Посланици бирају потпредсједнике

Посланици Народне скупштине Републике Српске (НС РС) у наставку прекинуте сједнице сутра ће изабрати најмање три потпредсједника ове највише законодавне институције у РС, а како сада ствари стоје, у руководству вјероватно неће бити промјена, осим ако се не одлучи да буду четири потпредсједника.

Република Српска 04.12.2018 | 08:47
Посланици бирају потпредсједнике
Уз Недељка Чубриловића, новог-старог предсједника НС РС, у руководству ће, готово је сигурно, бити и Жељка Стојчић из реда хрватског народа, коју ће кандидовати СНСД, а која је у претходне четири године била на овој функцији. Када је у питању потпредсједник из реда опозиције, највеће шансе има СДС-ова Соња Караџић-Јовичевић, која је такође на овој функцији била и претходне четири године, а и Сенад Братић из СДА могао би остати на мјесту потпредсједника.

"СДС ће уочи сједнице НС РС имати сједницу Клуба на којој ће се дефинитивно одлучити ко ће бити кандидат за потпредсједника", рекао је за "Независне" Недељко Гламочак, посланик СДС-а.

Иначе, НС РС на првој сједници донијела је одлуку о томе да Народна скупштина има до четири потпредсједника, тако да постоји могућност да буде и он изабран.

Одмах након избора руководства и потпредсједника НС РС биће одржана и прва посебна сједница НС РС на којој би, како је рекао Недељко Чубриловић, предсједник НС РС, након одржане сједнице Колегијума, требало да буду бирани делегати за Вијеће народа Републике Српске и Дом народа парламента БиХ. Управо приликом избора делегата очекује се и највише проблема, тако да врло вјероватно до сједнице неће бити познато који ће делегати добити неопходну подршку за наредне четири године.

"На посебној сједници требало би да буду именовани генерални секретар НС РС и његов замјеник, те изабрана скупштинска радна тијела", рекао је Чубриловић, наглашавајући да би на посебној сједници НС РС требало да буде разматран и Приједлог закона о републичкој управи по хитном поступку, којим се практично реорганизује Влада РС у смјеру раздвајања министарстава и гашења једног министарства.

Иначе, Чубриловић и Споменка Стевановић, који ће уз Милана Дакића и Споменка Стојановића, а након искључења из ДНС-а, дјеловати у Независном демократском клубу, састали су се јуче с Радованом Вишковићем, мандатаром за састав нове Владе РС.

Иако нису званично жељели да говоре да ли ће овај клуб посланика имати свог министра у Влади РС, спекулише се да ће добити једно министарство у Влади Српске, али још није познато која би то могла бити позиција.

Сам Вишковић је рекао да је његова обавеза да разговара са свима те да је нова околност та што су формирали нови посланички клуб те да има неких најава да би могао бити формиран још један клуб. Такође, нагласио је да су се Чубриловић и Стевановићева интересовали да ли њиховог представника планирају у новој влади, али да су добили одговор као и сви до сада, односно да консултације још трају.

"За све у Влади има мјеста, и сви ће наћи своје мјесто", рекао је помало шаљиво Вишковић на конкретно питање да ли у Влади РС има мјеста за ДНС и представнике Независног демократског клуба, који је практично настао из ДНС-а.

Стевановићева је након састанка с Вишковићем рекла да имају високу сагласност о приоритетима и циљевима, посебно приоритетима у вези с привредом, економијом и реалним сектором, који се тичу растерећења пореза и бољих услова пословања, али да о персоналном саставу нису размишљали.

Додик: Нова влада између 10. и 15. децембра

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, рекао је након састанка руководства СНСД-а да очекује да ће Влада РС бити бирана између 10. и 15. децембра те да ће неколико дана прије тога бити позната конкретна имена и ресори у новој влади.

"Обављене су све консултације с политичким и социјалним партнерима и удружењима, тако да сада улазимо у други круг. Сада нас чекају разговори о томе како структурисати Владу када је ријеч о ресорима и политичким субјектима", рекао је Додик, додајући да је разговарано о буџету РС и БиХ за идућу годину, спољнополитичким питањима важним за РС, која треба да се одразе кроз институције БиХ, као и о мигрантској кризи.

Вишковић: Прегломазна министарства

Радован Вишковић, мандатар за састав нове Владе Републике Српске, рекао је да Српска има прегломазна министарства те да у појединим министарствима постоји неколико ресора чији дјелокруг рада није исти, ни приближан, те да без обзира на персонална рјешења, квалитет и стручност, министри не успијевају "све покрити".

"Не желим да се прави медијска прича да се мандатар залаже да буде више министарстава, него да направимо нову прекомпозицију и да направимо ново преобликовање у којем смо сада заковани. Рачунајте, ако примијенимо попис из 2013. године, а не из 1991. године, национална структура Владе РС одмах неће бити иста, односно осам Срба, пет Бошњака и три Хрвата, и она би се промијенила", рекао је Вишковић, додајући да ће нова Влада РС у случају уставних промјена ићи у том правцу и да није за укидање Вијећа народа, већ јасно дефинисање његове улоге како се не би злоупотребљавао витални национални интерес.

Извор: Независне

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

егзодус

04.12.2018 08:20

Народ им мадовно исељава у Њемацку и Словенију а ови се цесљају

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре егзодус

04.12.2018 08:59

Управу си висе нема ко да пуни будјет а код ових властодрсаца небитно позиција или опозиција битно да се они устолице је..с народ јел није тако? Неце они да казу колико дневно људи напустају БИХ ни медији то не коментарису сем БН ТВ.

Name

Чубро И Чава Нам кроје Капу

04.12.2018 09:13

Јебе им се за народом.Огули овај сто је остао а тај сто иде доноси и саље девизе.

Name

075

04.12.2018 10:06

Милорад Додик(г), Жељка Пеје Цвијановић и опет Хрватица Жељка свих из СНСД и сви Хрвати!! Ту је и Хрватица Ана Брнабић!

Name

035

04.12.2018 17:08

Па и Ти (075) си фифти-фифти!

Name

Дилема

04.12.2018 08:41

Драги Предсједниче,познавајући Вас 20 година, сигурни смо да сте јуче са Радованом све договорили.... можете ли нам некако јавити, да знамо шта нам је у суботу чињети, хоћемо ли Вас поново искључити или да држимо руке у џеповима..... опрости нам, који нам је дјаво био да летимо пред руду.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРАМОТА

04.12.2018 08:56

ЗАР СДС НЕМА НЕКОГ БОЉЕГ ОД СОЊЕ? ПРВО КОМПЕНЗАЦИЈА САД ПОТПРЕДСЈЕДНИЧКО МЈЕСТО? СВЕ СТЕ ЈОЈ ДАЛИ А ОНА ВАМ ЗАБИЈА НОЖ У ЛЕЂА СА ЦИЦКОМ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нострадамус

04.12.2018 09:41

Такав јој је и отац био ниста цудно.

Name

Ре

04.12.2018 10:55

није отац такав био. Ова је успјела разбуцати јединство СДСа и питање за Вукоту је : Зар опет ова бескорисна особа да буде потпредсједник из реда СДСа.?Вукота дјелуј иначе оде ти партија у пропаст.Цисти ово.

Name

СВИ

04.12.2018 10:12

сви горе су одметнути од народа, а народ ГЛУП и онда му та судбина и ПРИСТАЈЕ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

XXX

04.12.2018 10:22

МАЛО ЈЕ ЧЕТИРИ , ТРЕБАЛО БИ НАЈМАЊЕ ЧЕТРДЕСЕТ И ЧЕТИРИ...ИМА СЕ МОЖЕ СЕ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Вукота

04.12.2018 10:43

По овоме видим да Вукота неће да направи чистку, зна он добро да је Соња Додикова исто колико и Обрен, вјероватно и више.

ОДГОВОРИТЕ