За ЕП против првака Европе: Србија у групи са Португалцима!

Србија против Португала и Украјине у квалификацијама за ЕП! Фудбалска репрезентација Србије играће у групи Б са Португалом и Украјином у квалификацијама за Европско првенство 2020. године.  

Фудбал 02.12.2018 | 13:30
За ЕП против првака Европе: Србија у групи са Португалцима!
Делегацију ФСС у Републици Ирској предводио је председник Славиша Кокеза, а био је присутан и селектор Младен Крстајић.

Поред Португала и Украјине, Србија је добила и Литванију из четвртог шешира, односно Луксембург из петог.

Репрезентација Србије добила је уједначену групу, репрезентације Португала и Украјине су веома добре, док би против Литваније и Луксембурга наша репрезантација требало да има сигурне бодове. 

Србија је већ обезбедила пласман у плеј-оф и уколико не буде међу прва два места у групи Б, играће у баражу за ЕП јер је то право обезбедила путем Лиге нација. 

Када је реч о осталим групама, Хрватска је упала, на папиру, у групу по мери јер играју са – Велсом, Словачком, Мађарском и Азербејџаном. Босна и Херцеговина није имала среће јер ће играти против Италије, Грчке, Финске, Јерменије и Лихтенштајна.

Црна Гора ће такође морати да се помучи да би се нашла на ЕУРО2020. Они су у групи са Енглеском, Чешком, Бугарском и Косовом. Македонија се налази у веома занимљивој групи и имају добре шансе да се боре за пласман на ЕП – Пољска, Аустрија, Израел, Словенија, Летонија.

Након групне фазе која ће бити на програму од марта до новембра 2019, по две најбоље селекције из сваке од десет група ће се квалификовати на ЕП које је на програму на лето 2020.

Преостала четири места ће одлучити плеј-оф у којем ће учествовати по четири тима из сваке од Лига нација, најбољи по групама који нису изборили место на ЕП.

Европско првенство 2020. играће се у Амстердаму, Бакуу, Билбау, Бриселу, Букурешту, Будимпешти, Копенхагену, Глазгову, Лондону, Минхену, Риму и Санкт Петербургу.

Солидан жреб за Србију у Даблину!

"Орлови" ће у квалификацијама за Европско првенство 2020. године играти са шампионом "старог континента" Португалом, из другог шешира смо добили Украјину, док су ту још стари познаник из Лиге нација Литванија и потпуни аутсајдер Луксембург.

Најбоље две пласиране екипе из групе ће се директно пласирати на ЕУРО, док Србија - уколико у томе не успе - има опцију и баража због успеха у Лиги нација.

Србији је ово други пут да игра са Португалом у квалификацијама за ЕП (трипут ако рачунамо и период Југославије 1960. године), а ни у једном од четири сусрета нисмо уписали победу. У квалификацијама за ЕП2008 смо два пута ремизирали (1:1), док смо у претходном циклусу квалификација за шампионат континента изгубили два пута - са по 2:1.

Још гори скор имамо са Украјинцима од којих смо изгубили свих пет мечева, последњи пријатељски из 2016. године (2:0), када је на њиховој клупи био и актуелни селектор Андреј Шевченко.

Радује добар "скор" са Литванцима које смо победили у четири од пет утакмица, памти се пораз у последњем колу квалификација за Светско првенство 2010. године, док смо до сада лако излазили на крај са све бољим Луксембуржанима - 10 победа и један реми.

Квалификације почињу у марту и завршавају се у новембру, а с обзиром да смо у групи са једним од учесника финалног турнира Лиге нација - имамо противника мање (пет група са по шест учесника), и немамо такмичарске мечеве у јуну.

Биће занимљиво у групи "Ц" где су поново спојени Немачка и Холандија, па ће "панцери" имати сигурно довољно мотива да им се реванширају за пораз у Лиги нација, када су због поготка у последњим минутима склизнули у дивизију ниже...

С њима је првобитно жребана и Република Ирска, али с обзиром да у истој групи не могу да буду више од два домаћина - на њихово место је ускочио сусед Северна Ирска.

Босна и Херцеговина је из првог шешира добила Италију, али из четврог Грчку, док су Хрвати имали доста среће и из другог шешира је "укрштена" са Велсом, Словачком, Мађарском...

Занимљиво је да ће у групи "А" бити спојени Црна Гора и тзв. Косово, које из политичких разлога није могло са Србијом и Босном и Херцеговном, док је свакако први фаворит групе Енглеска која игра сјајно код Гарета Сутгејта.

Првак света Француска је добила лаку групу са Исландом, Турском и Албанијом, Белгијанци ће се одмерити са Русима, док је Шпанија са Скандинавцима - Шведском и Норвешком.

На први поглед – добро смо прошли. Кад се мало боље замислимо - могло је и боље. Србија ће у квалификацијама за Европско првенство играти у Групи Б са актуелним првацима Старог континента Португалцима, те Украјином, Литванијом и Луксембургом.

Да, сигурно би било горе да смо запали у групу са Холандијом и Немачком рецимо, али било је и доста бољих опција, попут рецимо Групе Г са Пољском и Аустријом.

Нашу ће групу многи потценити, али сетите се само да су се Португалци прошетали кроз групу Лиге нација у којој су за ривале имали Италију и Пољску, иако је Кристијано Роналдо решио да одмори, па није био на располагању селектору Фернанду Сантошу. Са друге стране, Украјина је била прва у својој групи дивизије Б, пошто је остварила две победе над Чешком и једну против Словачке. Истина, Словаци су на резултатски небитном реваншу на домаћем терену декласирали Украјинце са 4:1 и оголили њихове мане.

Литванија и Луксембург - не би смели да буду проблем. Уосталом, са Литванцима смо два пута играли у Лиги нација и обе утакмице добили (у Виљнусу са 1:0, у Београду са 4:1). Штавише, Литванци нису узели ни бод ни у сударима са Румунијом и Црном Гором. Кад је тим из петог шешира у питању, било је ту лакших варијанти са Гибралтаром или Фарским Острвима, али свакако је боље Луксембург него рецимо Македонија или Белорусија. Луксембург је у групи Лиге нација био иза Белорусије, а испред Молдавије и Сан Марина.

Добра ствар је и што смо упали у групу са пет тимова што значи да ће Орлови одмарати у јуну када ће Португалија, Енглеска, Холандија и Швајцарска - првопласиране селекције из дивизије А Лиге нација - играти завршни турнир. Ми ћемо моћи да одмарамо или играмо некакве пријатељске утакмице.

Подсетимо, на Европско првенство иду по две најбоље екипе из сваке групе. Тако добијамо 20 учесника, а преостала четири даће бараж, који ће Србија - ако не прође кроз квалификације - играти на основу успеха у Лиги нација. Подсетимо, у баражу прво гостујемо код Норвешке, па ако прођемо на бољег из дуела Шкотске и Финске. Наравно, под условом да нико од ове четири екипе не прође кроз квалификациону групу.

Полуфинални и финални меч ће се играти на лондонском Вемблију.

Група А: Енглеска, Чешка, Бугарска, Црна Гора, Косово.

Група Б: Португал, Украјина, Србија, Литванија, Луксембург.

Група Ц: Холандија, Немачка, Северна Ирска, Естонија, Белорусија.

Група Д: Швајцарска, Данска, Република Ирска, Грузија, Гибралтар.

Група Е: Хрватска, Велс, Словачка, Мађарска, Азербејџан.

Група Ф: Шпанија, Шведска, Норвешка, Румунија, Фарска Острва, Малта.

Група Г: Пољска, Аустрија, Изреал, Словенија, Македонија, Летонија.

Група Х: Француска, Исланд, Турска, Албанија, Молдавија, Андора.

Група И: Белгија, Русија, Шкотска, Кипар, Казахстан, Сан Марино.

Група Ј: Италија, Босна и Херцеговина, Финска, Грчка, Јерменија, Лихтенштајн.

Распоред ЕП 202. циклуса:
1. коло 21-23. март
2. коло 24-26. март
(Полуфинала Лиге нација 5. и 6. јун)
3. коло 7-8. јун
(Мечеви за треће место и финала Лиге нација 9. јун)
4. коло 10-11. јун
5. коло 5-7. септембар
6. коло 8-10. септембар
7. коло 10-12. октобар
8. коло 13-15. октобар
9. коло 14-16. новембар
10. коло 17-19. новембар

Жреб плеј-офа 22. новембар
Жреб група ЕП 1. децембар 2019.
Полуфинала плеј-офа 26-28. март 2020.
Финала плеј-офа 29-31. март 2020.
Европско првенство 12. јун – 12. јул 2020.

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар