Прича: ''Мали округли'', постао је велики!

Лука Јовић пуни странице европске штампе попут мрежа ривала ове сезоне. . . Ко ће први да призна Звездану Терзићу да је био у праву?

Фудбал 03.12.2018 | 00:00
Прича: ''Мали округли'', постао је велики!
Испратили смо га у свет као малог, "округлог" чупавка са Маракане, дечака што се отиснуо далеко од куће с бременом које му је натоварио Звездан Терзић, промовишући га у новог Радамела Фалкаа. Смејали су се злобници и једном и другом после првих месеци у Бенфици. А данас? Шта данас имају да кажу? Лука Јовић данима пуни насловнице спортске штампе широм Европе као што пуни и мреже ривала. И испаде Терза у праву - личи на Фалкаа. Само личи. Јер ове сезоне дао је три пута више голова од славног Колумбијца. 

После голова Марсељу и још једне блиставе партије писали смо: први стрелац Бундеслиге и први стрелац Лиге Европе. Дакле, први голгетер (или на деоби првог места) једне од топ пет најјачих лига и једног еврокупа. Не памтимо такав учинак неког српског нападача. Последњи који је коло водио на листи стрелаца неке од лига петица, чини се, био је још Саво Милошевић док је носио дрес Сарагосе. Има томе готово 20 година... 

И то смо већ израчунали (сва клупска такмичења од старта сезоне): испред Луке Јовића само су Роберт Левандовски и Лео Меси, са 16, односно 15 погодака. И пазите, говоримо о Бајерну и Барселони... Иза нашег младог аса или на његовој разини: Нејмар, Мбапе, Агуеро, Ројс, Кејн, Роналдо, нова пољска сензација Пјонтек и да не набрајамо даље.

Такозвани "ратио" (на сваких колико минута постиже гол) тек ради за Јовића. Пако Алкасер у овој дисциплини води, али одмах иза њега је српски репрезентативац, "јачи" и од Леве и од Леа и од свих осталих. 

Занимљиво је и то како је Јовић напредовао дошавши у Ајнтрахт прошле године. У првој сезони под Ником Ковачем био је џокер, улазио са клупе и играо по 15-20 минута. Уписао је 22 наступа и осам погодака. Гол на сваких 115 минута - 25 одсто његових покушаја завршило је у мрежи ривала. Само за једно лето Јовић је толико напедовао да сада 32 одсто његових удараца завршава у мрежи (практично сваки трећи), а гол постиже на 71 минут! У Бундеслиги 10 утакмица (само 637 минута) и девет погодака, плус четири асистенције; у Лиги Европе пет утакмица (254 минута) и исто толико голова. Дакле, у еврокуповима гол на 51 минут!  

Рачунајући Бундеслигу и Лигу Европе 15 мечева (891 минут) 14 погодака и четири асистенције. Или овако: Лука Јовић нешто конкретно (гол или асистенција) уради на сваких 49,5 минута?! 

Није згорег поменути да је Јовић "преживео" промену тренера (Ковача наследио Ади Хитер) те да у прве две утакмице сезоне уопште није добио шансу, односно да је бљеснуо тек у 6. колу против Хановера, када је постигао први гол. У наредном колу гол и асистенција у судару са Хановером па она експлозија против Фортуне - пет комада за сва времена. И више се није постављало питање - Ади Хитер је добио убитачну тројку, за ривале "црну", која је само у Бундеслиги до сада испоручила 23 комада. Јовић/Але/Ребић.  

Ади Хитер више нема ни најмању дилему ко је ударна игла његовог тима...

"Постоје такви играчи, којима је потребан јако мали број шанси да би постигли гол", казао је Аустријанац недавно. "Луки Јовић, на пример, из пет прилика даје четири гола. Он је чудесан ловац на голове. Кад је у шеснаестерцу с лоптом - нема вам спаса". 

Схватио је Хитер у једном тренутку да је претерао са суперлативима, да то уме да уљуљка кладог играча, али није могао да одоли, па је чак и наставио:

"Знате, морате бити опрезни с похвалама. Он има само 20 година. Али... Да, он дефинитивно има потенцијал да постане нападач светске класе". 

Ако настави у овом голгетерском ритму могли бисмо да очекујемо Луку Јовића и у озбиљној трци за Златну копачку. Е то би тек било занимљиво, с обзиром да Бундеслига на најбољег стрелца Европе чека скоро пола века, пуних 46 година. Тада је први стрелац Старог континента био Бајернов тобџија Герд Милер. Наравно, то би био готово сензационалан подухват, јер играчи немачког шампионата доста су хендикепирани у овом такмичењу, пошто због мањег броја клубова у лиги на располагању имају четири утакмице мање од Енглеза, Шпанаца и Италијана.  

Како било, ових девет голова у лиги до сада Јовића тренутно сврстава у врх трке за Златну копачку. Наравно, када изузмемо мале лиге и њихове представнике, који ће због коефицијента сада полако почети да падају. Листа озбиљних кандидата изгледа овако: Килијан Мбапе и Емилијано Сала по 22 бода (11 голова, коефицијент 2,00), Стуани, Нејмар, Пјонтек и Тован по 20 бодова (10 голова), Алкасер и Јовић по 18 (девет голова)... 

Са ових нашим простора само двојица играча успела су да се оките овом вредном индивидуалном наградом и то су Јосип Скоблар (1971, 44 гола) и Дарко Панчев (1991, 34 гола). 

Јовићев страшни низ и укупан голгетерски салдо за сада му није донео озбиљну прилику да се окуша у сениорској репрезентацији. Свега 14 минута у три утакмице. Али треба разумети и селектора. И овог актуелног и будућег. Србија одавно није имала овакав нападачки потенцијал, а поготово не тројицу тако распуцаних нападача у истој сезони. Јасно, поред Јовића ту су као апсолутни број један до сада у дресу с националним грбом и бројем девет на леђима - Александар Митровић, односно његов имењак Пријовић који решета у дресу ПАОК-а. Када саберемо све њихове голове ове сезоне (клуб+репрезентација) долазимо до невероватне бројек - 41! 

Лука Јовић (15, рачунајући један погодак за У21), Александар Митровић (13) и Алекснадар Пријовић (13).  

Јовић се са Себастијаном Алеом јако лепо слаже у шпицу Ајнтрахта, а Француз је тип играча Александра Митровића. За сву тројицу, међутим, тешко да може да буде места у стартних 11 Орлова...

За крај, вратимо се Луки Јовићу. Нема сумње да у Ајнтрахту из дана у дан све јаче ударају дланом о длан па протрљају руке. Ко је све скаутирао 20-годишњег Србина тешко је и побројати. Нема великог клуба који није довођен у везу са момком из Бијељине. Најчешће Бајерн. Па Ливерпул, Барселона... Једно је сигурно - Фреди Бобић ће "гађати" бар дупло већу цифру од оне која важи на тржишту, а тренутно се креће око 20.000.000 евра. 

И то само на основу овога што смо од Луке видели до сада. 

А далеко је крај сезоне...  

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар