Прича: Како функционише најбољи скаутинг на свијету?

Илити како се пронађе играч од 14 година који на првих 40 утакмица за клуб постигне 68 голова?

Фудбал 01.12.2018 | 22:30
Прича: Како функционише најбољи скаутинг на свијету?
Борусија из Дортмунда спада у најмлађе врхунске тимове на свету, окосницу њеног тима и ове сезоне -када Милионери блистају и на путу су да прекину шестогодишњу доминацију Бајерна - чине суперталентобани клинци између 18 и 23-23 године и то је потврда да се до резултата може и без великих имена. Аканђи, Дијало, Загаду, Хакими, Вајгл, Дауд, Санчо, Брун Ларсен, Пулишић... То су момци који уз капитена Марка Ројса носе Дортмунд ове сезоне и играју најлепши фудбал у Немачкој, а обезбедили су и пласман у другу фазу Лиге шампиона. И ниједан од тих играча нема више од 23 године...

Ствар је јасна - кључ је у скаутингу. Много добром скаутингу. 

Купи јефтино, ако је могуће направи резултат - продај папрено. Па како се то ради у Борусији? Делује врло просто и лагано, зар не? Али није баш тако. 

Пример последњи (и најбољи): Џејсон Санчо (18), Кристијан Пулишић (20) и Јакоб Брун Ларсен (20) већ су подуже у клубу (сваки најмање годину и по дана, што значи да су доведени као тинејџери) и коштали су Борусију једва 8.000.000 евра. Да ли знате колико ова тројка данас вреди? Узимајући у обзир само податке са Трансфермакта (не баш увек релевантне) њихова цена данас пребацује цифру од 100.000.000евра. Кажемо, узимајући податке са познатог сајта, међутим свима је јасно да Борусија ни у лудилу неће продати Џејдона Санча за 45.000.000 (колико овај момак стаје по Трансфермакту), јер најбогатији Енглези већ баратају много, много већим бројкама у својим пројекцијама за довођење једног од најталентованијих крилних нападача на свету.  

И овде говоримо само о овој тројици, а где су сви остали. Рецимо, само штоперски пар Аканђи/Дијало (опет по Трансфермакту) вреди близу 60.000.000 евра! Ако ћемо реално, када би неки премијерлигаш хтео да их откупи и њих двојица ишли би појединачно најмање на 35-40 милиона, ако не и више. 

Билд у својој анализи Дортмундовог скаутинга као најважнијег човека у овом сјајном бизнису етикетираМаркуса Пилаву, четрдесетогодишњака из Бохума који је на Вестфален стигао 2012. и пет година радио као скаут. Он је јануара 2017. постао шеф скаутинг службе Борусије и развио план по ком Милионери за мале паре доводе најбоље тинејџере из целе Немачке, па и шире. Пилава најближе сарађује са спортским директором Михаелом Цорком, односно главнокомандујућим Хансом Јоакимом Вацкеом, теСебастијаном Келом и Матијасом Замером.  

Велике филозофије нема: Маркус Пилава на располагању има 20 људи од поверења (скаута) чији је циљ да на "типованим" утакмицама млађих категорија буду пре свих конкурената и успоставе контакт са "метом", уколико је угледају. Наравно, свако од тих 20 скаута даље шири своју мрежу и сваки од њих има по још десетак људи за сваку област у држави. 

Скаутирају се најчешће деца између 12 и 15 година. 

У случају младих звезда и екстремних талената попут Јусуфа Мукока (14) који је доведен у клуб још пре три године из Санкт Паулија, као једанаестогодишњак, Борусија се сусреће и са озбиљним нападима на суду, али очигледно да се за сада исплати плаћати казне. А кад смо веч код Мукока, тај дечак већ игра за У17 екипу и на 12 утакмица ове сезоне постигао је 24 гола?! Делује да напредује. Прошле сезоне на 28 утакмица постигао је 40 погодака...

Мрежа се шири када говоримо о старијим играчима. За узраст од 16 до 18 година трага се и изван Немачке. Највише по Холандији и Белгији. Принципи су исти. Билд даље објашњава да је граница година подигнута јер није дозвољено доводити странце испод 16 година, а за државе ван Европске зајединце испод 18. Зато је, рецимо, Швајцарска мање атрактивна за скауте Борусије. Јер фудбалер од 18, 19 или 20 година већ је углавном изван финансијског домашаја немачког клуба.  

Борусија често не игра пошетено на овом пољу. Па се као пример издаваја довођење Кристијана Пулишића, тада шеснаестогодишњака. Пулишић је играо на једном турниру у Турској са америчком репрезентацијом и већ имао договор са ПСВ-ом да кроз две године дође у Ајндховен, када се створе услови да до трансфера дође, управо због наведених правила за играча ван ЕУ. Борусија је послала свог човека у Турску и у врло кратком року преотела талентовано крило. Пронашли су хрватске корене, регулисали папире, Хрватска је била на путу учлањења у ЕУ и трансфер је прошао.  

Делује једноставно...

А суштина је у томе, закључује Билд, да Дортмундови скаути раде чак и док су на годишњем одмору на Ибици. Или на бразилским плажама. 

Занимљиво је можда поменути да од скора, заправо од случаја Усман Дембеле, на све преговоре са младим играчима Борусија води психолога и још доста стручњака који процењују менталну зрелост "мете" и још много тога. Када видите какве муке са Дембелеом имају у Барселони јасно вам је и због чега...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар