Двије тужбе због дуга за кирију

Док годинама не успијева да трајно ријеши питање смјештаја у Бањалуци, Агенција за идентификационе докуменате, евиденцију и размјену података БиХ (ИДДЕЕА) суочава се са тужбама због дуга за кирију и накнаду штете фирми чији је простор годинама изнајмљивала, сазнаје портал ЦАПИТАЛ

Босна и Херцеговина 29.11.2018 | 12:13
Двије тужбе због дуга за кирију
Бањалучка фирма „Ред Брицк Градња“ Саве Кнежевића поднијела је двије тужбе против ИДДЕЕА, након што се Агенција половином прошле године иселила из њихових просторија у Бањалуци.

По првој, милионски тешкој тужби, прије 15-ак дана донесена је првостепена пресуда и одбијен је захтјев „Ред Брицк Градње“ да им ИДДЕЕА исплати 4,4 милиона КМ.

У Окружном привредном суду Бањалука рекли су за ЦАПИТАЛ да је тужба поднесена ради накнаде штете од 4,4 милиона КМ, а по основу уговора о закупу.

„Суд је 15. новембра 2018. године донио пресуду којом је у цијелости одбио тужбени захтјев“, навели су у суду.

И други спор, далеко мање вриједности, на самом је крају. По овој тужби, којом  „Ред Брицк Градња“ од ИДДЕЕА потражује 51.017 КМ на име закупнине и трошкова санације објекта, јуче је у Окружном привредном суду Бањалука одржана главна расправа.

„Предмет тужбеног захтјева су права тужиоца из уговора о закупу пословних просторија, а односе се на плаћање закупнине и потраживања за санацију пословног простора. Одржана је главна расправа и у законском року странкама ће бити достављена одлука“, рекли су у Окружном привредном суду.

Власник фирме „Ред Брицк Градња“ Саво Кнежевић тврди да је његова фирма са ИДДЕЕА имала уговор о закупу на десет година, односно пет плус пет година и да је Агенција била дужна да продужи уговор са њима док не изгради нову зграду у Бањалуци.

Он је казао да је прије истека првих пет година закупа тражио од руководства ИДДЕЕА да се изјасни да ли остају и даље у њиховом простору на што је добио потврдан одговор, а да је само мјесец дана касније, након промјене директора ИДДЕЕА, одлучено да, ипак, неће даље остати у том простору.

„Ми смо се неколико мјесеци прије истека првих пет година закупа обратили тадашњем директору са захтјевом да се изјасни хоће ли продужити уговор или не. Он је потврдио да ће продужити уговор под истим условма, јер још нису направили зграду. Тражили су да се комплетан пословни простор који су користили окречи и да се обнови канцеларијска опрема која више није била за употребу и ми смо то прихватили. Међутим, недуго након тога ИДДЕЕА добија новог директора који је тај договор негирао. Због тога сам их тужио“, рекао је Кнежевић.

С друге стране, у ИДДЕЕА, коју заступа Правобранилаштво БиХ, тврде да су оба тужбена захтјева неоснована.

„Чињеница је да постоје два тужбена захтјева фирме “РедБрицк Градња” против БиХ односно Агенције, али су они у потпуности неосновани. Агенција је, на основу уговора о закупу пословног простора на период од пет година, од августа 2012. године до августа 2017. године, користила простор у власништву  те фирме, те истеком уговора, од 1. августа прошле године сједиште Агенције је у згради “Екватор” у просторијама у власништву Централне банке БиХ“, казали су за ЦАПИТАЛ у ИДДЕЕА и додали да ће овај простор без накнаде користити наредне четри године, чиме су уштедјели више од милион КМ.

Иначе, ИДДЕЕА је ове седмице поништила тендер за избор извођача који ће градити зграду Агенције у Бањалуци, јер ниједна од пет пристиглих понуда није била прихватљива, о чему смо писали у тексту ИДДЕЕА поништила тендер за зграду у Бањалуци.

(Цапитал)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

Бог дан да памети

29.11.2018 11:53

Ајмо направити текст како се припрема добра зимница, како квалитетно осусити месо, итд. Оваквим бесмисленим текстовима само уцимо народ да се бави трацевима и да буду беспослицари, да има о цему испирати уста. Зато ајмо несто квалитетно једни другим несто да саопставамо.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2018 12:32

ти се бави зимницом а пусти новинаре да се баве својим послом. Овде је у питању лов у мутном бивсег директора Синисе Мацана који дас нас сета Бањалуком као милионер. И он не прави зимницу него увијек купује свјезе поврце јер има ид цега.

Name

ре ре 18

29.11.2018 13:32

Обиђе ли Синишу Мацана кумашин Миленко Малинић иначе директор производње у ИДЕЕИ ??

Name

ре Бог

29.11.2018 14:14

Изгледа Срби нису одмакли далеко од цварака и зимнице зај ниво задрзи за себе а мене бас интетесује како дрзавне институције не плацају обавезе

Name

ввввб

29.11.2018 14:17

има милионе а сета бл јадом и биједом.могао је да иде у монако или поред неког свицерског језера и слицне локације а сета блатњавом бл

Name

Ре "ре"

29.11.2018 15:13

Сузана љубави не љути се.

Name

Луд

29.11.2018 12:04

БИХ ИМА ИДЕЕУ А ДРУГ САВО ИДЕЈУ. КОЈЕ ТУ ЈЕБЕНА СТРАНА. ЗВУЦИ ПОЗНАТО.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мац мац

29.11.2018 12:39

За то су се Синиша МАЦАН иначе човјек који је направио милионске штете за државу БиХ потписивањем штетних уговора и његов кум МИленко Малинић напутовали по свијету плаћајући народним новцем

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2018 13:59

А трпају један другом

Name

тртмрт

29.11.2018 13:35

ста хоце Саво Кнезевиц, прије рата је крпао крај са крајем, а хоце 4 милиона , ало људи 4 милиона за јеб...кирије. и нека није добио. зато сто су мајмуни и кримоси доли до новца у рату, и терорису све остале, морали смо напустити своје градове и отици у иностранство

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милица

25.09.2020 23:17

Не зели он толико јер зели, вец јер толико вриједи.

Name

Градац и Обарска

29.11.2018 14:36

Ма пребаците их у Бијељину. Има наш Мићо Мићић још празних локала.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Крњинац

29.11.2018 14:55

Обрен вапи за таквим закупцима,по принципу пола мени.Добој располаже адекватним просторима

ОДГОВОРИТЕ
Name

аха

29.11.2018 15:55

да је ово нормална дрзава сад би пореска управа рс требала изаци са информацијама колико је тај јебени саво платио дрзави за порез од те кирије силне коју је узимао 5 година цисто сумњам да тамо има уплате тих 10 посто за дрзаву е тако нас глупи народ прица о зимницама ајварима и сланини а таквих ко тај саво у бањалуци има бар стотињак и никад нико не пита јесу ли платили порез овом народу има људи имају кирије по 100000 хиљада км и висе и онда се цудимо сто се људи бахате и наруцују убиства и сл

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

29.11.2018 17:24

Управо тако, сваки мјесец Сави је уплацивано по 25000 КМ, годисње 300000 КМ