Дошли из Евролиге и покренули "Орлове"!

Плејмејкер Бајерна и МВП месеца Евролиге убрзали су игру репрезентације и водили је до јако важне победе на путу ка Мундобаскету.

Кошарка 04.12.2018 | 13:15
Дошли из Евролиге и покренули "Орлове"!
Одсуство носилаца игре "орлова" било је приметно кроз читаве квалификације за Светско првенство у Кини, али је меч против Израела у Тел Авиву прошле недеље показао да су плејмејкери ипак вероватно најтеже заменљиви.

Селектор Саша Ђорђевић био је принуђен да на том гостовању комбинује тим без чак три примарна решења на позицији "један", јер је уз одсуство недоступног Милоша Теодосића правио екипу и без Стефана Јовића и Василија Мицића.

У међувремену, "Сале Национале" је од Бајерна и Ефеса добио евролигашки тандем и пуна дворана "Александар Николић" уверила се у понедељак колико они значе игри репрезентације Србије.

Јовић је стигао са екипом из Тел Авива и био је најбољи играч утакмице са 22 поена, а Василије Мицић је дошао из Истанбула и додао 13, уз шест асистенција на дан када је добрио признање за најбољег играча Евролиге у новембру.

Њих двојица заједно су сабрали десет асистенција и упркос томе што се "орловима" поновио значајан број изгубљених лопти (19), водили су екипу ка мирној, рутинској победи против Грчке. 

Тај тријумф обезбедио је вицешампионима света, Европе и Олимпијских игара две фебруарске "меч лопте" за пласман на Мундобаскет 2019 у Кини.

У разговору са новинарима после утакмице у "Пиониру", Јовић и Мицић су значај тријумфа зато стављали испред свих других утисака.

"Важан тријумф, јер сада имамо две победе више у односу на Израел и чекамо наредни прозор. Очекивали смо Грке у растерећеном издању, што смо и видели. Свака им част на приступу, то су млади момци, жељни доказивања и нису дошли овде да се предају", рекао је Јовић, нагласивши да је меч био захтеван на више начина - енергетски, атлетски, такмичарски…

Док су се припремали за утакмицу, "орлови" су у хотелу пратили и завршницу узбудљивог дуела Грузије и Израела, у којој је драматично изборени тријумф домаћина ишао на руку нашем тиму.

"Знали смо резултат, јер смо крај пратили сви заједно. Хвала Грузији на победи, али ми смо имали знатно тежи задатак. Једно је гледати, друго одрадити посао на терену", додао је Јовић.

"Ако буде простора - видимо се и на зиму"

Упитан да ли ће и 21. фебруара носити дрес репрезентације у Естонији, Јовић је одговорио: "Ако буде простора и ако буде пауза у немачком првенству - ја сам ту".

Упитан за леп амбијент у дворани, плејмејкер је признао да му је веома пријао наступ у добро познатом окружењу.

"Познато је како је овде. Свака част свима који су дошли. Присетио сам се амбијента, драго ми је да је била пуна дворана, давали су нам са трибина додатну енергију да одговоримо на слабији период меча. Хвала публици на подршци, борбености... Један корак ближе Кини".

Василије Мицић поделио је са Јовићем терет организације игре и у неколико ситуација добио аплаузе публике, као и још неколико играча у белом дресу.

"Увек сам срећан кад играм за репрезентацију, прелеп је осећај и сваки пут је као први. Увек ће тако бити, јер је то неки унутрашњи осећај који носим са собом", рекао је плејмејкер који је дебитовао за "А" репрезентацију још на Еуробаскету 2013.

Изразивши захвалност навијачима, Мицић је истакао да је велика подршка "гурала" српски тим ка убедљивој победи, израженој у коначној разлици од 23 поена.

"Мислим да смо сви одиграли квалитетно. Уз то нам је и резултат меча Грузија - Израел такође ишао на руку, што је било веома важно. Сада је неопходно фокусирати се искључиво ка утакмици против Естоније".

Селектор Ђорђевић и председник Кошаркашког савеза Србије Предраг Даниловић захвалили су Јовићевом Бајерну и Мицићевом Ефесу због њихових долазака у репрезентацију. Васа ће у уторак да се опет стави на располагање Ергину Атаману…

"Ефес уигранији него прошлих сезона"Ефес "гура" веома добро на старту евролигашке сезоне (8-2), а Мицић има велику улогу у успесима истанбулског тима. "Уиграни смо на почетку и то је реткост за клуб у којем играм ако посматрамо прошлост. Мислим да то долази из комуникације тренера и играча и да то за сада даје резултат", објаснио је он.

"Добио сам малу паузу у клубу и сутра се враћам, док ће они играти утакмицу турског првенства. У петак нам долази Реал, играмо код куће, биће тешко, али до сада смо показали да имамо квалитет".

На дан када је Евролига прогласила Мицића (24) играчем месеца, неизбежно је било и питати још младог, али већ искусног племејкера за то признање.

"Срећан сам стварно, то је награда за мој рад и трудићу се да наставим тако", кратко је одговорио члан тандема који је убрзао и покренуо "орлове" ка финишу трке за пласман на Светско првенство.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар