Русија: Правите опасне кораке

Генералштаб руских оружаних снага сматра планове САД да се повуку из Споразума о ликвидацији ракета средњег и кратког домета опасним кораком који би могао негативно да утиче на безбједност читавог свијета и обец́ава да ц́е на то одговорити.

Свијет 05.12.2018 | 12:37
Русија: Правите опасне кораке
"Сматрамо ово веома опасним кораком који може негативно да утиче на европску безбједност, али и на стратешку стабилност у цјелини… Ситуација у области контроле наоружања значајно се закомпликовала", изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов страним војним атешеима.

Раскидајуц́и још један споразум (2001. године САД су се повукле из споразума о противракетној одбрани), Сједињене Америчке Државе "покушавају да пребаце кривицу на Русију, која наводно крши своје обавезе", истакао је генерал.

"Реална слика је сљедец́а. Од 2000. године позивамо Американце да прекину праксу употребљавања ракета-нишана које имитирају балистичке ракете средњег и кратког домета приликом тестирања система противракетне одбране, што је забрањено Споразумом", подсјетио је Герасимов.

Осим тога, према његовим ријечима, у Румунији и Пољској су распоређени универзални лансери МК-41 који могу да лансирају крстарец́е ракете средњег домета, "што директно крши обавезе према Споразум о ликвидацији ракета". Постоје и други проблеми о којима је Русија "више пута говорила својим америчким колегама", нагласио је Герасимов.

"С обзиром да се у сали налазе званични представници страних војних министарстава, желио бих да преко вас пренесем вашим лидерима да уколико Споразум о ликвидацији ракета буде раскинут, то нец́е остати без одговора са наше стране", прецизирао је Герасимов.

"Ви као војни стручњаци треба да схватите да нец́е територија Сједињених Америчких Држава, вец́ земље у којима су распоређени амерички ракетни системи бити објекти контранапада Русије", рекао је он.

Активност САД усмерена је на очување своје доминантне улоге у свету и искључивање других земаља из конкуренције, ова активност представља један од главних деструктивних фактора који отежавају међународну ситуацију, изјавио је Герасимов.

Он је напоменуо да управо у ове сврхе Вашингтон и његови савезници предузимају свеобухватне, усаглашене мјере за обуздавање Русије и дискредитовање њене улоге у међународним питањима.

Герасимов је додао да је завршено стварање чврстог радарског поља близу граница Русије, што гарантује откривање балистичких ракета из свих праваца.

Сједињене Америчке Државе избегавају одређене одредбе Споразума о стратешком офанзивном оружју (СТАРТ 3), што омогуц́ава Вашингтону да уколико буде потребно у најкрац́ем року повец́а број нуклеарних бојевих глава за више од 1.200 јединица, изјавио је начелник Генералштаба.

"Нажалост, наши амерички партнери су током две године вршили поновно опремање дијела свог стратешког офанзивног оружја (четири лансера на 14 подморница типа 'Охајо' и 41 ТБ В-52Н) и једнострано их искључили из евиденције према Споразуму. То им даје могуц́ност да у најкрац́ем могуц́ем року повец́ају потенцијале својих стратешких офанзивних снага и повец́ају број бојевих глава за више од 1.200 јединица“, рекао је он.

Истовремено је Герасимов нагласио да је Русија у потпуности испунила своје обавезе из овог споразума. Генерал је изразио наду да ц́е америчка страна конструктивно приступити рјешавању проблема и наставити дијалог о продужетку Споразума СТАРТ 3.

Русија у условима растуц́ег присуства НАТО на својим границама и изградње елемената противракетне одбране предузима све реципрочне мере за војну безбједност, навео је руски генерал.

"Као одговор на наводно све вец́у пријетњу од Русије повец́ава се војно присуство НАТО на нашим границама. У источноевропским земљама се повец́ава број приоритетних снага ангажовања, граде се елементи противракетне одбране, припремају напредни аеродроми, унапређује се логистика прекограничног војног транспорта и ствара се систем благовременог складиштења оружја и имовине. У овим условима ми предузимамо све неопходне контра-мјере како бисмо осигурали војну безбједност државе", закључио је Герасимов.

Извор: Спутњик

Коментари / 3

Оставите коментар
Name

Неђо.5.12.2018

05.12.2018 14:12

г Герасимов,америма неможеш веровати кад подпишу неки дукоменат а камори на реч.Такозвани амери су иселили Индијанце даби преузели територију.Само штоје садашња,Америка насељена са свих страна света и континената.Све се населило озла оца и од горе мајке-то значи дасу највећа мафија и багра,лоппови ,хоштаплери.Они само цене себе као народ а друге не.Могу вам рећи даје обрнуто ,онису мафија а остали су људи.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

05.12.2018 15:51

Русима можемо вјеровати хаха

Name

Одговор неписменом Недји

05.12.2018 19:33

Недјо прво науци писат па се онда Јави. Под број два Америка је настала миграцијама становниства из свих дрзава свијета. Знаци Недјо могуце је да има и твоје родбине. Под број три незнам засто ово писем кад си ти глуп да било ста схватис.