Највише новца за институције

Влада Републике Српске објавила је Нацрт буџета РС за 2019. годину из којег је видљиво да приходи расту, али мање него што расту расходи. Укупна буџетска потрошња идуће године требала би да буде 3,23 милијарде марака. Из Нацрта буџета видљиво је и да је власт у Републици Српској повећала буџет којим ће да располаже Предсједник РС, Народна скупштина и Влада, али и трансфер институцијама БиХ.

Република Српска 02.12.2018 | 21:30
Највише новца за институције
Нацрт буџета за наредну годину је објављен. Више новца ће добити институције. Трансфери заједничким институцијама ће порасти за 93 одсто, док ће средства према градовима и општинама расти за 19, а социјалним фондовима 18 одсто.

Занимљиво је да буџет предсједника Републике Српске у односу на претходни повећан. Милорад Додик је на располагању имао 10.738.300 марака, док ће Жељка Цвијановић имати 10.967.300 марака.

То значи да је буџет увећан за 229 хиљада марака. Буџет предсједника РС је до доласка Милорада Додика, био око 5 милиона КМ, а његовим уласком у Палату овај износ се већ 2015. године удвостручио.

Све то, из године у годину, одобравала је Влада РС на челу са Жељком Цвијановић. Након њеног преласка из Владе уПалату поручила је да ће наставити тамо гдје је Милорад Додик стао.

Првог радног дана, у својству предсједника Владе Републике Српске, Жељка Цвијановић је неколико пута поновила да ће приоритети рада Владе бити успостављање финансијске дисциплине и да је Влада спремна да се одрекне дијела прихода у корист привреде. Међутим, буџети РС протеклих година, као и Нацрт буџета за наредну годину показују да обећање није испуњено.

И ове године се инситира на финансијској дисциплини, али најмање институција власти. Уштеде на уштрб грађана с једне стране и повећање издатака за носиоце јавних функција с друге стране.

Нацрт буџета за 2019. годину показује да је настављено удовољавање потребама власти и ту нема уштеда. Из Нацрата је видљиво и да ће расходи бити већи за четири одсто, колико ће бити повећања и издвајања за лична примања запослених која ће у идућој години износити 752,8 милиона, што је за око 31,4 милиона више него ове године.

Економиста Зоран Павловић каже да је анализирајући нацрт буџета закључио да развојне компоненте нису уочљиве.

Увећан је и буџет којим ће да располаже Влада РС. У каси ће бити готово 275 хиљада марака више. Од 16 минисатсртава - 11 ће располагати са већим буџетом. Предјначе минисатсртво здравља које ће умјесто 79 милиона у наредној години добити 104 милиона марака и Минисатсртво омладине породице и спорта које це са садашњих 3, у наредној години добити 5 милиона марака више.

Зато ће уштеда бити на субвенцијама и грантовима, међу којима и износи за студенте дефицитарних занимања.

Увећан је и буџет за Народну скупштину Републике Српске за 394 хиљаде марака. Парламент ће у наредном мдандату потрошити више од 40 милиона марака. Просјећна зарада сваког посланика за тај период износиће око 100.000 КМ.

Највећи раст трошкова, и то за 26 одсто, предвиђен је на позицији расхода за смјештај скупштинских посланика. Ове године за те намјене било је издвојено 293.000 КМ, док ће идуће године за смјештај посланика бити потрошено 370.000 КМ. За вријеме засиједања и званичних састанака, поред смјештаја, посланици имају обезбијеђене и оброке.

Плата посланика који ће бити запослени у Народној скупштини у пуном капацитету износиће око 2.580 КМ, без минулог рада. Ако је посланик шеф клуба посланика плата му се увећава за 383 КМ, а ако је замјеник шефа клуба посланика увећава се за 128 КМ.

Дознаке грађанима биће смањене за девет одсто, а стипендије ће расти за два одсто. Трансфер установама културе биће смањен за девет одсто. По први пут новац ће бити одвојен за помоћ борцима са навршених 65 година живота – 1,3 милиона, те за жртве тортуре око милион КМ. Република Српска идуће године платиће и више обавеза по судским рјешењима.

Ове године је за те намјене било одвојено 8,7 милиона, а идуће ће бити 13,5 милиона КМ.Буџетски суфицит који су планирали у Влади, пада са 139,1 на 77,6 милиона КМ. Примици од задуживања планирани су у износу од 363,3 милиона, док ће на отплату дугова ићи 489,9 милиона КМ.



БН телевизија

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Ундергроунд

02.12.2018 21:17

Доле влада...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јаффа

03.12.2018 05:43

И ово је нормално за Инцка, Вигемарка и Могерини?

ОДГОВОРИТЕ
Name

одлицно

03.12.2018 06:15

Годисња плата посланика 100.000 Бам. Мозе се има се, или обрнуто

ОДГОВОРИТЕ
Name

Смислов

04.12.2018 04:25

Сада ће да раде далеко опуштеније, а не да размишљају шта ће дјеца имати за јести и хоће ли имати једну марку да му да за школу. Ова држава је до сад слебо плаћала политичаре и државно руководство, зато и јесмо ту гдје јесмо

ОДГОВОРИТЕ