Макрон хоће да помогне Србији

Предсједник Француске Емануел Макрон боравиће у Београду 5. и 6. децембра, а од посјете није одустао ни због демонстрација и нереда посљедњих дана на улицама Париза поводом повећања пореза на гориво, пише “Блиц”.  

Србија 30.11.2018 | 09:26
Макрон хоће да помогне Србији
Познаваоци прилика кажу, наводи лист, да је позитивна порука и то што је француски предсједник одлучио да преноћи у Београду, а да је већи дио програма посјете сам саставио.

Макрон ће се састати с предсједником Србије Александром Вучићем, а током првог дана посјете биће уприличен званичан дочек. Након састанка с Вучићем, биће одржана заједничка конференција за штампу, а потом и вечера на којој ће домаћин бити предсједник Србије.

Други дан биће углавном посвећен жртвама Првог свјетског рата, наводи лист.

Француски предсједник долази само у Србију, а његов долазак није дио неке шире балканске турнеје. Иако је његов распоред већ током љета био испуњен до краја године, Макрон је наложио сарадницима да неки од термина ослободе како би се реализовала посјета Београду, наводи “Блиц”. 

– Све је испланирано тако да се покаже јасно поштовање за српске жртве из Првог свјетског рата, посебно након скандала и пропуста које је недавно у Паризу направио његов протокол. Очекује се да се Вучић и Макрон обрате грађанима на Калемегдану, испред Споменика захвалности Француској – рекао је извор “Блица” упознат с програмом посјете.

Макрон ће, како се очекује, током разговора с предсједником Вучићем подржати сваку идеју разграничења, односно приједлог који Србија изнесе као прихватљив за коначно рјешење косовског питања, пише “Блиц”.

Наводи се да је он то већ поручио Вучићу током његове посјете Француској, а сигурно ће бити ријечи и о све учесталијим провокацијама Приштине у посљедњих неколико недјеља, посебно по питању подизања такси на 100 одсто.

Иако је Макрон прије неколико мјесеци изјавио да Европска унија не треба да прихвати нову чланицу све док се тај блок дубље не интегрише и не спроведе темељне реформе, извор “Блица” тврди да Макрон није против проширења, већ сматра да је прије свега неопходно средити стање у ЕУ.

– Он је само заговорник тога да се ЕУ мора утегнути, да нема искакања попут оног што чине Пољска, Словачка, Хрватска или Мађарска, које се понашају као чланице само онда када њима то одговара, док пружају отпор када треба да подрже одређене приједлоге Уније, попут оног о управљању мигрантском кризом – наводи саговорник листа.

(Тањуг)

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Ас

30.11.2018 08:58

Нема ту помоци Србији.Сви гледају своје интересе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

слобода

30.11.2018 09:07

Немој нам само ти помагати кеве ти! Не треба хвала!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Цонкретно

30.11.2018 09:11

Уцините неки конкретанпотез да то препознамо. Процитајте књигу В. Драсковица "Александар од Југославије", па се онда изјасните.Улог СРБА, у 19.вијеку, био је изузетно велик и то ако цијените, господине Мацрон, повуците конкретан потез на основу кога це срби препознати да их цијените. Пуно је срба дало своје зивоте за угодан зивот цијеле Европе. Будите, јавно и конкретно, на томе захвални и ми цемоВас цијенити....

ОДГОВОРИТЕ
Name

реално

30.11.2018 11:34

То је истина. На зртви ових народа у бивској Југи, они лагодно узивају. Ми смо центар свијwта. Ми амо кицма преко које аw ломе њихови интwреси. Ми имамо најзахвалнији комадиц земље на планwти. Сви имају апетитw,вијековима,а као фол не битни. Памет и мудрост нам требају.

Name

Хвала гоподину Макрону!

30.11.2018 09:14

Цијели свијет хоће да помогне Србији, да је изведе на прави пут, удаљи од фашизма и смијешних митова, али је то јако мукотрпан посао. Сви балкански народи би од тога профитирали, али Срби и даље глорификују своје фашисте, славе своје поразе, величају почињене покоље и геноциде, ревизионирају своју историју. Ја мислим да господин Макрон долази с најбољим намјерама, али ће бити јако тешко, Срби се својих митова никад неће одрећи, јер ако се одрекну, шта им остаје? Једно велико ништа и прихватање чињенице да Србија није постојала у средњем вијеку и да су измишљена нација, која вуче коријење од средњовјековног слуганског сталежа „србља“.

ОДГОВОРИТЕ
Name

РЕ

30.11.2018 10:14

Ти друже превише лупеташ глупости!

Name

хм

30.11.2018 11:54

Та политика унисти, отми, присили, па као помогни је лицемјерна и тога смо се нагледали.... Политика и економија на обострану корист, равноправност, увазавање је вец несто!

Name

?!

30.11.2018 12:27

А каква је улога Француске била, а каква је сада у Либији!?

Name

ДДР'ац

30.11.2018 09:18

..немојте да се бринете за Србију, коме сте ви помагали тај је отишао у "п...м..."!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Жалосна Сова

30.11.2018 09:27

Овај Макрон ни самоме себи не може помоћи. А колико цијени српске жртве и Србе видјели смо не тако давно у Паризу. Никада Французи Србима нису били пријатељу. Све су наплстили у Великом рату па и пертле на војничким цокулама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

На страни побједника

30.11.2018 09:55

Поздрављам.Реакције у Француској су га опаметиле.Неке ствари се морају цијенити.Цер,Колубара и Солунски фронт.3 највеце битке и војне побједе у 1.с.р.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ста

30.11.2018 10:21

Немој нам љубим те помагати.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зука

30.11.2018 14:00

Нису они подигли таксе вец царину!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дарио

30.11.2018 15:05

То це Србији бас пуно знацити сто јој у посјету досао послусник и потрцко породице Ротсилд и сл.бјелосвјетске багре.

ОДГОВОРИТЕ