Сукоби у Паризу: Ухапшено 224

Током протеста "жутих прслука" у Паризу данас су ухапшене најмање 224 особе, док је двадесетак станица метроа затворено, а учесници протеста украли су аутоматску пушку из полицијског возила у центру француске престонице, јављају француски медији.

Република Српска 01.12.2018 | 19:29
Сукоби у Паризу: Ухапшено 224
Један демонстрант је из паркираног полицијског камиона украо јуришну пушку Г36, наводи "Фигаро", а детаља о том инциденту за сада нема.

Према подацима Управе полиције, најмање 224 особе су ухапшене у Паризу од јутрос до касног поподнева, и то пре свега у околини Јелисејских поља, што је знатно већи број него на протестима прошле суботе, када су ухапшене 103 особе.

Ројтерс преноси да међу ухапшенима има екстремиста крајње деснице и крајње љевице.

Министарка здравља Ањес Бизин изјавила је на телевизији БФМ да је насиље које се дешава у Паризу неприхватљиво и да демостранти у жутим прслуцима морају да се супротставе екстремистичким групама који искоришћавају њихове легитимне притужбе.

Такође, позвала је демонстранте да се организују како би отпочели дијалог са владом.

Истовремено, лидерка крајње деснице Марин Ле Пен затражила је од председника Француске Емануела Макрона да, чим се врати из Аргентине, прими лидере опозиционих странака, пре свега њене странке "Национално окупљање".

Ле Пенова је на Тwиттеру осудила изгреднике због насиља у Паризу и позвала демонстранте, који протестују због повећања цена горива и пореза генерално, да се повуку и омогуће полицији да окончају насиље.

Робне куће у центру Париза "Галери Лафајет" и "Прентан" затворене су данас због насиља које се проширило француском престоницом услед протеста због повећања трошкова живота, јавио је претходно Ројтерс позивајући се на портапролке ове двије робне куће.

Неименовани очевидац је такође овој агенцији казао да ватрогасци гасе пожар у згради која је запаљена близу Јелисејских поља.

АП преноси да је полиција саопштила да је најмање 80 особа, укључујући 16 полицајаца, повређено у овим насилним протестима.

Француски медији преносе да се на улицама могу видјети уништени аутомобили и барикаде.

У Паризу су данас, трећег викенда заредом, избили сукоби демонстраната и полиције током протеста "жутих прслука" због повећања такси на гориво.

Француски премијер Едуар Филип је изјавио да је су поједини демонстранти напали полицајце у ретко кад виђеном насиљу у центру Париза.

Филип је рекао новинарима да на Јелисејским пољима и око авеније има више од 5.000 демонстраната, додајући да су неки од њих одлучни да испровоцирају сукобе с полицијом.

Сукоби су избили када је мања група демонстраната поставила барикаде насред улица у центру Париза и запалила гуме.

Агенције су пренеле да је полиција употребила сузавац против демонстраната који су покушали да пробију безбједносне кордоне на Јелисејским пољима.

Француски званичници страхују да присталице крајње деснице и љевице покушавају да се инфилтрирају у покрет "жутих прслука" који протестују због повећања такси на гориво, преноси Ројтерс.

Полиција је сузавац употријебила и против "жутих прслука" испред Трујумфалне капије. Демонстранти су каменицама засули полицију која је због тога устукнула, што су окупљени бурно поздравили, јавља АП.

Агенција наводи да је већина демонстраната мирно протестовала, али да су међу њима биле и групе људи са капуљачама које су испред Тријумфалне капије довукли грађевински материјал, укључујући и даске, и све су то запалили.

Полиција је тада употребила водени топ, а полиција за разбијање демонстрација сузавац.

Једна група демонстраната уклонила је баријере које штите Споменик незнаном јунаку из Првог светског рата да би, како преноси АП, позирали поред вечног пламена и певали националну химну. Ту групу је полиција успела да растера.

Замјеник француског министра унутрашњих послова Лоран Нуњес је изјавио да се око 3.000, како је казао, изгредника налази око авеније на Јелисејским пољима и да је у Паризу распоређено 5.000 полицајаца.

"Жути прслуци" су за данас позвали на нове демонстрације и блокаде путева широм Француске, укључујући и престоницу, где су прошлог викенда протести постали насилни.

У јутарњим сатима на Јелисејским пољима, гдје је и председничка палата, окупило се на стотине људи, а аутомобилима је забрањен прилаз авенији.

Састанак француског премијера Едуара Филипа и представника демонстраната који већ недјељама протестују због повећања такси на гориво, није јуче уродио плодом пошто су неки представници "жутих прслука" напустили разговоре.

Извор: Агенције

Коментари / 18

Оставите коментар
Name

Прижглавак

01.12.2018 18:36

Засвирало и њима у дворишту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2018 19:19

Људи цијене себе и зразе своја права а не ко наси пистаљке у уста и свирај. Овако је код нас требало кад су усвојене акцизе. Али немамо ми те снаге и воље да било ста промијенимо. Вазно је да не пуца а сто пуца по стомаку ником ниста.

Name

Готови Су,

01.12.2018 19:23

досао ђаво по своје," честитам"

Name

Исток

01.12.2018 21:35

У односу на нас Србе , Французи су људи. Супер људи посто , а ми Срби смо постали робови који трпе свако понизење. Због тога нам је и било дато мјесто на прослави у Паризу које заслузујемо. Мјесто недостојног , лазљивог и превртљивог народа сто Сиптари изгледа нису.У сваком слуцају респект за французе који се боре ко лавови.

Name

***

02.12.2018 02:42

Побуна градјана је легитимна свугдје у свијету, градјани имају право да изразавају незадовољство због поступака актуелне власти. Е сада сто наса власт хоце да нас преко својих резимских медија врати у камено доба је друга ствар. Мислим да БН телевизија и њени новинари заслузују огромна признања у свом раду и за сву показану храброст и надам се да це смјена власти омогуцити огромне награде овим неустрасивим коректорима друства. Без њих би могли да се поредимо са Албанцима у вријеме Енвер Ходзе. У медијском мраку они су били једини глас разума. Молим све градјане да ово не забораве да смо имали мјесто гдје наса ријец мозе да се цује у овим теским временима и да им ускоро одамо највеца признања. Без њих би били потпуно изгубљени.

Name

Бл

01.12.2018 18:42

Код нас мозе литар горива бити 5 км.и све стима..

ОДГОВОРИТЕ
Name

...

01.12.2018 19:30

Зато они заслужују да имају државу и да са поносом кажу да су Французи. За разлику од нас гдје се поштени и паметни људи стиде због криминалаца и дегенерика који су насиљем преузели власт и на исти начин је одржавају све ове године док народ шути и трпи или одлази у нормалне државе. Зато што нисмо спремни да се боримо за нашу земљу као Французи, зато је и не заслужујемо.

Name

Скептик

01.12.2018 18:48

Народ се буни због повећања трошкова живота. У нас тога нема јер је овде све идеално,трошкови живота су мали, стандард висок, незапосленост мала, корупције нема...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.12.2018 21:12

Ајде молим те, када се народ напокон пробудио, ти си прицао о заставама. Нема овде напретка, само бијег. Неце имати висе овде ко да се буни, само баке и дједови, ми сви одосмо. Надам се да им је Кустурица средио Уругвај, да и они имају гдје бјезати када прораде институције.

Name

xxx

01.12.2018 18:56

Ко их јебе, нека се поубијају. Како они другима радили, тако им се и враћа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан Милисавац

01.12.2018 19:03

Јебени Миле и тамо прави проблеме. Ето видите. Правда за Давида

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

01.12.2018 19:30

Јесу црни ови французи . Или су сви били 3 мјесеца на мору па се сунцали или је несто друго.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Глупани

01.12.2018 20:43

Француски парламент,владу и преседника хитно послати на обуку код БИХ парламентараца, да науце како се то ради.Ста год да поскупи у БИХ нико не зуцне,сви стоицки то подносе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ко Би Рекао

01.12.2018 20:46

Обојене револуције стигле у Француску.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2018 21:47

Логика каже да следи нахебавање народа...

Name

ја

02.12.2018 00:07

Колико је у Француској особа ухапсено толико код нас додје на протесте.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Магистра витае

02.12.2018 06:55

Српско није протестовати већ трпити. И зато памет у главу а главу доље, и језик за зубе. Има ко да мисли и говори. Давно још онај архипастир, што га и крива и дужна и грешна посветише, рече и записа: На небу бог, на земљи господар, у кући домаћин. Ето то је та чаробна формула, универзална матрица власти и владања, правде и демократије.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грбави цувар заставе

02.12.2018 09:23

Људи моји ово је масло Сороса, предсједнику Макрону препоруцујем еминентне струцњаке из области обојених револуција Лазањског,доктора Цераница и наравно неизоставног Галијасевица како би помогли француским властима у овим теским тренуцима

ОДГОВОРИТЕ