Бојана Јовановски: Крај!

Српска тенисерка Бојана Јовановски окончала је професионалну играчку каријеру!

Тенис 28.11.2018 | 19:30
Бојана Јовановски: Крај!
Бојана Јовановски: Крај! Живот иде даље...! Српска тенисерка мало пре 27. рођендана саопштила да завршава професионалну каријеру

Јовановски је месец дана пре 27. рођендана одлучила да каже "крај" због бројних повреда и операција.

Она је ове сезоне покушала да се врати на терен после 20-месечне паузе, али није успела да се врати на врхунски ниво.

Београђанка је у августу 2014. била 32. тенисерка света, а у каријери је забележила 268 победа уз 211 пораза.

Освојила је две WТА титуле (Баку 2012, Ташкент 2013), док је на гренд слемовима најбољи резултат забележила 2013. када је играла четврту тунру Аустралијен опена.

Играла је за Фед куп тим Србије 2010-2014, укључујући и финале 2012. у којем су наше тенисерке поражене од Чешке 3-1.

"Драги пријатељи,

Прво поглавље мог професионалног живота исписало је последњу страницу. Одлука је била тешка, поплочана сузама, дугим састављањем мозаика, који је након многих теза ЗА и теза ПРОТИВ, ипак довео до речи која садржи толико емоција, која слама, али и која означава да након ње долази ново поглавље. Да, крај! Као и сваки крај нечега што се рано заврши, што је могло и имало разлога да траје, да досегне нивое за који је било “штофа” јесте болан, али живот иде и мора да иде даље.

Моја каријера професионалног играча је завршена. Одлуку сам донела тешко, након много размишљања, негодовања самој себи, јер један део мене још увек жели на терен, још увек жели да се такмичи, али тело услед бројних повреда и операција изазваних повредама, једноставно не може даље. Нажалост, више не могу да тренирам и играм на начин на који сам то чинила пре, на који сам навикла, а ако не могу не само достигнути мој најбољи резултат који сам имала до сада, већ и престићи, онда нема сврхе ићи даље кроз нешто што ме неће професионално задовољити и испунити.

Као играч никад се нисам задовољава просеком, радила сам много на терену, стремила сам великим резултатима, нисам остварила максимум, али нисам незадовољна. Тенис ми је пружио много, јединствену и непоновљиву животну причу. Тенис ми је омогућио да пропутујем цео свет, упознам људе са свих меридијана, стекнем пријатеље за цео живот.

Знам да је рано за одлазак са тениске сцене која је значила мој живот последњих 20 година, од како сам први тениски корак направила, али када се све сабере и одузме, сматрам да је ово у овој ситуацији једина исправна одлука.

Заувек ћу се сећати првих удараца мале жуте лопте, првих мечева који нису обећавали, али који ме нису деморалисали…тренутка када су победе кренуле да се нижу и када сам отишла у сам врх јуниоског, затим и до 32. места на WТА сцени. Свакако нешто што ће заувек одзвањати у мојим ушима, ехо који ће ме вечно пратити је аплауз навијача у београдској Арени 2010. када сам дебитовала за Фед куп тим Србије.

Победа под сводовима храма српског спорта дала ми је крила која су ме носила све до свих мојих највећих резултата које сам остварила, до три WТА финала, од тога две титуле, до наслова вицешампиона света у Фед куп такмичењу у коме сам увек и када год ме здравље служило играла свим срцем, снагом и жаром.

Тенис остаје део мог живота. Не одлазим без плана и у непознато. Сигурно је да ћу поред завршетка студија психологије, који ће ми сада бити задатак број 1, наставити са тениским активностима, само овај пут кроз тренерски позив. Тенис је био и остао моја љубав, мој живот, тако ће бити заувек.

Захваљујем се свима за све ове године верности, подршци, енергији, љубави. Без вас не би ништа било исто. Захваљујем се мојој породици: мајци, оцу који је све ове године провео самном на терену, преживео сваки мој поен заједно самном, сваки секунд мог тениског живота, сестри, моме супругу. Идемо даље у нове победе, у остварење нових лепих спортских прича и циљева.

Воли вас васа Бојана".

Бојана Јовановски, која ће 31. децембра напунити 27 година, професионално се бави тенисом од 2007. године, а најбољи пласман у каријери имала је у августу 2014. када је била 32. на WТА листи.

Освојила је две WТА титуле, а наступала је и за Фед куп репрезентацију од 2010. до 2014. године, укључујући и на финалу против Чешке 2012, које је Србија изгубила у Прагу (1:3)

Извор: Б92/мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар