"Меч вијека" Ривер - Бока, на Сантјаго Бернабеуу!

Реванш меч историјског финала Копа Либертадорес између Ривер Плејта и Боке Јуниорс играће се у Мадриду.  ЗВАНИЧНО: Суперкласико стиже у Европу! Сада је званично: Одлука о клупском прваку Јужне Америке, у утакмици два највећа клуба из Аргентине, биће донесена у Европи. Термин: недјеља, 9. децембар, 20. 45.

Фудбал 30.11.2018 | 13:15
"Меч вијека" Ривер - Бока, на Сантјаго Бернабеуу!
ЗВАНИЧНО: Суперкласико у Мадриду, Ривер кажњен са 400.000 долара! Подједнак број карата биће подељен навијачима оба тима!

Домаћин другог "Суперкласика" који ће одлучити шампиона Јужне Америке на програму је 9. децембра од 20.30 часова на стадиону "Сантјаго Бернабеу".

Јужноамеричка фудбалска конфедерација (КОНМЕБОЛ) одлучила је да измести реванш меч аргентинских великана не само из Буенос Ајреса и Аргентине, већ и са континента због дивљања навијача пред дуел на Риверовом Монументалу прошлог викенда.

Навијачи Ривера су пре утакмице каменовали аутобус са фудбалерима Боке у којем је неколицина њих повређена, због чега је Бока одбила да игра реванш на Монументалу. 

Конмебол је казнио Ривер са два меча пред празним трибинама и 400.000 евра, а након разматрања неколико алтернативних опција за новог домаћина реванша, у којима су предњачили амерички Мајами и катарски град Доха, одлука је пала на Мадрид после понуде премијера Шпаније Педра Санчеса. 

И даље постоји могућност да се утакмица не одигра јер је Бока најавила тужбу пред Судом за спортску арбитражу у Лозани јер сматра да је Ривер прекршио законе о безбедности и сигурности и тражи да се реванш меч региструје службеном победом овог тима. 

Ривер и Бока први пут у својој дугој историји играју међусобно у финалу Копа Либертадорес иако су закључно са првим мечом (2:2) имали 25 сусрета. 

Бока се бори за седму континенталну титулу, а Ривер за четврту. Ово је последња сезона у којој се финале КЛ игра у две утакмице, од следеће ће бити само једна на неутралном терену као у УЕФА Лиги шампиона.

Најављено – озваничено! Мадридски стадион Сантјаго Бернабеу биће домаћин реванш меча финала Копа Либертадорес, одлучено је после вишечасовног састанка у седишту ЦОНМЕБОЛ-а. Сусрет ће бити на програму у недељу, 9. децембра, с почетком у 20.30.

Тако је и дефинитивно завршена једна од највећих сага које потресају фудбал последњих седам дана. После несвакидашњих инцидената на улицама Буенос Ајреса уочи неодиграног реванша на Монументалу, одлучено је да стадион мадридског Реала буде поприште сусрета који ће дефинитивно одлучити питање шампиона Јужне Америке.

Први човек ЦОНМЕБОЛ-а Алехандро Домингез открио је да је после доста размишљања и дебате међу челницима водеће фудбалске организације у Јужној Америци изабрао Мадрид из неколико разлога – језичке блискости, броја аргентинског становништва које живи у шпанској престоници и честих летова из једне у другу земљу.  

“Мадрид испуњава све услове који су нам потребни. У Шпанији живи највише Аргентинаца, Мадрид је десети најбезбеднији град на свету и обезбеђује највећи број летова“, поручио је Домингез по доношењу одлуке и открива:

“Позвао сам свог пријатеља Флорентина Переза и изнео му идеју да се утакмица одигра на Сантјаго Бернабеуу. Он је одмах поручио да су за нас врата стадиона увек отворена“.

Мада Домингез тврди да неће бити изгубљена есенција самог Суперкласика, оно што је извесно јесте да ће Ривер изгубити предност домаћег терена. Према још непотврђеним информацијама, Бока и Ривер ће добити једнак број улазница за другу утакмицу, што практично значи да сусрет неће имати ону јединствену атмосферу по којој су познати судари ових клубова. Наиме, због проблема са хулиганима, утакмице Ривера и Боке играју се без присуства навијача ривалског клуба и као такве гостујућим играчима дају непоновљив осећај непријатељске атмосфере.

Како је одлучено, Ривер Плејт ће због слабе организације прве утакмице бити кажњен са 400.000 долара, а стадион Монументал ће бити закључан у наредне две утакмице у Копа Либертадорес. Такође, веће ЦОНМЕБОЛ-а одбило је жалбу Боке Јуниорс у којој је клуб тражио да се реванш утакмица не одигра.  

Дакле, меч ће бити одигран на удаљености од преко 10.000 километара од Буенос Ајреса...

На крају, Мадрид!

Реванш меч финала Копа либертадорес, несрећни Суперкласико који због дивљања навијача и повређивања фудбалера није одигран прошлог викенда тамо гдје је требало, биће одигран - на другом континенту.

Људи који воде ЦОНМЕБОЛ, наводно под притиском ФИФА, одлучили су да питање новог клупског првака Јужне Америке буде ријешено у Европи, тачније у Шпанији. Ривер Плата "дочекаће" Боку Јуниорс на стадиону "Сантијаго Бернабеу" у Мадриду, дому Реала, а почетак је заказан за недјељу, 9. децембар у 20.45 по средњеевропском времену.

У Аргентини ће у то вријеме бити 16.30.

"Бернабеу" је тако постао први стадион у историји који ће бити домаћин финала Свјетског првенства, Европског првенства, Лиге шампиона и Копа либертадорес.

ЦОНМЕБОЛ није желио да финале "напусти" Јужну Америку, али је ФИФА имала посљедњу ријеч, наводи мадридски "Ас".

Медији у Шпанији објавили су у четвртак око 18 часова да се у цијели случај "умијешао" Пари сен Жермен нудећи боље финансијске услове и "Стаде де Франце" као мјесто на ком би требало одиграти меч, али да су челници ФИФА и ЦОНМЕБОЛ остали при одлуци да то буде "Бернабеу" делом и због језика и културе коју дијеле двије земље.

Званична информација саопштена је овог четвртка увече након што су власти у Шпанији одобриле цијели пројекат, а по свему судећи "утакмицу свих утакмица" судиће и један од елитних шпанских арбитара са ФИФА значком.

Наводно се чекао разговор шпанског премијера, Педра Санчеза и предсједника Аргентине, Маурисија Макриса. Незванично, на "Бернабеу" ће моћи да уђу и навијачи Ривера, али и навијачи Боке, што не би био случај у Буенос Ајресу, гдје је на снази забрана доласка гостујућих група на Суперкласико дербије.

Ако се неко питао зашто је тако, могао је да се увјери прошлог викенда.

"Ас" наводи да само у Мадриду живи 60.000 пријављених држављана Аргентине, а да је тај број знатно већи на територији Шпаније.

ЗАМАЛО ДА ЗАКАСНЕ НА ФИФА СВЈЕТСКО ПРВЕНСТВО

У Буенос Ајресу ову одлуку схватили су и као побједу Бокиних лобиста, који су се од првих каменица које су пролетјеле кроз прозоре клупског аутобуса на путу ка "Монументалу" прошле суботе увече, борили да реванш послије спектакуларних 2:2 на "Бомбоњери" не буде одигран на стадиону највећег ривала и, очигледно, у томе су успјели.

Тај сусрет првобитно је био помјерен за сат времена, па два сата и 15 минута, па заказан за недјељу увече, али на крају није одигран, дијелом и због тога што су се аргентинске власти у покушајима да сузбију насиље на улицама престонице одлучиле и за суспензију Риверовог стадиона.

Четири дана касније, упркос великом напору људи из Ривер Плате, највећи "Суперкласико" у историји премјештен је на Реалов стадион.

Ко буде бољи послије реванша у Шпанији само ће продужити у Уједињене Арапске Емирате, односно Абу Даби и Ал Аин, градове у којима ће од 12. до 22. децембра бити одржано ФИФА свјетско првенство клубова.

У ЈУЖНОЈ АМЕРИЦИ НЕМА ПРАВИЛА ГОЛА У ГОСТИМА!

За сада, само Јужна Америка није дала свог представника.

Сада бар знамо када ћемо добити одговор на питање да ли ће то седми пут бити Бока Јуниорс или четврти пут Ривер Плата.

За оне који планирају 9. децембра да буду уз програм ТВ Аренаспорт и прате 248. и свакако најважнији Суперкласико, корисна информација је и да правило гола у гостима не постоји у јужноамеричком клупском фудбалу. Другим ријечима, неријешен исход после 90 минута у Мадриду значио би и продужетке, без обзира да ли резултат гласио 0:0, 1:1, 2:2, 3:3, итд.

Уколико егал остане и послије 120 минута, изводиће се пенали.

У продужецима тренери Марсело Гаљардо и Гиљермо Барос Скјелото имали би право на четврту измјену.

Бока – Ривер

Примера: 77-65-69
Копа либертадорес: 10-8-7
Укупно: 88-78-81

Ово није први пут да се у "јужноамеричкој Лиги шампиона" састају два најпопуларнија аргентинска клуба, за које наводно навија преко 70 одсто становника те фудбалске земље (40 за Боку, 32 за Ривер).

Ривер је поход на трећу титулу 2015. године почео елиминацијом управо Боке у осмини финала (0:0, 1:0), а претходни најважнији сусрети били су они из полуфинала 2004. када су одлучивали пенали након 1:0 на "Бомбоњери" и 2:1 на "Монументалу".

Бока је пред 66.000 навијача црвено-бијело-црних прошла у финале на пенале (4:5), а у њему доживјела пораз од колумбијског Онсе Калдаса, такође на пенале (0:2).

ВАР технологија први пут примијењена је у јужноамеричком фудбалу специјално у полуфиналу и финалу овогодишњег издања Копа либертадорес, па је фактор приликом одређивања алтернативног стадиона за реванш меч била и могућност "инсталирања" овог система, који и даље не постоји у УЕФА лиги шампиона. Иначе, управо је Ривер уз помоћ ВАР технологије избацио браниоца трофеја, бразилски Гремио, након чега су специјалне јединице полиције у Порто Алегреу морале да бране главног судију од насртаја навијача.

Титуле првака Јужне Америке:

7 - Индепендијенте (Аргентина)

6 - Бока Јуниорс (Аргентина)

5 - Пењарол (Уругвај)

4 - Естудијантес (Аргентина)

3 - Олимпија (Парагвај)

3 - Насионал (Уругвај)

3 - Сао Пауло (Бразил)

3 - Гремио (Бразил)

3 - Ривер Плата (Аргентина)

3 - Сантос (Бразил)

Извор: Б92/мондо.рс/моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар