Помоћ инвалидима у Лопарама

Особе са инвалидитетом данас су изложбом под називом „Жене са инвалидитетом као сегмент друштва" у Центру за културу у Лопарама обиљежили Међународни дан лица са инвалидитетом.

Република Српска 03.12.2018 | 13:18
Помоћ инвалидима у Лопарама
Организатор изложбе је Савез параплегичара обољелих од дјечије парализе и осталих тјелесних инвалида Републике Српске, а изложбу је финансијски помогло са 4.000 КМ Министарство за људска права и избјеглице БиХ.

Прије отварања изложбе одржан је округли сто на коме је су учествовали представници општине Лопаре и јавних иституција ове мајевичке општине.

Начелник Лопара Радо Савић рекао је да је разговарано о запошљавању особа са инвалидитетом у овој мајевичкој општини.

„Ово је област којој треба да посвете сви пажњу и да се цјелокупно друштво ангажује да би се проблеми лица са инвалидитетом смањили. У Лопарама радимо на рјешавању њихових проблема и то ћемо чинити и у наредном периоду", рекао је Савић и додао да друштвена заједница Републике Српске треба да издвоји више средстава за њихове активности као и више пажње овим особама.

Секретар овог савеза Милена Обрадовић рекла је да се у оквиру овог пројекта одржала обука зе жене са инвалидитетом, 14. и 15. новембра, које на отвореном тржишту рада не могу да остваре резултате због архитектонских и стручних баријера.

„Едукација им је омогућила да израђују предмете за своје домаћинство или тржиште, а обуке су у оквиру овог пројекта одржане у Лопарама и Новом Граду", рекла је Обрадовићева.

Она је истакла да су данас изложени декупаж радови и радови на стаклу жена које су прошле кроз радионицу.

Предсједник Удружења параплегичара из Лопара Перо Савић рекао је да ово удружење постоји од 2003. године и да броји 80 чланова.

Једина смо организација која се бави проблемима особа са инвалидитетом, имамо 80 чланова, по свим облицима инвалидитета", рекао је Савић.

(БН) 

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Одговорност

03.12.2018 15:13

Узимајући у обзир чињеницу да се сви, наводно са државног нивоа, боре "за права инвалида", на терену је апсолутно другачија слика. Никакву шансу немају већина демобилусаних бораца послије рата, поготово је небрига за инвалиде, па су ове групе на ивици егзистенције. Похвалан је овај гест Општине Лопаре, уколико општинско руководство заиста остане на линији реализације обећаног. Надајмо се досљедности и одговорности.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бањалуцанка

03.12.2018 19:51

Знате ли колико година ова господја Обрадовиц, која је и сама особа са инвалидитетом се бори за права особа са инвалидитетом. Прије колико година је успјела договорити да се у Бањалуци направе рампе на вазнијим институцијама, направе се тротоари за ову популацију. Стално прави неке радионице да се људи друзе, а успут несто и науце. Она је уствари Дон Кихот који се цитав зивот бори са вјетрењацама да би ова популација достојанственије зивјела. Имала сам цаст да је упознам и могу Вам реци да ме је некада срамота и реци да ми је несто теско када нпр видим њу. Она се креце уз помоц колица и стака, али сама одрзава своју куцу, иде на посао, бори се за права инвалида, и никада од ње нецете цути да јој је теско, напротив свима казе да она није инвалид вец само особа са смањеном физицком способносцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре За Бањалуцанка

03.12.2018 22:48

Свака цаст за господју о којој писете. Људи такве воље и зеље да помазу другима врацају вјеру у зивот.

Name

кмер

04.12.2018 10:35

Зар су ово лопарски инвалиди !!!

ОДГОВОРИТЕ