Резолуција ЕП о напретку Србије

Европски парламент је великом већином од 503 гласа "за" усвојио Резолуцију о Србији, којом се констатује напредак земље на путу приступања ЕУ. Против је било 85, а уздржаних 47 посланика.

Србија 29.11.2018 | 14:00
Резолуција ЕП о напретку Србије
Нормализација односа са Косовом поново је назначена као кључна за даљи напредак Србије, а резолуцијом се указује на потребу јачања реформи посебно у области владавине права.

Резолуција о Србији у основи има извештај известиоца Европског парламента Дејвида Мекалистера, који је тежиште ставио на пет области: економски раст, владавину права, медијске слободе, дијалог са Косовом и рад Парламента Србије.

Србија је и ове годне највише похвала добила на рачун спроведених економских реформи, јачања привредног раста и макроекономске стабилности. Највише пажње и овога пута Европски парламент дао је области владавине прва у Србији, уз констатцију да је напредак у тој области кључан за целеокуни напредак Србије ка чланству у ЕУ.

Посебно се инстира на независности правосуђа, јачој борби против корупције и органзованог криминала, као и на обезбеђивању услова за медијске слободе и слободу изражавања.

Европски парламент похвалио је Србију за конструктивне билатералне односе у региону, али и назначио важност нормализације односа са Косовом.

Србија се позива на примену свих до сада постигнутих споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине, при чему се посебно инсистира на формирању Заједнице српских општина (ЗСО).

Наглашава се важност убрзања "нове фазе дијалога" која се се односи на свеобухватну нормализацију односа Србије и Косова кроз "дефинисани правно обавезујући споразум", а од Европске службе за спољне послове тражи се оцењивање рада обе стране у процесу испуњавања обавеза.

Резолуција о Србији ове године има истоветан део текста као и Резолуција о Косову у коме се наглашава ”мултиетничка приорода и Косова и Србије”, као и чињеница да "етнички хомогене државе не би требало да буду циљ у региону".

"Подржава се дијалог коме посредује ЕУ као оквир за постизање свеобухватног договора између Србије и Косова. Саматра се да сваки споразум може бити прихватљив само ако је обострано усаглашен, узима у обзир укупну стабилност региона и међународно право", стоји у тесту обе Резолуције.

 И ове године Европски парламент позвао је Србију да више усклађује своју спољну и безбедносну политику са политиком ЕУ, "укључујучи и политику према Русији".

Известилац Европског паралмента за Србију Дејвид Мекалистер је поводом усвајња Резолуције о Србији поручио да је земља напредовала на свом европском путу, и да постоји широка подршка међу европским парламентарним групама за пут Србије ка чланству у Унији.

- Србија ће се придружити ЕУ када буде спремна, надам се пре него касније. Та спремност зависи од наставка реформи и наставка политике добросуседских односа и помирења, иако разумем да није лак тренутка у односима Београда и Приштине због одлука донетих од стрене Приштине - поручио је Мекалистер.

 Учествујући у дебати која је претходила усвајању Резолуције о Србији, европски комесар за преговоре о приступању Јохане Хан такође је означио решавање косовског питања и владавину првава као кључне на ЕУ путу Србије.

- Србија је усвојила важне мере у области владавине прва и спровела неопходне институционалне рефоме. Ипак кашњења се гомилају у многим областима, а конкретне резулатате је тешко приказати - оценио је Јоханес Хан.

Он је позвао на јачи напредак у области реформе правосуђа, у борби против корупције, као и у заштити фундаменталних права, укључујући и медијске слободе. Европски комесар је оценио да је ЕУ најзначајнији партнер Србије и позвао власти у земљи да грађанима јасније представе европске вредности као и добробити и обавезе које проистичу из чланства у ЕУ.

Резолуције Европског парламента немају обавезујући карактер, али служе као важне политичке смернице земљама које се налазе на путу евроинтеграција као и земљама чланицама ЕУ.

(Тањуг)
 

 

 

 

Коментари / 20

Оставите коментар
Name

Истина

29.11.2018 13:20

О сребреници у резолуцији да нико није писнуо

ОДГОВОРИТЕ
Name

Истина

29.11.2018 14:26

Свидја ми се и овако :)

Name

НАТО + ЕУ = 4. рајх

29.11.2018 19:48

Слажем се да је то најбитнија порука која се овдје прећуткује. Треба свим Србима стално понављати шта еУ тражи од њих. Јер ће тако и посљедњи од нас да буде против уласка у то зло!

Name

за НАТО + ЕУ = 4. рајх

29.11.2018 21:49

У међувремену, сви паметнији Срби ти одоше трајно у тај твој Рајх.

Name

Вук

30.11.2018 05:44

Која цензура, па када су они на церемобији у Паризу убацивали заледјени кадар Вуцица да сједи медју великанима, ста друго реци, Сребреница се не смије поменути.Знају ли млади Гебелсови дјаци да је иво ера информатике,скободне рјеци и да се све брзо открије

Name

Цензор

29.11.2018 13:35

А заборавили сте и овај детаљциц... Тхе Еуропеан Парлиамент хас јуст пассед итс 2018 Репорт он #Сербиа. Амонг отхер цонцернс, ит ундерлинес тхат “тхе рецогнитион оф тхе #Сребреница геноциде” ис а “фундаментал степ” иф Белграде wантс #ЕУ аццессион. Ит лоокс лике тодаy ис а беаутифул даy фор Ана Брнабић то ресигн.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре ЦЕНЗОР.

29.11.2018 18:06

БАС ТАКО

Name

БЛ

29.11.2018 13:52

Сто неписете да је ЕП такодје рекао да Србија немозе уци у ЕУ док не призна геноцид у Сребреници.Засто то кријете кад се мозе процитати на другим порталима,немој да изгубите повјерење у истинутост васих вијести.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

29.11.2018 19:40

Ми идемо својом логиком...ако ми нисмо написали у насим средствима информсања знаци да се то не спомиње нигдје и никад...Борислав Јовиц.

Name

ХалкицАле

29.11.2018 14:06

А Генозид ниста маму вам то це вас прогањат

ОДГОВОРИТЕ
Name

Босниа_80

29.11.2018 14:41

Поздрав за Доминатора ;)

Name

О Але

29.11.2018 17:53

О Але могли су поменути и убијање Срба по Сарајеву и скривање извјештаја о убијању Срба уз Дрину.А што и то не поменусе.

Name

ре о але

29.11.2018 18:48

зато сто то нису били систематски злоцини. Убијања је било свугдје, у рату се то не мозе ни избјеци. Али систематски злоцини је поцинила не само српска него и хрватска политика у Босни те сходно томе и постоји пресуда за геноцид и удрузени злоцинацки подухват. Надам се да знас разлику измедју "обицних" и систематских злоцина..!!!

Name

Замбак

29.11.2018 14:07

Помиње ли се негдје геноцид у Сребреници у овој резолуцији? Требали би је детаљно прочитати јер без признања геноцида ништа од ЕУ!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СТРАШНО

29.11.2018 14:11

Нисте ни слова написали о суоцавању и признавању злоцина названим правим именом геноцид у Сребреници. Губите на квалитету информисања.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Србин Мухамеданац

29.11.2018 14:44

а геноцид над Србима.шта с тим!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зворник

29.11.2018 16:30

Дје кад?

Name

брмбо

29.11.2018 16:43

Ако се докаже, до тад схут уп!

Name

X

29.11.2018 16:53

Гебелс је мала маца за ове.

Name

Посматрач

29.11.2018 21:24

Може,признаћемо геноцид у Сребреници, али кад ми испитамо,детаљно провјеримо све жртве у Сребреници. Кад се утврди ко је и на који начин умро или убијен и тамо сахрањен. Колико је од тих жртава било војника,колико је умрлих природном смрћу итд. Не можемо признати геноцид зато што то тражи о ЕП неки трговац људским органима или шверцер дроге који плаћа "европљане" да издејствују о прогурају такву ЛАЖ.

ОДГОВОРИТЕ