Јачање региона у Европској унији

Министри спољних послова балканске шесторке потврдили су током данашњег састанка да је будућност региона у ЕУ, те да је то једини оквир који гарантује даљи развој и стабилност региона и Европе.

Регион 30.11.2018 | 19:19
Јачање региона у Европској унији
"Претходна година била је веома важна за земље Балкана у контексту јачања европске перспективе", оцијенили су шефови дипломатија у заједничкој изјави, саопштено је из црногорског Министарства спољних послова.

Министар спољних послова Црне Горе Срђан Дармановић рекао је да се предано ради на испуњавању обавеза преузетих на самиту у Лондону и претходним самитима, те придаје пажња Агенди повезаности и реализацији пројектно оријентисаних активности, као и јачању регионалне економске сарадње.

Током састанка било је ријечи и о важности Дигиталне агенде за западни Балкан и Агенде за младе, као кључних предуслова за даљи развој и просперитет региона.

Дармановић је додао да су млади будућност у коју се мора инвестирати.

Он је навео да Црна Гора и даље чврсто стоји иза иницијативе за оснивање међународног института за одрживе технологије у региону Југоисточне Европе, који би допринио бољој повезаности младих, отварању нових радних мјеста и поспјешио даљи економски развој.

Дармановић је указао да Црна Гора снажно подржава напредак сусједа на европском путу, јер је успјех сваке од земаља успјех свих њих.

Састанак министара спољних послова балканских земаља, чији је домаћин био црногорски министар спољних послова Срђан Дармановић, одржан је јуче и данас у Будви.

Састанку су присуствовали министри спољних послова Албаније Дитмир Бушати, БиХ Игор Црнадак, самопроглашеног Косова Беџет Пацоли, Македоније Никола Димитров, државни секретар у Министарству спољних послова Србије Немања Стевановић.

На скупу у Будви су били и директор за западни Балкан у Европској служби за спољне послове Ангелина Ајнхорст, шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав, генерални секретар Савјета за регионалну сарадњу Горан Свилановић, као и генерални секретари за период 2019-2024 Мајлинда Брегу и Игор Лукшић.

Као представник земље домаћина овогодишњег самита у Лондону учествовала је амбасадор Велике Британије у Црној Гори Алисон Кемп, а у име домаћина наредног самита, који ће бити одржан у Познању у јулу сљедеће године, државни секретар у Министарству спољних послова Пољске Шимон Шинковски.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар