Мицић о признању Евролиге: Знам шта сам прошао...!

У разговору за званични сајт такмичења, српски плејмејкер говорио о новембарској награди, наученим лекцијама, тешким моментима у Милану и "вриску" против Гран Канарије. . .

Кошарка 08.12.2018 | 13:30
Мицић о признању Евролиге: Знам шта сам прошао...!
Иако је и даље млад плејмејкер, Василије Мицић (24) за собом има завидан стаж, који га чини искуснијим него што наговештава његова година рођења (1994).

"Плеј" Ефеса прошао је у последњих десет година пут од великог талента до афирмисаног евролигашког "кеца", а на тој стази је имао и велике успоне, попут наступа на Еуробаскету 2013, као и значајне изазове, попут опоравка од тешке повреде колена на почетку каријере.

Од одласка из Меге у Бајерн, у којем није играо, преко доласка у Звезду, где је "оживео" каријеру, али се такође кратко задржао, па до другог, успешнијег покушаја у иностранству (Тофаш), Мицић је ишао корак по корак и 2018. све то надоградио досад највећим клупским успехом - пласманом на Фајнал фор у Београду са Жалгирисом.

Под вођством Шарунаса Јасикевичијуса, Васа је у Литванији надоградио све дотад научено и минулог лета прешао у Ефес, у којем засад игра сезону каријере.

Репрезентативни српски плејмејкер, освајач сребра на Еуробаскету 2017, проглашен је ове недеље најкориснијим играчем Евролиге у новембру, а у разговору за сајт најјачег континенталног такмичења говорио је о томе колико му награда значи.

"Веома ми је драго и срећан сам зато што ми се ово догодлио. Заиста знам кроз шта сам прошао у каријери. Много ми значи. Ово је најбоља мотивација коју сам могао да добијем. Искрено, нисам очекивао награду, јер сам био свестан колико је добрих играча у Евролиги, али имали смо сјајну серију као тим, победили смо у пет утакмица и био сам део тога", рекао је Мицић.

Након повратка из Београда, где је са репрезентацијом изборио "меч лопте" за пласман на Светско првенство, новембарски МВП Евролиге се у уторак вратио у Истанбул и посветио припреми меча против Реала. Његов тим ушао у је у најјаче такмичење са скором 8-2 и пун оптимизма за оно што долази.

Мицић је у сјајној Ефесовој јесени добио шансу да игра као стартер и користи је. Због његових добрих игара, у други план тренера Ергина Атамана пао је, на пример, Шејн Ларкин, повратник у Евролигу из НБА.

"Искрено, никад нисам гледао на оно што се раније догађало, већ сам био фокусиран на оно што се догађа сада. Као млад, добро знам колико је тешко адаптирати се на велике тимове и добити у њима минуте. Ипак, прошлогодишње искуство рада са 'Шарасом' било ми је веома значајно и важно да постанем зрелији и да имам више самопоуздања. Свестан сам онога што је потребно за победу. Прошла сезона ми је зато веома значила да се осећам боље на терену. Сада добијам велико поверење тренера Ергина Атамана и све иде успешно. Добро сарађујемо и надам се да ће тако бити до краја сезоне", рекао је освајач АБА лиге, српске Суперлиге и литванског првенства.

Мицић је у новембру имао просечан индекс корисности 18, уз шест асистенција по мечу. Такође, био је и други поентер (13,3) и трећи "скакач" Ефеса, са по 3,7 ухваћених лопти.

Прошли месец, ипак, није почео добро за њега, јер је у Милану био трагичар утакмице против Арманија. Промашио је слободна бацања за победу, па пропустио шансу да отме лопту коју је Мајк Џејмс пробацио кроз мрежицу турског тима.

"Био сам веома тужан после те утакмице. Као играч живите за те тренутке и желите да баш ви дајете одлучујуће шутеве. Ипак, знам да је нормално имати успоне и падове током године. Мислим да сам у тој утакмици играо веома солидно, али сам промашио та слободна бацања. На крају, ипак сам веровао у себе и брзо после тога искористио сам два важна пенала против Гран Канарије. То је био начин да покажем да се у кошарци све догађа веома брзо и да је све могуће. Важно је остати фокусиран и веровати у оно што радите. Ако радите на прави начин, све вам се 'врати', веома брзо", Мицићева је порука.

Након слободних бацања против Гран Канарије је вриснуо од среће.

"Да, памтим то! Вриштао сам као луд! Била је то атипична ситуација, вероватно необична за све у сали, јер нису знали шта се догодило у Милану. За мене је то било веома важно. Био сам толико срећан да сам тамо показао емоције. Била је то сасвим искрена реакција, јер је постојао притисак на мени, али после тих слободних бацања... Не могу да кажем да је све опет било ОК, али било је добро за мене да видим да сам спреман да се тако брзо опоравим од онаквих тренутака. Вероватно ће тога бити све више у мојој каријери и једноставно сам срећан што сам проживео те ситуације".

У опширном интервјуу, Мицић је говорио и о тријумфу против Панатинаикоса, истичући да је то био најбољи дефанзивни Ефесов наступ и да је био велики изазов играти против Ника Калатеса. Такође, он је причао и о брзом навикавању Ефесових играча једне на друге.

"Многи мисле да смо брзо 'кликнули' и нормално је да тамо размишљају, после доласка толиког броја нових играча у екипу. Мислим да је једна од најважнијих ствари било то да смо заједно почели припреме. Није нам недостајао нико, од првог дана. Говорили смо једни другима о детаљима који могу да нам помогну и већ на почетку сезоне показали смо да имамо квалитет. Насравно, срећан сам што показујемо да је могуће од старта играти добро са новом екипом. Такође, имамо одличну комуникацију са тренером. То нас доводи у позицију да имамо добре сезоне".

О ВАЖНОЈ ШАРАСОВОЈ ЛЕКЦИЈИ...
 
Мицић је нагласио да му је драго да уз себе има распуцаног шутера Родрига Бобоу ("један од најталентованијих нападача које сам видео") и још једном говорио о години уз Јасикевијуса у Жалгирису.

"Научио сам уз Шараса нешто што је веома важно - да је важно мало се жртвовати и борити се са својим егом да би на крају дошли добри резултати. Индивидуални учинци су важни, ова награда је сјајна, али истовремено, као плејмејкер, трудим се да будем свестан ситуације на терену, да нађем предности за свој тим. Није неопходно да постижем 20 поена на свакој утакмици. Ако имам неке предности на својој позицији, онда их користим. То је оно што је значајно за добре резултате - напасти тамо где имате предност".

Као један од најмлађих добитника признања МВП месеца, Мицић је очекивано поносан. Упитан да ли ће му награда бити додатни мотив, он каже...

"Искрено, увек имам мотивацију, али ово је посебна награда. Ово није нешто што добијате сваког дана и ово је нешто што ће остати у мом памћењу. Заслужио сам ово својом радном етиком и својом посвећеношћу кошарци. Помоћи ће ми за још већи труд у наредним месецима и у наредним утакмицама. Да бих покушао да ово освојим опет!", додао је Мицић.



Извор: мондо.рс

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

А ЗНАШ ЛИ,

08.12.2018 16:02

Шта си све синоћ промашио?

ОДГОВОРИТЕ