Дефинитивно: Обустављен судски поступак против Модрића!

Капитену фудбалске репрезентације Хрватске Луки Модрићу се неће судити због давања лажног исказа у корист Здравка Мамића.

Фудбал 06.12.2018 | 09:45
Дефинитивно: Обустављен судски поступак против Модрића!
Ванрасправно веће Жупанијског суда у Загребу потврдило је одлуку општинског суда којом је обустављен поступак против капитена хрватске репрезентације и играча Реал Мадрида Луке Модрића због давања лажног исказа на суђењу бившем челнику Динама Здравку Мамић, рекао је портпарол загребачког Жупанијског суда Крешимир Девчић.

Девчић је за агенцију Бета рекао да је ванрасправно веће тог суда одбацило жалбу државног тужилаштва на одлуку општинског суда чиме је она постала правоснажна.

Општински суд у Загребу крајем септембра одбацио је оптужницу против Луке Модрића која је против њега поднета пре девет месеци. На ту се одлуку, међутим, жалило државно тужилаштво.

Ванрасправно веће одлуку је донело прошле недеље, али се чекало да она буде тек данас званично потврђена.

Тужилаштво је теретило Модрића да је 13. јуна прошле године на суђењу Мамићу и још тројици оптужених, свесно неистинито исказао да је анексе уговора о професионалном игрању фудбала, којима се регулише подела трансферног обештећења 50:50 одсто између њега као играча и клуба у којем је играо, потписивао сваки пут када би продужавао професионални уговор и да је те анексе поновно потписао после одласка у нови клуб због наводне измене банковног рачуна на који је новац требало да му буде уплаћен.

Тужилаштва Модрића терети да је наведено исказивао иако је знао да то не одговара истини, јер је наведене анексе потписао у време када је већ играо за нови клуб, после реализације уговора између ових клубова, при чему је целокупан износ припао матичном клубу. Они, наиме, верују да је Модрић променио исказ у корист Мамића.

Модрић је на суђењу Мамићу и осталима сведочио о детаљима свог трансфера у Тотенхем 2008. године. Његов, као и трансфер играч Ливерпула Дејана Ловрена у стране клубове су предмет оптужнице против Мамића, а тужилаштво сматра да двојица играча нису имала право на 50 одсто трансферног обештећења, већ да је на тај начин Мамић извлачио новац из Динама.

Тужилаштво је због истог случаја подигло оптужницу због давања лажног исказа и против Ловрена.

Оптужница против Модрића најпре је подигнута пред осјечким судом, где се судило и Мамићу, али је случај у међувремену пресељен у Загреб.

Бивши челник Динама Здравко Мамић, његов брат Зоран Мамић, бивши Динамов директор Дамир Врбановић и порезник Милан Пернар неправоснажно су у јуну проглашени кривима за извлачење око 116 милиона куна (15,5 милиона евра) и наношење штете државном буџету од око 1,6 милиона евра.

Сви су осуђени на затворске казне - Здравко Мамић на шест и по година, Зоран Мамић на четири године и 11 месеци, а Врбановић, који је извршни директор Хрватског фудбалског савеза (ХНС), на три године. Уз њих је осуђен и порезник Милан Пернар који је добио четири године и два месеца затвора.

Према хрватском закону, особе осуђене на казну већу од пет година морају у затвор до правоснажности пресуде, али је Здравко Мамић уочи изрицања пресуде побегао у БиХ, чије држављанство има уз хрватско.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар