ЛЕ: Шоу Јовића у Франкфурту, Жиру уништио ПАОК!

Ајнтрахт из Франкфурта задржао максималан учинак у Лиги Европе уз два поготка Луке Јовића. Челси рутински савладао ПАОК, али Александар Пријовић и друштво и даље имају шансу за пролазак даље. Лука Јовић први стрелац Лиге Европе! Каријус изгубио компас, али Ленс је знао пут до победе! Монструозне маказице и Саша Марковић срушили Лацио! Бешикташ био на ивици провалије, али се извукао. . .  Челси покером оверио другу фазу, Џерард зауставио Виљареал - и Ренџерс може даље! Севиља у проблему после вечерашњег пораза у Лијежу. . .

Фудбал 29.11.2018 | 23:35
ЛЕ: Шоу Јовића у Франкфурту, Жиру уништио ПАОК!
Екипа Адолфа Хитера у сјајној је форми на оба фронта. Ајнтрахт Франкфурт трећи је у Бундеслиги, а још боље играју у Лиги Европе, гдје су уписали пет побједа из исто толико мечева.

Пролазак у нокаут фазу је дефинитивно обезбјеђен још у прошлом колу, али је “српска колонија” у четвртак увече узела и пети “скалп” савладавши Олимпик Марсеј резултатом 4:0 у мечу групе Х.

Послије само 60 секунди игре на семафору је већ стајало 1:0!

Мијат Гаћиновић промијешао је одбрану Марсеја послије корнера и шутирао, а након одбране Пелеа српски репрезентативац Лука Јовић нашао се на правом мјесту и са само неколико метара послао лопту у мрежу.

Експресни погодак Ајнтрахта уздрмао је фудбалере у бијелим дресовима, а посебно Луиза Густава, који је у 17. минуту направио катастрофалну грешку.

Бразилац је под притиском испред свог шеснаестерца покушао да врати лопту свом голману, али је то урадио врло непрецизно и она је умјесто у Пелеовим ногама завршила у празној мрежи.

И то није био крај Марсејевим мукама. У другом полувремену виђен је још један аутогол – овог пута несрећник је био Митроглу.

За потпуни дебакл прошлогодишњег финалсте Лиге Европе побринуо се Лука Јовић!

Јовић први стријелац Лиге Европе

Јовић се са два поготка против Марсеја пробио на прво мјесто листе стријелаца у Лиги Европе, које дијели са Мунадом Дабуром из Салцбурга. Обојица су постигла по пет голова.

Још једном је одлично испратио акцију и додавање Халера у шеснаестерац, а за пети погодак у Лиги Европе био му је довољан само један додир лопте. Свој допринос побједи Ајнтрахта дао је и Филип Костић који је ушао с клупе у другом полувремену, док је на другој страни свих 90 минута одиграо Немања Радоњић.

За мало изненађење у овој групи побринуо се Аполон који је на свом терену савладао Лацио резултатом 2:0.

Гости из Рима обезбиједили су пролаз у нокаут фазу па су на овом мечу наступили без већине првотимаца, између осталог и без Сергеја Милинковића-Савића који није био ни у протоколу.

Кипрани су то искористили и уписали прву побједу у Лиги Европе ове сезоне, а други погодак на утакмици постигао је бивши фудбалер Партизана Саша Марковић.

Челси је наставио доминацију у Групи Л и са 4:0 демолирао солунски ПАОК, за којег је прво полувријеме одиграо српски репрезентативац Александар Пријовић.

Велики посао за комбиновану екипу Мауриција Сарија обавио је Оливије Жиру, који је прво изборио прекршај за црвени картон Качеридиа већ у седмом минуту, а онда са два поготка практично рјешио питање побједника.

Указану прилику искористио је и млади Хадсон-Одои и повисио у другом полувремену на 3:0, а сјајно вече за “плавце” заокружио је Алваро Мората поготком само неколико минута послије уласка у игру.

Занимљиво је да ПАОК упркос овом високом поразу и само једној оствареној побједи и даље има шансу за пролазак даље.Пријовићу и друштву потребна је било каква побједа против БАТЕ-а у посљедњем колу, уз пораз МОЛ-а од Челсија.

Све три екипе биле би изједначене иза лондонског клуба, а с обзиром да би имали исти број бодова (6) у међусобним дуелима, гледала би се гол-разлика која би послије побједе над БАТЕ-ом била на страни грчког клуба. 

Велики преокрет направио је Бешикташ у којем наступа српски репрезентативац Адем Љајић.

Турска екипа губила је на полувремену 0:2 од Сарпсборга захваљујући јефтиним погоцима на почетку меча, али је у наставку стигла до великог преокрета и тријумфа 3:2.

Човјек одлуке био је Џермајн Ленс који је смањио на 2:1, а потом, послије изједначујућег гола Вагнера Лова, у посљедњем минуту меча донио побједу Бешикташу.

Екипа из Истанбула овим тријумфом заузела је друго мјесто у Групи И, у којој ће се путници у нокаут фазу знати тек након посљедњег кола. У најбољој позицији је Генк са осам бодова, затим слиједе Бешикташ са седам, Малме са 6 и Сарпсборг са пет бодова.
 
Можда је неко помислио да ће тај 13. гол у сезони бити баксузан, али Лука Јовић се потрудио да до краја утакмице умири и сујеверне међу навијачима Ајнтрахта. Два гола против дезорјентисаног Олимпика из Марсеља избацила су српског репрезентативца на чело листе стрелаца у Лиги Европе, а његовом Ајнтрахту утабала пут до сурових 4:0 против Француза и првог места на табели Групе Х са максималним учинком из досадашњих пет кола.

Кад смо већ код броја пет, баш толико је голова Јовић дао у Лиги Европе, па се сада раме уз раме са Салцбурговим Моанесом Дебуром шепури са врха листе најефикаснијих играча другог по снази такмичења на Старом континенту.

За први му је било довољно само 56 секундо, на други се чекало до 67, када је још једном демонстрирао урођени осећај за време и простор. То се не учи. Уосталом, није случајно што је на 17 утакмица у Ајнтрахтовом дресу ове сезоне постигао 14 голова и приде наместио још четири. На великом испиту биће управа Ајнтрахта док се буде бранила од понуда најбогатијих европских клубова.

Истини за вољу, овој и оваквој Олимпиковој одбрани и много гори нападачи би затресли мрежу. А и ако не би успели, Французи би то ураидли сами. Није претеривање, Луиз Густаво, па Буна Сар... Право је чудо како Ајнтрахтова победа није била и убедљивија. С обзиром на све виђено на терену још две или три лопте у голу Јоана Пелеа била би сасвим заслужена.

Иначе, да поменемо и да је Мијат Гаћиновић - и то веома добро - одиграо свих 90 минута за Ајнтрахт, док је Филип Костић на терен крочио у 64. и одмах направио дар мар у последњој линији противника. Немања Радоњић је све време играо за Олимпик, имао један хитар продор и солидан шут који је Кевин Трап зауставио, али у оваквој екипи Марсеља ни Лионел Меси не би личио на себе.

У другој утакмици Групе, резултатски не толико заинтересовани Лацио је у комбинованом саставу - ниСергеј Милинковић Савић ни Адам Марушић ни Душан Баста нису били ни на клупи, а није реч само о њима - препустио Аполону победу за памћење 2:0.

За памћење не само због резултата, већ и због начина на који су Кипрани постигли голове. Давиде Фаупала, Француз који се не тако давно надао шанси у првом тиму Манчестер Ситија, страшним маказицама у 31. минуту начео је Римљане, да би коначних 2:0 поставио бивши Партизанов  везиста Саша Марковић после суперсоничне контре у 82.

У Групи Х дакле све јасно. Ајнтрахт први, Лацио други, остали пакују кофере. У Групи И ништа није јасно. Сва четири тима могу у нокаут фазу, мада је Бешикташ - пре почетка сезоне први фаворит – корачао по ивици провалије посел два брза гола Сарпсборга у уводних шест минута.

И поново ће под лупом бити одбране Лориса Каријуса. У првом минуту се као мува без главе залетео са гол линије што је Рашад Мухамед умео да казни, да би у шестом Тобијас Хајнц успео да га лобује са 30 метара. У овом другом случају, додуше, ударац је био толико добар да би ретко који голман успео ту нешто више да уради, али... Нека голмани међу нашим читаоцима процене.

У том тренутку, Генк је у Малмеу водио са 2:0 и да је тако остало Белгијанци и Сарпсборг би ишли даље. Међутим, све се променило у размаку од само пет минута колико је требало и Бешикташу и Малмеу да надокнаде заостатак.

А онда у 90. минуту и други гол Џермејна Ленса – први је био на асистенцију Адема Љајића – и велики преокрет који Бешикташу даје сасвим добре шансе да у последњем колу пред домаћом публиком против Малмеа избори пролеће у Европи. Оба су била мајсторска.

Челси покером оверио другу фазу, Џерард зауставио Виљареал - и Ренџерс може даље! Севиља у проблему после вечерашњег пораза у Лијежу...

Салцбург, Ајнтрахт из Франкфурта и - Челси. Три једина тима са максималним учинком после пет кола у Лиги Европе. Плавце Мауриција Сарија за викенд чека јако важан меч против Фулама у Премијер лиги - и то после два везана неуспеха - због чега је Италијан на мегдан ПАОК-у послао практично резервни састав (са Хадсоном Одоием, Кејхилом, Кристенсеном, Педром, Фабрегасом, Емерсоном... Само је Кепа био на голу од стандардних) али то се готово није осетило у игри домаћина који је врло лако изашао на крај са грчким тимом - 4:0. Додуше, са човеком више од 7. минута јер је поцрвенео Качериди.

Челси је још у прошлој рунди обезбедио пласман у наредну фазу такмичењу, па је овај тријумф дошао само као печат. Без обзира на овај пораз ПАОК још није изгубио шансе да се домогне другог места, али за то му неће бити довољан само тријумф над БАТЕ Борисовим, већ и пораз Видеотона. У том случају направио би се круг три екипе (БАТЕ, Види, ПАОК) у коме би Грци највероватније били најбољи. 

Момци из Солуна ниједног момента нису били равноправан ривал Челсију. Два гола Оливије Жируа (други на предиван пас Фабрегаса) усмерила су утакмицу још у првом полувремену и Разван Луческу помирио се са неуспехом. Због тога је већ после првих 45 минута из игре извукао свог најбољег играча Александра Пријовића, како би га сачувао за првенство. 

Плавци су у другом делу играли колико је било потребно. А то је било довољно за још два комада у мрежи грчког тима. Хадсон Одои и Алваро Мората за коначних 4:0. 

Пуно узбуђења биће у групи Г, поготово после данашњих утакмица. Неочекиваног пораза московског Спартака нешто раније и вечерашњег ремија Ренџерса (са човеком мање цело друго полувреме) и Виљареала (0:0). Све четири тима из те групе могу даље, с тим што Аустријанци сада имају пол позицију, јер последњих 90 минута играју против Џерардовог тима, објективно најслабијег у овој групи. Реално је да извисе Спартак или Виљареал...  

Закомпликовале се у у групи Ј, где је Стандард изнендио Севиљу - 1:0. И овде бисмо могли да имамо три тима у кругу, са по 12 бодова, што уопште није нереално. Севиља туче Краснодар код куће, Стандард победи већ отписани Ахисар и ето посла за математичаре...

Динамо из Кијева прошао је данашњом победом над Астаном најмање атрактивну групу К, а Рен вечерас славивши против Јаблонеца (1:0) преузео ствари у своје руке. У последњем колу Французи дочекују Астану, тренутно имају два бода мање и јасно је шта им победа доноси. Чеси више немају никаквих шанси...

