Сиријац после седам мјесеци напустио аеродром у Малезији

Попут Тома Хенкса у филму „Терминал“, један Сиријац боравио је недељама на аеродрому док му напокон није дозвољено да оде тамо где је желео. Мушкарац који је провео седам месеци заточен на малезијском аеродрому након што су му тамошње власти одбиле визу коначно је добио азил у Канади.

Занимљивости 01.12.2018 | 10:29
Сиријац после седам мјесеци напустио аеродром у Малезији
За то време Хасан ел Контар створио је базу обожавалаца на Твитеру, где је документовао тежак живот на аеродрому у виду снимака и фотографија на којима је приказивао како се сналази за храну, пиће, па чак и за вежбање.

 Његов сликовити дневник добио је међународну пажњу, а хиљаде људи почело је да прати дешавања уз хаштаг сyриан_стуцк_ат_аирпорт. Међу њима и Лори Купер из Вистлера у Британској Колумбији, која је окупила пријатеље и поднела петицију која је потом предата Канадском имиграционом центру са захтевом да Контар добије статус избеглице.

Сакупљено је чак и потребних 13.600 долара, а све што је остало јесте да се сачека одлука. У међувремену, Контар се неколико недеља није оглашавао на Твитеру, па се испоставило да је ухапшен јер се нашао у забрањеној зони аеродрома.
 
Због тога је и процес морао да се убрза како га полиција не би депортовала у Сирију.

Коначно, прошле недеље Контар је добио поруку да коначно може да иде са аеродрома.

После неколико недеља тишине на Твитеру поново се огласио са аеродрома, међутим разлика је у томе што сада коначно иде негде.

Стигао је у Ванкувер, првенствено захваљујући породици, пријатељима и великом броју непознатих људи из целог света који су одлучили да му помогну.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар