као најконтраверзније за Меркелову као лидера конзервативне странке, јесте што је дозволила огроман прилив миграната, тражилаца азила у Немачку 2015. године, напомиње агенција. Њен наследник биће изабран на конгресу странке у Хамбургу којем ће присуствовати 1.001 делегат.

Генерална секретарка ЦДУ Анегрет Крамп Каренбауер позната и по надимку АКК, једна је од кандидата за наследника Ангеле Меркел, али и њена савезница за коју се сматра да је најближа центристичким ставовима Меркелове.

Искуство је стекла водећи регионалну владу у савезној немачкој држави Сарланд. Она је, по оцени АП, доследно показивала већу спремност од Меркелове да служи конзервативној реторици и била много гласнија по питању противљења геј браковима.

Недавно је 56-годишња Каренбауер покушала пажљиво да направи разлику између себе и Меркелове без да порекне њену позицију, рекавши да је имала "врло живахне разговоре" са канцеларком о разним темама. Фридрих Мерц (63) такође је кандидат за позицију новог лидера странке, а АП наводи да он покушава да направи "спектакуларан" повратак, након више од деценије проведене изван водећих политичких кругова.

Он се залаже за конзервативнији и више послован приступ, објашњава АП. Мерц је предводио ову партију десног центра од 2000. до 2002. године, када га је Меркел "збацила" са те позиције.

Парламент је напустио 2009. године, а последњих година је радио као адвокат и шеф одбора за надзор немачког инвестиционог фонда Блекрок. Америчка агенција наводи да иако му недостаје искуство у влади, Мерц има врло добре везе у странци, а време које је провео изван политике, казао је да је искористио као "прилику .. да посматра на ствари ван оквира поитике и политичких одлука".

У овој кампањи критиковао је "нерегулисан прихват" миграната и оптужио ЦДУ за прихватање јачања десничарске партије Алтернатива за Немачку (АфД) која је пшрошле године ушла у немачки парламент. Међу кандидатима је, како се наводи и 38-годишњи Јенс Спах, критичар Меркелове који је постао министар здравља у марту.

Он ужива подршку десне струје странке, али изгледа да се она све више окреће ка Мерцу, што га ставља у позицију "отпадника" у овој трци, оцењује АП.

Спах је у фокус своје кампање ставио миграције, називајући их "слоном у соби", што је израз за игнорисање очигледног. Он као главно питање види безбедност и тврди да није све добитак иако је улазак миграната у земљу знатно смањен.

Агенција наводи да Спах има веома мале шансе за успех у овој трци, али да би од саме трке могао да извуче корист при следећој промени која може да уследи у вођству партије.

Ко год да постане нови лидер ЦДУ, желеће да испуни обећања како би изоштрио профил странке која је само са сестринском баварском партијом Хришћанско-социјалном унијом (ЦДУ) била успешно најдоследнија политичка снага у послератној Немачкој, наводи агенција.

Извор: Тањуг

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Харе

07.12.2018 06:21

Жељка Цвијановић

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

07.12.2018 06:26

Наследник је нас баја.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милко

07.12.2018 09:54

Бисерка, нема ко други. И њен је дјед био у саставу Wермахта.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неђо.9.12.2018

09.12.2018 15:51

Когод дође наместо Меркелове ,увек ћу бити протв Срба.Јер нисмо били уз њих када су требали као хрвати и остали Немачки окупатори.

ОДГОВОРИТЕ