РЕЗУЛТАТИ

Група А

Цирих - АЕК Ларнака 1:2 (0:1)
/Келифи 75 - Ђиану 38, Тричковски 85/

Леверкузен - Лудогорец 1:1 (0:0)
/Вајсер 85 - Марселињо 69/

Табела: Леверкузен 10, Цирих 9, Ларнака 5, Лудогорец 3.

Група Б

Салцбург - РБ Лајпциг 1:0 (0:0)
/Гулбрандсен 75/

Росенборг - Селтик 0:1 (0:1)
/Синклер 42/

Табела: Салцбург 15, Селтик 9, Лајпциг 6, Розенборг 0.

Група Ц

Бордо - Славија 2:0 (0:0)
/Де Превил 49, Кунде 90+5/

Зенит - Копенхаген 1:0 (0:0)
/Мак 59/

Табела: Зенит 11, Славија 7, Копенхаген 5, Бордо 4.

Група Д

Фенербахче - Динамо Загреб 0:0

Андерлехт - Трнава 0:0

Табела: Динамо 13, Фенербахче 8, Спартак Трнава 4, Андерлехт 2.

Група Е

Ворскла - Арсенал 0:3 (0:3)
/Смит-Роу 11, Ремзи 27 пен, Вилок 41/

Карабаг - Спортинг 1:6 (1:3)
/Зубир 14 - Дост 5 пен, Фернандеш 20, 75, Нани 33, Дијаби 64, 81/

Табела: Арсенал 13, Спортинг 10, Ворксла 3, Карабаг 3

Група Ф

Милан - Диделанж 5:2 (1:1)
/Кутроне 21, Стелвио 66 аутогол, Чалханоглу 70, Шнел 78 аутогол, Борини 81 - Штолц 39, Турпел 49/

Бетис - Олимпијакос 1:0 (1:0)
/Каналес 39/

Табела: Бетис 11, Милан 10, Олимпијакос 7, Диделанж 0.

Група Г

Спартак Москва - Рапид Беч 1:2 (1:0)
/Зе Луис 20 - Мулдур 80, Шобесбергер 90+1/

Ренџерс - Виљареал 0:0

Табела: Рапид 7, Виљареал 7, Ренџерс 6, Спартак 5.

Група И

Малме - Генк 2:2 (0:1)
/Левицки 65, Антонсон 67 - Позуело 42, Паинтсил 53/

Сарпсборг - Бешикташ 2:3 (2:0)
/Рашад 2, Хајнц 5 – Ленс 63, 90, Лав 66/

Табела: Генк 8, Бешикташ 7. Малме 6, Сарпсборг 5

Група Х

Ајнтрахт - Марсеј 4:0 (2:0)
/Јовић 1,67,  Луиз Густаво 17 аутогол, Митроглу 62 аутогол/

Аполон - Лацио 0:2 (0:1)
/Фаупала 31, Марковић 82/

Табела: Ајнтрахт 15, Лацио 9, Аполон 4, Марсеј 1.

Група Ј

Краснодар - Акхисар 2:1 (0:1)
/Газински 49, Ари 57 - Сержињо 24/

Стандард Лијеж - Севиља 1:0 (0:0)
/Ђенепо 62/

Табела: Краснодар 12, Севиља 9, Стандард 9, Акхисар 0.

Група К

Јаблонец - Рен 0:1 (0:0)
/Греније 55

Астана - Динамо Кијев 0:1 (0:1)
/Вербић 29/

Табела: Динамо Кијев 11, Астана 8, Рен 6, Јаблонец 2.

Група Л

БАТЕ - МОЛ Види 2:0 (1:0)
/Сигневич 23, Иванић 85/

Челси - ПАОК 4:0 (2:0)
/Жиру 27, 37, Хадсон-Одои 60, Мората 78/

Табела: Челси 15, БАТЕ 6, МОЛ Види 6, ПАОК 3. 

Извор: мондо.ба/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар