ЛШ: Атлетико "овјерио" 1/8-финала, Локоси у игри за ЛЕ!

Фудбалери Атлетико Мадрида изборили су осмину финала Лиге шампиона, док је Локомотива остала у борби за пласман у Лигу Европе.  Инвестициони фонд Монако испао, Атлетико иде даље! Рутинских 2:0 у Мадриду. Славиша Јокановић на трибинама! Испаде и Галата, имамо још два учесника осмине финала Лиге шампиона! Локомотива победом над турским шампионом остала у трци за Лигу Европе. . .  Анри извео децу у Мадриду, 3 клуба прошла даље! Шесторица тинејџера наступила су на "Метрополитану", који је прославио улазак Атлетика међу 16 учесника "нокаут" фазе. Више нема клубова који нису освојили ни бод ове сезоне.

Фудбал 28.11.2018 | 21:10
ЛШ: Атлетико "овјерио" 1/8-финала, Локоси у игри за ЛЕ!
"Јорганџије" су рутински савладале десетковани и подмлађени састав Монака 2:0 (2:0) на Ванди Метрополитано.

Меч је резултатски решен у 24. минуту када је после сјајне комбинације са Анхелом Кореом, Антоан Гризман елегантним ударцем левом спољном други пут затресао мрежу "Кенежва".

Монако је без 12 повређених играча и уз неколико тинејџера у саставу био немоћан да конкретно угрози Атлетико.

"Кнежеви" су у финишу имали прилику да уведу меч у неизвесну завршницу, али је Радамел Фалкао промашио цео гол из пенала, који је скривио Стефан Савић због чега је добио други жути картон.

Атлетико је тако без много проблема и утрошка енергије оверио пласман у осмину финала такмичења, па ће се у последњем колу борити за прву позицију у Групи А.

Ривал ће му бити Борусија Дортмунд, уколико "Милионери" савладају Клуб Бриж, у мечу који почиње у 21х.

У последњем колу Атлетико гостује у Брижу, док Монако чека Борусију.

Формалност, а не драма каква би се очекивало од утакмице која одлучује о пласману у осмину финала Лиге шампиона. И не зато што је Атлетико толико јак – а јак је – већ зато што је Монако, након што је узео пола милијарде на продаји екипе која је пре две сезоне играла полуфинале Лиге шампиона, одлучио да инвестира у нову генерацију искључиво са намером да јој кад за то дође тренутал завеже машницу и додатно профитира. Потпуно занемарујући резултат. Против таквог ривала прекаљени фајтери Дијега Симеонеаједва да су се поштено презнојили. На Ванда Метрополитано стадиону рутинских 2:0 за Јорганџије и пласман у осмину финала Лиге шампиона.

За Монако крај европске сезоне, пошто су Кнежеви дефинитивно изгубили могућност да дохвате макар и треће место и пролеће у Лиги Европе. Што можда и није толико лоше с обзиром на то да је тим Тјерија Анрија на претпоследњем месту на табели шампионата Француске па постоји реална могућност да Монако испадне у другу лигу, ма колико је то невероватно звучало пред почетак сезоне.

Међутим, на стадиону Луј други су се очигледно прерачунали када су силне стотине милиона зарађене на продаји претходне генерације утрошили купујући само оне најталентованије. Далеко од тога да ће пропасти, на крају ће сигурно и профитирати, али овако млад тим просто не може да се носи ни са најбољима у Лиги 1, а камоли у Европи. И изгледа да то никоме у Монаку не смета, па је Анри данас на терен послао тим у просеку стар 23,6 година, поређења ради Нигерија је са 25,9 била најмлађа екипа на Мундијалу у Русији – а међу њима и двојац који се уписао у историји фудбала.

Наиме, штопер Беноа Бадијашил и везиста Ан Ноа Масенго постали су први фудбалери рођени у овом миленијуму (од 2001. па на овамо) који су заиграли у стартних 11 на некој утакмици Лиге шампиона.

Њихово неискуство се и те како видело, па је Бадијашил са 17 година и 267 дана постао и најмлађи стрелац аутогола у Лиги шампиона “поправивши“ тако рекорд Милета Свилера (18 година и 65 дана) из 2017. Само минут и 29 секунди протекло је од почетка меча када је Коке шутирао са 20 метара, а лопта закачилаБадијашила, променила смер и преварила Дијега Батаљу.

Малерозан гол, али не могу Кнежеви овде да се жале на недостатак среће. Просто, превише су се ослонили на младе, негде и свесно жртвовали резултат зарад плуса на банковном рачуну. Можда нису очекивали да ће сезона почети баш овако лоше, али сад кад су схватили колико је у ствари танка та граница између улагања у будућност и испадања у другу лигу вероватно покушавају да минимизирају штету.

Атлетико је могао да им направи много већу, међутим, ваљда су и Јорганџије, увидевши колико су јачи од противника, одиграли са пола гаса. Сасвим је било довољно, пошто је већ у 24. минуту Антоан Гризмандуплирао предност пошто је претходно Анхел Кореа бацио Жемерсона на задњицу. Добио је Гризман лопту на петерцу и имао довољно времена да се смисли и мангупски, спољним делом копачке погоди за 2:0.

Истина, лакоћа са којом је Атлетико играо у првом полувремену  довела је и до превише опуштања у домаћем тиму, па је у наставку и Монако успео неколико пута да запрети. Тек када је Радамел Фалкаона терену заменио 19-годишњег Мусу Силу и изазвао аплаузе публике која га је обожавала док је носио Атлетиков дрес.

Међутим, Фалкао вечерас није баш пружио превише јак аргумент у прилог критичарима Монакове политике ослањања на младе. Јесте у 60. минуту лако окренуо Стефана Савића, али је са шест метара тукао право уЈана Облака. Да би потом у 83, након што је Савић руком играо једну лопту, скривио пенал и добио други жути картон, ноншалантно лопту пласирао пола метра од гола.

Чолу Симеонеу једино важно – осмина финала оверена. Тамо ће Атлетико бити много чвршћи. Па ће и Славиша Јокановић, коме породица живи у Мадриду те се на друштвеним местима похвалио фотографијом са стадиона Ванда Метрополитано, имати прилику да бар још једном одгледа Јорганџије у Лиги шампиона.

Тијери Анри, некада непоновљиви нападач и шампион света, данас тренер-почетник довољно храбар и луд да прихвати посао који се не прихвата, супротставио је тинејџ поставу једном од најчвршћих тимова Европе и изборио частан пораз на "Метрополитану".

Решено је већ у првом полувремену раним аутоголом једног од шесторице школараца који су наступили за Монако у 5. колу Лиге шампиона, Беное Бадешија, а потом и рутинским поготком Антоана Гризмана после акције у којој је Анхел Кореа дриблингом бацио на траву несрећног Жемерсона и подигао на ноге скоро 60.000 навијача на трибинама стадиона који ће 1. јуна бити домаћин великог финала.

На крају: Атлетико - Монако 2:0 (2:0), али тек након што је некадашњи идол навијача црвено-белих из Мадрида, Радамел Фалкао, у 83. минуту промашио пенал који је скривио црногорски дефанзивац, Стефан Савић.

Арбитар Матијас Гестранијус из Финске показао му је други жути картон за играње руком, што Колумбијац није искористио да улазак са клупе у другом полувремену обележи и голом у мрежи клуба из ког је 2013. за 45 милиона евра прешао међу "кнежеве".

Ситуација у Монте Карлу у међувремену драстично се променила, председник Димитри Риболовљев у проблему је са законом због начина на који је водио клуб, а све је кулминирало драматичним резултатима у сезони 2018/19 у којој су Леонардо Жардим и његов наследник, Анри, забележили укупно две победе - први 11. августа у Нанту (1:3), а други претходног викенда у Каену (0:1).

У међувремену, полуфиналиста Лиге шампиона из сезоне 2016/17, везао је 16 утакмица без победе и забележио само пет ремија.

Дијаметрално супротно Анријевом исповређиваном саставу, "атлети" Дијега Симеонеа остали су на само два пораза ове сезоне - од Селте у Примери (2:0, 1. септембар) и Борусије у Лиги шампиона (4:0, 24. октобар).

Управо би овај резултат могао да кошта Мадриђане првог места у групи, али ћемо одговор на то питање делимично добити у 21 час када буде почео сусрет у Дортмунду.

У исто време у Москви, једини клуб који није освојио ни бод у прве четири рунде ове сезоне нанео је и трећи пораз Галатасарају на гостовањима и потврдио да екипе из Турске у највећем броју случајева неће урадити ништа када је најважније.

Један у првом, један у другом, оба пута уз свесрдну помоћ несхватљиво незаинтересованих дефанзиваца Галате, био је довољан Локомотиви за прву радост у најјачој европској конкуренцији - 2:0 (1:0).

Прве бодове и прву победу у такмичењу забележила је Локомотива надигравши Галатасарај 2:0 (1:0) у Москви.

Прилично отворен меч преломио је 43. минуту када је Гжегож Криховјак уз доста среће и одбитак савладао Муслеру.

У наставку меча Галатасарај креће на изједначење, али га је то скупо коштало већ у 54. минуту када после брзе акције Владислав Игнатијев дуплира вођство Локомотиве.

Гости нису конкретно запретили у наставку, упркос агресивној игри, док су Локомотиви поништена два гола због офсајда, а у међувремену је Фарфан погодио пречку.

Локоси су овом победом остали у игри за треће место и пласман у Лигу Европе на пролеће.

Московљани имају бод мање од Галатасараја, уочи гостовања Шалкеу у Гелзенкирхеу у последњем колу.

Турски тим ће у последњој рунди дочекати Порто, који неће имати резултатским императив уколико у остане непоражен у дуелу са Шалкеом од 21х.

Локомотива слави прву победу у Лиги шампиона и останак у трци за Лигу Европе, Галатасарај је елиминисан - даље из групе Д иду Шалке и Порто. По многима ово је била најслабија, али и најизједначенија група, а ево готово да је све решено коло пре краја. Последња рунда одлучиће само ко ће бити трећи и наставити такмичење у ЛЕ, евентуално ко ће бити први у групи, но то у зависности од вечерашњег резултата на Драгау. 

Турци су дошли у Москву по победу којом би остали у трци за једно од прва два места, међутим на врло непријатних -10 нису имали шта да траже.

Руски шампион стигао је уз доста среће до вођства. Показаће се да је то био кључни тренутак, пре свега на психолошком плану, с обзиром да се радило о самом финишу првог дела, када су гости вероватно главама већ били у свлачионици и сањали о "топлој шољи чаја". У једном од ретких опасних напада у првом полувремену лопта је некако дошла до Гжегожа Криховијака, Пољак није много оклевао, шутирао је и погодио уз обилату помоћ Рајана Донка. На путу до гола лопта је закачила Холанђанина, значајно променила правац и одскакутала у мрежу. 

Галата по именима можда има бољи тим, али у оваквим условима и с голом у смирај првог дела Локомотива је постала апсолутни фаворит. Што ће се показати као тачно већ почетком другог полувремена. Можда и најлепшу акцију на утакмици крунисао је искусни Владислав Игњатијев. Фјодор Смолов је пре тога одрадио велики део посла... 

Ако нешто позитивно Турци могу да пронађу у овом поразу онда је то чињеница да су изгубили с мањом разликом него што су добили у Истанбулу (3:0), па ће бити у предности уколико после шест кола буду изједначени бодовно са Локомотивом. А да би били узједначени потребно је да у последњој рунди Галата изгуби од Порта, односно да Московљани узму бод у Гелзенкирхену. Што је, признаћете, тешко оствариво...

Занимљиво да у скорије време нисмо имали оваколико решених ситуација пред последње коло Лиге шампиона. Синоћ је пролаз у осмину финала обезбедило чак седам клубова (Реал Мадрид, Рома, Бајерн Минхен, Ајакс, Манчестер Сити, Јувентус и Манчестер Јунајтед; Барса је то као прва учинила још раније), а ево вечерас после само прве две утакмице још три екипе - поменути Шалке и Порто, односно Атлетико из Мадрида који је био бољи од Монака са 2:0.   

ДВЕ УТАКМИЦЕ, ТРИ НОВА УЧЕСНИКА ОСМИНЕ ФИНАЛА!

Ова два резултата у "предигри" вечерашњих мечева донела су нам укупно три нова учесника осмине финала, а то су: Атлетико, Порто и Шалке.

Знали смо и пре почетка утакмице на "РЗД арени" у Москви да све осим победе Галатасараја значи и да ће се од 21 час на "Драгау" играти за прво место у групи, што се на крају и догодило.

У исто време на "Вестфалену", Борусија има прилику да још једном победом над Брижом "одговори" Атлетику, врати се на прву позицију због боље гол-разлике у мечевима са Мадриђанима (4:0 у Немачкој, 2:0 у Шпанији) и "букира" место на жребу заказаном за 17. децембар у подне.

Белгијанци, додуше, евентуалном победом над комшијама и сами би изборили шансу да у последњем колу играју на победу против Атлетика надајући се да ће Монакови "клинци" до прве победе на свом стадиону ове сезоне стићи баш против Борусије.

Слажемо се да је овакав сценарио тешко и замислити, а тек остварити... Реалније је да ће шампион Белгије на пролеће играти шеснаестину финала Лиге Европе.

У уторак увече осмину финала обезбедили су Реал Мадрид као први и Рома као други тим из Групе Г, док ће остали морати да се боре за прво место у последњем колу прве фазе 11. и 12. децембра: Бајерн Минхен, Ајакс, Манчестер сити, Јувентус и Манчестер јунајтед.

Барселона је једини тим који је "нокаут" фазу обезбедио после четири кола, с тим да у Групи Б и даље није решено ко ће бити први, а ко други на крају.

Резултати 5. кола:

среда

Група А

Атлетико Мадрид - Монако 2:0 (2:0)
/Бадешиј аг 2, Гризман 24/

Борусија Дортмунд - Клуб Бриж (21.00, Аренаспорт 1)

Табела: Атлетико (+1) 12, Дортмунд 9, Бриж 4, Монако (+1) 1.

Последње коло (11. децембар): Бриж - Атлетико, Монако - Дортмунд.

Група Б

ПСВ Ајндховен - Барселона (21.00, Аренаспорт 4)
Тотенхем - Интер (21.00, Аренаспорт 3)

Табела: Барселона 10, Интер 7, Тотенхем 4, ПСВ 1.

Последње коло (11. децембар): Барселона - Тотенхем, Интер - ПСВ.

Група Ц

Наполи - Црвена звезда

Пари сен Жермен - Ливерпул (21.00, Аренаспорт 5)

Табела: Ливерпул 6, Наполи 6, ПСЖ 5, Црвена звезда 4.

Последње коло (11. децембар): Ливерпул - Наполи, Црвена звезда - ПСЖ.

Група Д

Локомотива Москва - Галатасарај 2:0 (1:0)
/Криховјак 43, Игњатијев 54/

Порто - Шалке (21.00, мулти Аренаспорт 2)

Табела: Порто 10, Шалке 8, Галатасарај (+1) 4, Локомотива (+1) 3.

Последње коло (11. децембар): Галатасарај - Порто, Шалке - Локомотива.

уторак

Група Е

АЕК Атина - Ајакс 0:2 (0:0)
/Тадић пен 68, 72/

Бајерн Минхен - Бенфика 5:1 (3:1)
/Робен 9, 32, Левандовски 37, 51, Рибери 76 - Фернандеш 46/

Табела: Бајерн 13, Ајакс 11, Бенфика 4, АЕК 0.

Последње коло (12. децембар): Ајакс - Бајерн, Бенфика - АЕК.

Група Ф

Олимпик Лион - Манчестер сити 2:2 (0:0)
/Корне 55, 81 - Лапорт 63, Агуеро 83/

Хофенхајм - Шахтјор Доњецк 2:3 (2:2)
/Крамарић 17, Зубер 40 - Исмаили 14, Таисон 15, 91/

Табела: Сити 10, Лион 7, Шахтјор 5, Хофенхајм 3.

Последње коло (12. децембар): Шахтјор - Лион, Сити - Хофенхајм.

Група Г

ЦСКА Москва - Викторија Плзењ 1:2 (1:0)
/Влашић 10п - Прохаска 56, Хејда 81/

Рома - Реал Мадрид 0:2 (0:1)
/Бејл 47, Васкез 59/

Табела: Реал 12, Рома 9, Викторија Плзењ 4, ЦСКА 4.

Последње коло (12. децембар): Реал - ЦСКА, Викторија Плзењ - Рома.

Група Х

Јувентус - Валенсија 1:0 (0:0)
/Манџукић 59/

Манчестер јунајтед - Јанг бојс 1:0 (0:0)
/Фелаини 91/

Табела: Јувентус 12, Јунајтед 10, Валенсија 5, Јанг бојс 1.

Последње коло (12. децембар): Јанг бојс - Јувентус, Валенсија - Јунајтед.

Извор: Б92/моззартспорт/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар