Студенти пријете штрајком глађу

Студенти Приштинског универзитета са привременим сједиштем у Косовској Митровици одржали су данас протест испред студентске мензе са којег су поручили међународној заједници да преузме мјере и натера приштинске власти да укину таксе од 100 одсто на робу из Србије.  

Србија 01.12.2018 | 13:15
Студенти пријете штрајком глађу
Они су поручили да ће у супротном, ако се дуже настави ова ситуација морати да крену у штрајк глађу, што им кажу неће бити тешко, јер ће убрзо остати без хране.

Студенти су голубовима писмоношама послали поруке у Њујорк, Вашингтон, Лондон, Брисел, Берлин, Париз у којима захтијевају од међународне заједнице да хитно спријечи хуманитарну катастрофу на Косову и Метохији тако што ће, како наводе, екстремисте у Приштини натерати да обуставе трговинску блокаду за производе из централне Србије.

Студент Милан Савић је новинарима казао да је данашњи перформанс само једна у низу акција са циљем да их међународна јавност и ЕУ чују и да скрену пажњу на сву репресију коју приштинска власт спроводи над Србима на КиМ и поготову над студентима у Косовској Митровици.

– Ово је један од начина да покажемо да нам студенти из дана у дана све више бивају сатјерани у ћошак и да ми уколико се ово не буде ускоро завршило и уколико међународна јавност не преузме неке кораке како би натјерали власти и злочинце из Приштине да повуку ове срамне мјере, убрзо ћемо морати да кренемо да штрајкујемо глађу, а то нам неће бити тешко обзиром да ћемо остати без хране – казао је Савић.

Студент Немања Бишевац је рекао да им подршка свакодневно стиже од колега из централне Србије, који су се јуче обратили саопштењима. 

– Готово сви државни и приватни универзитети и студенти тих универзитета су нам послали поруке подршке, а медијима саопштења. Рачунамо на њих, а они су спремни и да дођу и пруже подршку на терену уколико буде потребно – казао је Бишевац.

Савић је додао да је на јуче одржаној седници Европске студентске уније која се одржавала у Будви и Бечићима, донета резолуција којом се осуђује једнострано увођење такси од стране Приштине, а које директно погађају студенте Универзитета у Приштини са привременим сједиштем у Косовској Митровици.

У саопштењу које су на протесту подијелили представницима медија, а које је написано на српском, енглеском и њемачком језику, студенти су навели да здравственим уставама у којима се лијече Срби понестаје лијекова, српском народу на Косову и Метохији понестаје хране, те да је свако ко себе сматра дијелом цивилизованог свијета дужан да реагује како би се спријечио егзодус и нестанак српског народа Са КиМ.

– Пред очима међународне заједнице догађа се повампирење фашизма који је добио сасвим нови појавни облик у злочиначком албанском шовинизму и свијет мора почети да ствари назива правим именом – навели су студенти.

Додају да је циљ једностране, противправне трговинске блокаде блокада прва Срба на живот, и све општине у којима живе Срби претворене су у један велики гето, а Приштина им као једини излаз нуди бјекство или смрт.

– Умјесто да нам олакша патње, међународна заједница је, кроз дјеловање Кфора, постала инструмент у херметичком затварању српских села и градова на Косову и Метохији за доток најосновнијих животних намирница за наш народ. Наше патње јесу и биће вама на срамоту, а сумрак цивилизације који се овдје догађа остаће у историји забиљежен као највећи злочин западне демократије – истакли су студенти.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Голијат.

01.12.2018 13:20

Уф оцете сиптарма наскодити они то и хоце да унисте србе на косову

ОДГОВОРИТЕ
Name

Голи животи

01.12.2018 13:41

Шта на све ово кажу Вучић и Дачић? Шта је одлучено за овај народ, хоће ли их тек тако пустити низ воду? Оваква индиферентност званичне државе је испод сваког нивоа достојанства и поштовања свог народа. Тужно је што су људи препуштени сами себи, без икаквог ослонца, као директне мете непријатељима. Док су имали страже и сами се чували, били су сигурнији, сад су огољени, али је огољено и очигледно све остало...

ОДГОВОРИТЕ
Name

КФОР за све!

01.12.2018 14:11

Та господа су само пијуни у рукама протектората!

Name

Хало

01.12.2018 13:43

Срби треба да се прво изборе за цирилицу. Посланици њих 10 у Скупстини Косова то треба одмах да тразе. Нису за то криви Албанци.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Српска посла

01.12.2018 14:17

Вучић хода по ЕУ и прима награде за издају а народ има да му поцрка од глади,само се ви куните у Србију и завршити ћете као РСК,организујте се и заблокирајте путеве,прелазе на граници са Србијом,заблокирајте прилаз Кфору који вас слика и издаје шиптарима,док се не запуца нећете имати мира јер то вам је цјена,пустите ви вучића и дачића они једу сваки дан и куну се у ЕУ и Кфор а ништа не чине по питању ваше заштите.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Са Стране

01.12.2018 15:26

А да мало студенти почну да вичу Ацо Србине, Аво Србине па ће им Ацо послати онај црквени боз пун свега. Да имају и мало памети видјели би да их је велики вођа препустио Шиптарима и њих и Косово. И до они пустају голубове тзв српска листа подржава Харадинија и оставља га на власти. Од нас Срба нема горе гамади.

ОДГОВОРИТЕ
Name

кикирики

02.12.2018 03:22

Дзабе гладујете, нецете ниста постици, боли њих брига за вас и васу гладју. Боље се наједите док јос ста има.

ОДГОВОРИТЕ