Паладијум руши злато с трона најдрагоцјенијег метала

Цене паладијума на светским берзама су узлетеле достижући рекордне висине услед све израженије недовољне понуде тог племенитог метала. Очекује се да ће аутомобилска индустрија, водећи потрошач тог метала, имати највећи утицај на даљи пораст цене.

Занимљивости 06.12.2018 | 07:53
Паладијум руши злато с трона најдрагоцјенијег метала
Цена паладијума је у уторак забележила рекордан ниво од 1.233,82 долара за унцу, сузивши ценовни однос према унци злата на најнижу маргину у скоро 16 година.

Паладијум је данас с ценом претекао злато, тргујући се за 1.251 долар по унци, док су фјучерси злата трговани за 1.241 долар по унци.

Овај племенити метал је од средине августа скочио за 49 одсто, због чега је амерички лист Волстрит џорнал назвао паладијум најбољом имовином за инвеститоре.

Паладијум се традиционално користи у каталитичким конверторима чија је намена да контролишу емисију издувних гасова претварајући токсичне гасове и загађујуће материје у мање токсичне и загађујуће. Скоро 70 одсто тражње за паладијумом долази од светских произвођача аутомобила, према подацима које је прикупила консултантска група ЦПМ.

Највећи део овог ретког метала се експлоатише у рудницима двеју земаља. Наиме, више од 80 одсто глобалне производње паладијума долази као нуспродукт из рудника никла у Русији и рудника платине у Јужној Африци, преноси Раша тудеј.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар