Избор делегата: Ко су кандидати?

У сриједу је истекао рок за предавање листа кандидата за делегате у Вијећу народа Републике Српске и Дом народа БиХ. Ко ће у Српској бранити виталне националне интересе конститутивних народа и осталих, биће познато 5. децембра.

Република Српска 28.11.2018 | 22:47
Избор делегата: Ко су кандидати?
Према процјенама, СНСД би у осмочланом Клубу Срба Вијећа народа Републике Српске требало да има најмање три делегата.

У петочланом Дому народа БиХ, по истој рачуници требало би да има два, а са странкама које их подржавају, могуће и четири делегата.

“Носиоци листа за Дом народа БиХ су Лазар Продановић, Душанка Мајкић, Никола Шпирић и Средоје Новић. За Вијеће народа Републике Српске то су Јасна Лукић, Драгољуб Давидовић, Милица Марковић и Драгана Ристић”, изјавио је за СРНУ члан Главног одбора СНСД-а Игор Жунић.

Како незванично сазнајемо, Вијећу народа Републике Српске, најближи су Драгољуб Давидовић, Милица Марковић и Јасна Лукић.

За Дом народа БиХ највише изгледа имају Средоје Новић и Никола Шпирић. У том случају Шпирић би се одрекао мандата посланика у Народној скупштини. Да српски национални интерес бране у Вијећу и Дому народа, претендују и актуелни предсједник СДС-а и његов претходник.

“За делегата у Дом народа ПС БиХ предложен је Младен Босић, за делегата у Вијећу народа предложен сам ја”, рекао је предсједник СДС-а Вукота Говедарица.

Кандидатуре за Дом народа БиХ истакли су Драгутин Родић из ДНС-а и почасни предсједник ПДП-а Младен Иванић.
Кад је ријеч о Републици Српској, мјесту у српском Клубу Вијећа народа надају се и ДНС-ов Огњен Тадић, социјалиста Живко Марјанац и Војислав Глигић из НДП-а.

Њима би се могао придружити и Младен Иванић, не буде ли у име ПДП-а изабран у Дом народа БиХ. Највише бошњачких делегата у Вијећу народа Српске имаће СДА.

“Отприлике састав Вијећа народа што се тиче страначке припадности - требало би да буде шест делегата из СДА, један из странке за БиХ и један из СНСД-а”, каже посланик СДА у НСРС Сенад Братић.

Званично, кандидат СНСД-а за бошњачког делегата у Вијећу народа је Игор Бошњак, а за хрватског Нада Тешановић.
Коначан састав Вијећа народа биће познат 5. децембра, након сједнице Народне скупштине.

Планирано је да ту сједницу уз предсједника воде и четири потпредсједника, али њихове кандидатуре још нису стигле у Чубриловићев кабинет.

“Ја се надам да ће Народна скупштина своје руководство комплетирати на првој посебној сједници, како би могла несметано да обавља своје обавезе”, истиче предсједник НСРС Недељко Чубриловић.

Вијеће народа Републике Српске чини по осморо Срба, Хрвата и Бошњака и четворо представника осталих. Како представници несрба имају више загарантованих мјеста у Вијећу народа, него што имају изабраних посланика у Народној скупштини, делегате за Вијеће народа су, уз те посланике, предлагали и електори.

Електори су, у овом случају, Бошњаци, Хрвати и остали који су на локалним изборима постали одборници у скупштинама општина и градова Републике Српске.

Извор: Глас Српске

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

Е јеби га

29.11.2018 04:29

Таман науцио зену да су Мујо,Суљо босњаци Ивица,Кресо хрвати Нада,Игор,Јован срби кад Нада хрватица а Игор босњак.Како јој сад објаснити то.

ОДГОВОРИТЕ
Name

разум

29.11.2018 04:56

Па хоце ли неко од младјих бар да се уце,Новиц,Спириц,Тесановиц,Мајкиц па докле висе бице овдје народа и после њих,срамота

ОДГОВОРИТЕ
Name

Лезихљебовици

29.11.2018 05:24

Лези хљебу да те једем

ОДГОВОРИТЕ
Name

било

29.11.2018 07:39

И остало

Name

БОБА

29.11.2018 13:30

МНОГИ СУ ГАДЉИВИ.ДА ЛИ МАЈКИЋКА СЕБЕ ВИДИ КАО ШТО ОНА КАЖЕ РОЂЕНА САМ ЗА ПАРЛАМЕНТАРАЦА ВЛАДАЈУЋИ НЕМАЈУ НИКОГА У ЊИХ ЈЕ САМО ПРКОС И ИНАТ .ЈА ДА САМ НА ЊЕНОМ МЈЕСТУ НИКАДА НЕ БИХ ДОЗВОЛИЛА ДА БУДЕМ НА ЈАВНОЈ СЦЕНИ. ЈАКО ЈЕ УМИШЉЕНА ,ОНА НЕМА НИ МОЋ ГОВОРА,НИ СТАЈЛИНГА НИ ХАРИЗМЕ. ДЕБЉА СЕ ОД ПРКОСА.ДОКЛЕ ТАКВЕ ФАЦЕ ДА КРУЖЕ НА ПОЛИТИЧКОЈ СЦЕНИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мисо Петровић

29.11.2018 17:51

како нема Сакана

ОДГОВОРИТЕ