У Француској без ванредног стања

Француски председник Емануел Макрон на састанку са премијером и надлежним министрима ипак није разматрао увођење ванредног стања после насилних протеста у Паризу, преноси агенција Ројтерс, позивајући се на изворе у председниковом окружењу.

Свијет 02.12.2018 | 20:40
У Француској без ванредног стања
Ово је много више од протеста због цене бензина, људи су разочарани у фискалну политику владе, а на протестима су и они који не гласају и не баве се политиком, каже за РТС Јелена Топалов, студенткиња социологије у Паризу.

Председник Емануел Макрон одржао је ванредни састанак са премијером и министром унутрашњих послова и обећао да ће они који су учествовали у ширењу насиља и наношењу штете одговарати. На састанку, ипак, није разматрано увођење ванредног стања, како је то раније данас најавио портпарол владе Бенжамен Гриво. Извор Ројтерса наводи да је било речи о прилагођавању снага безбедности за неке будуће протесте, како се ситуација попут јучерашње не би поновила.

Гриво је рекао и да је француска влада позвала мирољубиве демонстранте да дођу за преговарачки сто, али да неће мењати правац реформи.

Током протеста против пореза и подизања цене горива, који се у Паризу претворио у хаос због сукоба полиције и демонстраната, повређене су 133 особе, а ухапшено је више од 400 људи, саопштила је полиција.



Дан касније, радници уклањају остатке запаљених аутомобила, замењују разбијене излоге луксузних продавница и чисте Тријумфалну капију унакажену графитима, чему је присуствовао и председник Макрон.

Тријумфалну капију обишао је свега неколико сати након што се вратио са Самита Г20 у Буенос Ајресу, а јутрос се упутио и у оближњу авенију где су паљени аутомобили, разбијани прозори и опљачкане продавнице.

Председник се у центру Париза састао и са ватрогасцима, полицајцима и власницима ресторана.

Због најновијих сукоба, премијер Едуар Филип неће данас путовати у Пољску на самит о климатским променама.



Поглед "изнутра" 

Јелена Топалов, студенкиња социјологије у Паризу, каже за РТС да су јучерашњи протести били најнасилнији до сада, са више од стотину повређених и вандализмом.

"Било је опљачканих продавница, запаљених аутомобила, а демонстранти су се попели и на Тријумфалну капију", рекла је Јеена. 

Протестује се, како каже, по целој Француској, људи блокирају путеве, нарочито кружне токове и спроводе "операцију пуж", односно возе споро како би створили гужву на ауто-путевима.



"Жути прслуци" су прошле недеље најавили окупљање на Шанзелизеу. "За то нису добили дозволу нити су је тражили јер многи од њих сматрају да ово није протест већ грађанска револуција којој не требају дозволе. Зато и нису прихватили да иду на Шанз де Мар како им је због безбедности предлагао министар унутрашњих послова Кристоф Кастане сматрајући да то није у 'духу устанка'", каже саговорница РТС-а.

Оцењује да многи од њих не мисле да протестују само због цена бензина већ да се ради о дубоком разочарењу народа у фискалну политику владе - кажу да им је "свега преко главе".

Покрет нема јединствену политичку идеју, окупља људе са разних страна политичког живота Француске. Има ту и неполитичних, оних који никада нису ишли на протесте и оних који не гласају на изборима.



Најављује се и нова фаза под називом "4. акт" за суботу, 8. децембра. Протест ће се одвијати пред владом и на Тргу Бастиља у Паризу са захтевом за оставку или опозив председника Макрона.

Протести су главна тема на друштвеним медијима, ту се објављују планови протеста и снимци са протеста који се не могу видети у медијима.

"Судећи по томе протести не иду у правцу смиривања, напротив, делује да су учесници веома мотивисани и бесни и да њихов број расте", закључује Јелена Топалов.

(РТС)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

баја паја

03.12.2018 00:51

Оно кад банкари ставе свог пулена на власт а народ после прославља на улицама и деси се народ неоцекивано или оцекивано питање је сад.Људи му незадовољни а он би исао на климатске промене састанке и после дизао таксе .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Подрињац

03.12.2018 07:54

Тако се стите народна права.Они су бирали власт они це је и срусити.

ОДГОВОРИТЕ