Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу најгора порука српском народу

Насер Орић поново је ослобођен оптужби за злочине у и око Сребренице током протеклог рата у БиХ. И док његове присталице, којих је било и данас испред Суда БиХ поздрављају ову одлуку, из Републике Српске стижу осуде. Пресуда је срамна и јасно показује да нема правде за Србе у БиХ, поручују званичници.

Република Српска 30.11.2018 | 19:13
Ослобађајућа пресуда Насеру Орићу најгора порука српском народу
Предсједавајући Предсједништва БиХ Милорад Додик изјавио је да ослобађајућа пресуда команданту Армије БиХ у Сребреници Насеру Орићу представља најгору поруку коју су српском народу могли да упуте Суд БиХ и БиХ у цјелини, те да је крајње вријеме да се престане са омаловажавањем Срба.

Додик је подсјетио да је и раније говорио да је то суђење фарса и намјештено да би злочинци, какав је Насер Орић, добили сатисфакцију у вршењу злочина.

"БиХ и институције типа Суда БиХ лоше су мјесто за Србе", рекао је он и додао да у БиХ за убијање Срба нема никакве одговорности.

Према његовим ријечима, много ствари у БиХ је направљено да би било против Срба и да би се омаловажавао српски народ.

Додик је напоменуо да је Орић несумњиви злочинац, да су о томе свједочили и Бошњаци, који тврде да је он вршио ратни злочин, убијао људе.

"Бити припадник српског народа данас, у тренутку када злочинца ослобађају судије, које су све, а нису судије, говори о томе шта можемо очекивати у БиХ", рекао је Додик.

Он је истакао да је БиХ "правно и људско насиље над Србима, што најбоље показују овакве одлуке Суда БиХ".

Додик је рекао да би волио када би запослени у Суду и Тужилаштву БиХ, као дио односа према свом народу, напустили те институције, те да ће у томе када се одлуче увијек имати његову подршку.

Предсједник Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да је ослобађајућа пресуда Насеру Орићу и Сабахудину Мухићу још једна потврда да је правосуђе на нивоу БиХ у функцији бошњачке ратне политике и да је оваква пресуда потврдила сумње свих у Републици Српској у пристасност овог такозваног правосуђа.

Предсједник НС РС Недељко Чубриловић истиче да ова пресуда руши правду, истину и помирење у БиХ. Слично мисли и министар рада и борачко-инвалидске заштите РС.

„То говори да практично имамо селекционо суђење у смислу да се суди Србима, а да се не суди злочинцима из бошњачког народа. Према томе то ништа није изненађујуће.

Један безобразан поступак Апелационог вијећа према злочинцу који је харао и палио уз Подриње и убијао српски народ. Заиста немам ријечи у смислу људскости јер овдје је погажен сваки морал, свака људскост, свако достојанство и поштовање према жртвама“, рекао је министар Миленко Савановић.

Лидери опозиционих партија у Српској сагласни су да је оваква пресуда доказ да нема правде за српске жртве у БиХ. Поручују да је ослобађањем Орића потврђено да је правосуђе БиХ најлошији дио ове државе.

„Поставља се питање ко је уствари побио те људе? Ко ће одговарати за побијене и поклане Србе, за силоване Српкиње, за побијену српску дјецу? Очигледно нико, колико ја могу да примијетим. Правда се налази у рукама политике“, каже предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

„Овдје се поставља кључно питање, да ли правосуђе БиХ, Суд БиХ жели да се бави ратним злочинима почињеним над Србима и да осуди оне који су, свима је јасно, учинили огромне и велике злочине према једном народу само зато што припадају српском народу“, рекао је предсједник ПДП-а Бранислав Бореновић.

И са друге стране Дрине оштра реаговања. Предсједник Србије Александар Вучић рекао је да не може да вјерује да је донесена ослобађајућа пресуда за Насера Орића, иако постоје бројни свједоци који су рекли тачно како су се ти злочини догодили и да је злочине починио управо Орић.

„Очигледно је да за нас Србе неће бити правде, да наша суза нема родитеље и да чак и убијени и преклани Слободан Илић ће испасти као да је убијен од ко зна кога и да је можда извршио самоубиство. То што неко није осуђен из политичких разлога не значи да није починио злочин“, рекао је предсједник Србије Александар Вучић.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић оцијенио је да је Србија „милион пута до сада“ осудила све ратне злочине, укључујући и злочин у Сребреници, али да са друге стране није било никаквих осуда злочина против Срба.

(БН)

Коментари / 52

Оставите коментар
Name

XXЛ

30.11.2018 18:29

ПА СТА СТЕ МИСЛИЛИ..? ДА ЦЕ ГА ОСУДИТ НА РОБИЈУ...А ДВА СРБИНА ПАРАЛЕЛНО СА ЊЕГОВИМ СУДЈЕЊЕМ ДОБИЛИ ПО 15 ГОДИНА....СРАМОТА И ГРЕХОТА..АЛ СТА ЦЕС ПОЛИТИКА ЈЕ ЦУДО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бабел

30.11.2018 22:12

Никакво се цудо није догодило , за ова два Србина су предоцени докази суду ,а за Орица нису.ТАЦКА.Само умно поремеценом цовеку падају на памет теорије завере и двоструки арсини.

Name

Ре XXЛ

30.11.2018 22:14

А нигдје вијести да је у исто време и један Срнбин ослободјен оптузбе за Ратне злоцине.И да тај јавни тузилац који је Србин који негира тај суд и дан данас ради у том суду и узима плату.Застицени сведок О1 је био у Србији и видео линијом је давао изказ из Београда и на доста питања није знао одговор плус сто је и против њега покренута оптузница .Тако да ме неко погресно не разумије мислим да су и тузиоци и свједок и то само један свједок јјаколосе се спремили за процес.Незелим о сидовима знамо какви су судови у БиХ али и у Србији.Орлиц казе да це подњети пријаву против Вуцица за клевету па би било добро да се за те оптузбе које је Вуцицизнеопротив Орлца добро спреме и утемеље а не овако мрљаво као на овом процесу.

Name

Политика и новац су у игри

30.11.2018 22:19

Ја нисам ни мислио да би он могао бити осудјен а то мисли и велики број људи који познају околности Које су се догадјале у и око Сребренице. Да је осудјен он би проговорио а то није у интересу многих . Истина многима не одговара и зато смо ту дје јесмо. Кад је РС тразила да се испита сва десавања око Сребренице вецина се побунила умјесто да заиста једном додјемо до истине праве. Новац који је досао за обнову Сребренице је испарио а куда ???

Name

ре

01.12.2018 12:06

Иде ли ускоро у лов у србију?!

Name

Ас

30.11.2018 18:31

Сто су свједоци бојали реци истину.Треба и судијама судити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

СтевенСигал

30.11.2018 22:17

Ста лупас будало глупа и неука. Застицени свједок се јављао из Београда, дао је исказ на суду и ухвацен у лази. Политика се увукла насли свједока платилии га и распао се цјели слуцај. Сад це нам прати мозак о српству и како нас цели свет не разуме. Вуциц је главни кривац и његове театралне изјаве. Сад це се морати извинити Насеру или иде тузба.

Name

израелац

30.11.2018 18:37

Српски народ има неспособне политичаре који не знају ријешење како да извуку српски народ из кризе...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комшо

30.11.2018 19:29

Туга и јад од корумпираног тужилаштва.

Name

нн

30.11.2018 21:34

Тачно је и то да га нико и није добро притиснуо са српске стране, јер мафије раде и сарађују. Зна се да Орић ради са српском мафијом. Кога озбиљно интересује изгинула сиротиња и са једене и са друге стране? Новац за поступак је утрошен и сада је формалност задовољена.

Name

ЦЦЦЦ

30.11.2018 22:54

Теби је криза у глави.

Name

Ре

01.12.2018 00:27

Немој тако није то неспособни него брате УЦИ дјецу потомке да СА потурицом нема су зивота и никад му невјеруј ми смо страдали вјрујуц балији никад висе

Name

Ре

01.12.2018 00:30

Некукајте ниста није изгубљено то СЕ оцекивало то ти је дрзава БиХ зато свом силама демикратским само сваки себи немојте да вас убједјују како је БиХ дрзава нема БиХ то сто они мисле нека мисле србска дрзава је рс

Name

Самир

30.11.2018 18:38

Кад мајке сребренице сконтају да су остале без најмилијих због Насера , који треба бас због њих да одговара , јер он је узрок и његова убиства погибије насе браце у сребреници

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Самир

30.11.2018 23:15

Саво они би убијали насе синове и брацу и да није било Насера. 92.Године кренуло се са паролом гдје има и једна српска куца то је српска земља.Сад ти сконтај ако имас иста у тој супљој глави ста је био циљ у БиХ.

Name

Ре

01.12.2018 00:24

Ма дје си Самире. Браће, велиш. Значи, они су то хаман заслужили, јелда, освета и тако то?

Name

Нострадамус

30.11.2018 18:40

Такав суд одговара и злоцинцима и криминалцима и политицарима. Такав је суд на подруцју цијеле БиХ. Сутра да му суди било који суд у Републици Српској исто би га ослободило.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

01.12.2018 05:57

БиХ и институције типа Суда БиХ лоше су мјесто за Србе. Рекао је Он. Он је Зло које би завадио два брата зарад власти и ситних интереса. Народе дајте се у памет.

Name

ма дајте људи Срби...

30.11.2018 18:42

На овом судјењу су одлуцујуце изјаве биле од Срба.. поздрав свим људима добре воље!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дорис.

01.12.2018 21:43

Бебаљезгај.

Name

Зеница

30.11.2018 18:52

Не улазеци у цињеницно стање (утврдјено на основу доказа предоцених од стране тузиоца и одбране и само познато суду,а не и сирој јавности,наравно) на основу којег било који суд доноси пресуду,овакве одлуке суда су као наруцене за оркестриране популистицке изјаве "лидера који брину о своме народу" (у овом слуцају српском),мозес мислити... Неце се ваљда бавити рјесавањем теске економске сихуације,на примјер... Или неком другом "глупосцу"...

ОДГОВОРИТЕ
Name

стојанка

30.11.2018 18:56

Ово је страшно, а ми ћутимо. Доста више , дајте да изађемо из ове луднице БХ. гади ми се да изговорим име те као државе. Тако мислим већ 30 година али ово је превршило све мјере.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Стојанка

30.11.2018 19:54

Сретан пут и јави се из БГ.

Name

Ауууууу

30.11.2018 20:11

Паметан зиви гдје му је лијепо а будала гдје мора. Па сто неидес ста цекас Стојо.

Name

Бањалуцанин СДС

30.11.2018 22:23

Нецемо ми нигдје ми своју Републику Српску имамо.

Name

Дзоо

01.12.2018 05:24

Стојанка@лепо ти име али запитај се оцели те ко примити.Цути и преди вуну то ти је посао и не задири у оно сто ниси спремна да одбранис.Ја нецу висе узимати пуску нити це моја породица за било кога па макар то била Република видим на ста су нас довели.Ако кренес не окреци се нека ти је сретно не заборави земље на опанцима понети.

Name

Беба

30.11.2018 18:58

На ТВ велике изјаве великих људи Додика, Жељке, Вучића о неправди. О, Боже! Зна се, да су судови поткупљиви. Па, што који милиончић не оде тамо, гдје би се осудили злочинци? Само, да нешто кажу а пљачка народа се наставља. Наш предсједник путика по Русији, брига њега за Насерове злочине. Проводи се, купује ордене, обилази имовину. Огроман новац се износи из земље. Ово нема нигдје на свијету!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ово

30.11.2018 18:59

Ово је спрдња. Далеко од правог закона.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алемко

30.11.2018 19:03

Предјите на друге теме. Зивимо нон стоп под притиском и невјероватним тензијама. Производ тога је узасан зивот који имамо, и потпуно расељавање. Нека људи комитирају пресуду на аргументован нацин, овако урлајуци једни на друге пропадамо константо. Тако је вец 26 година.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милан

30.11.2018 19:23

Засто не реци истину да су Насера ослободили Српски свједоци који су свједоцили за Насера ,сам Насер се захвалио тим Србима

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кадија

30.11.2018 19:28

Поред оваквих политичара Републике Српске са Србијом и опозиције браво ми,ни на шта немамо одговор,незнамо ни чему тежимо,шта тражимо,жели као господа у ЕУ,не могу да са њима склопе царинску унију као Швајцарци и Норвежани већ они хоће у ту ЕУ,бојим се да ће на крају Београд само да уђе у ЕУ поред ових западњака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

правница

30.11.2018 19:35

Ово је удар на БиХ као државу, овим се она поништава и ја не знам чему се ови људи радују.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Судија

30.11.2018 19:53

За ову ослобадјајуцу пресуду Насеру Орицу је крив МУП РС, јер су слабо припремили доказни материјал, па су зато и ослободили Орица, јер није било квалитетних доказа на основу којих би га осудио суд БиХ. Породице убијених војника свједоциле у Орицеву корист и то је све сто као народ имамо да ни сопствене зртве не цијенимо. МУП РС насли неког свједока који је некредибилан и са криминалним досијеом, који је висе пута мијењао исказ, а они га послали на суд и Насерови адвокати га испрескакали да није знао ста прица. Индиректно за ову ослобадјајуцу пресуду Орицу је крив Рудоња и његов приватни министар МУП-А Лукац, кад су овакве свједоке послали како би Насера ослободили.

ОДГОВОРИТЕ
Name

блбл

30.11.2018 21:24

Имали су довољно времена да предоце доказе.Два пута му се суди и нису му ниста насли.

Name

Бабел

30.11.2018 22:09

Тако је судија,у свакоме видимо кривца а никако да се погледамо у огледало...веома лоса особина

Name

Бањалуцанин СДС

30.11.2018 22:24

Болесни сте.

Name

Ре биби

30.11.2018 22:54

Био и у Хагу па ослободјен

Name

Све Док

30.11.2018 19:53

Свједок изјави да је видио двојицу срба како убијају заробљенике и ови добију по 15 година робије,исто тако свједок изјави да је видио како Насер лицно убија заробљенике а овај буде ослободјен. ,,Не контам,,.

ОДГОВОРИТЕ
Name

вип

01.12.2018 00:48

За Све Док .Да им треба осудили би га давно вецу у хагу ако не за Србе Мозе И за Босњаке нејговом бахатосцу доста је И босњака страдало. То знаци није у Интресу да се осуди , И судије радо како им Казу, Да је Србин досад бе се наспао у Цузи. Позз

Name

Федерација

30.11.2018 20:06

Насер Орић је мого добити и орден од оних који су му судили шта би се могло сруго очекивати таквог суда !!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Насер Орић

30.11.2018 20:23

Хвала Лукачу и Милану Тегелтији, цареви су. Сад ћу опет у Србију у лов. А можда опет одрадим и који сафари са Лукачем. Док мало отопли.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Правда

30.11.2018 20:31

Правда за давида хвала и вама .

Name

Масе

30.11.2018 20:54

Ово су све игре за масе да се скрену погледи за горућих проблема у БиХ.Сви народи су обесправљени а ми још увијек насједамо на њихове игре које трају 27 година.Да су нам просјечне плате по 1000 евра не би ово се ни догађало.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Забрањено пусење

30.11.2018 22:44

Да су нам свима плате 1000€ сваки би Србин рекао ко ј..е Насера!

Name

куку нама са нама

30.11.2018 22:20

Само ви констатујте и изјављујте..кад ће протести и ко ће их водити..позиција или опозиција..због овога и треба да нас сатару,кад не цијенимо ништа осим данас и пара..нити се сјећамо прошлости нити бринемо за будућност и као такви смо фуј..

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бл

01.12.2018 02:10

Све је ово последица лосег рада српских политицара у свим сегмементима у Србији и у Републици Српској. Корумпирано све од Вука Јеремоца до предсједника мјесних заједница. Како је ту требало бити јако заједниство свих ових година , да се не десавају овакве ствари.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Линда

01.12.2018 04:54

Да има правног закона: Давидов слуцај биоби давно ријесен .Нäста дрзава је далеко од правне дрзаве.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја

01.12.2018 05:36

Додик би због ове срамне пресудетребао напустити БиХ,односно мјесто пресједавајуцег имаце насу подрску

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новак

01.12.2018 07:08

залити се на суд и судије је сулудо треба видити ко су тузиоци који су износили доказе и доказивали пред судијама њихова злодјела.Па ако су ко овај Врецо ста се ту имало тразити то је само било дангубљење и јос уносите висе мрзње у овај гладни и напацени народ али то опет радите због себе јер то само вама одговара.Судство је исто у ентитетима и на нивоу дрзаве све лопов до лопова залосно.Залосно је за дјецу која су заведена и узалодно дали зивоте за ову јебену земљу уместо да им ридитељи за празнике доцекују унуцад они иду да обилазе њихове гробове засто за кога за ове ваке судије који незнају ста це од пара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

За

01.12.2018 13:47

Слажем се у потпуности. Све је потонуло у лаж и корупцију, да нема даље.

Name

Зузу

01.12.2018 09:00

ХИТНО НАПРАВИТИ ПРОТЕСТЕ У РС И НЕМИРЕ ДОК СЕ СВИ СРБИ НЕ ПУСТЕ НА СЛОБОДУ КОЈИ СУ ОСУДЈЕНИ ЗА РАТНИ ЗЛОЧИН УКЉУЦУЈУЦИ И РАТКА МЛАДИЦА И КАРАДЈИЦА И СВЕ РЕДОМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре зузу

02.12.2018 15:57

Може друг. Имаш ли можда и какву музичку жељу?!