Прича: Осам играча које Европа чека!

У НБА немају адекватну улогу, на Старом континенту су и даље цењени. . .

Кошарка 29.11.2018 | 22:15
Прича: Осам играча које Европа чека!
Информација о могућем повратку Милоша Теодосића у европску кошарку узбуркала је страсти на овој страни Атлантика, где клупска кошарка просто вапи за “црèме де ла црèме” асовима.

Европска клупска кошарка последњих година све је у већој кризи квалитета. Одласком Луке Дончићапрошлог лета, па и Милоша Теодосића годину дана раније, али и још неких ведета кошарка је упала у својеврсни проблем. Све се више иностраних кошаркаша одлучује да остане у Развојној лиги, нарочито после увећања примања за играче тог ранга, док су многи изабрали Кину због далеко већих прихода него у Европи, али и мањег обима тренинга. 

Чињеница је, ипак, да НБА не може да пружи одговарајући простор свима. Неки у НБА оду без адекватног плана, док неки имају одређену улогу, али опет не ни довољно слободе да су мору тамошњих аждаја изборе за своје место под сунцем. Иако, квалитетом, то заслужују. Због тога се љубитељи кошарке у овом делу света надају да ће се њихови идоли и миљеници ипак једног дана вратити и поново заиграти Евролигу или бар Еврокуп. 

Еурохоопс је саставио листу осам играча чији повратак европска клупска кошарка жељно ишчекује. Немају адекватну минутажу, неки су и недовољно плаћени, па просто треба да се врате на Стари континент. 

Први међу њима је управо Милош Теодосић. Он је и сам већ најавио да ће се вратити у Европу, вероватно тек на крају сезоне и по истеку уговора са Клиперсима. Додуше, Док Риверс је убрзо угасио ватру и изјавио да се Милошев повратак у Европу неће десити скорије. Да ли је то само параван, или тренер Клиперса заиста тако мисли – остаје да се види. Теодосић ове сезоне нема могућност да се искаже, иако важи за можда и најатрактивнијег европског плејмејкера на свету. Њему уговор истиче наредног лета, тако да је прилично извесно да ће одабрати Европу пре останка у НБА. С обзиром на квалитет, његове услуге моћи ће да приуште клубови попут ЦСКА, Реала, Фенера, Барселоне... Дакле, само најбогатији.

Теодосића следи Бредли Вонамејкер. Један од главних играча Фенера у прошлој сезони сада наступа за Бостон, где ће до наредног лета зарадити тек 838.464 долара. После три године у Евролиги и сталног напредовања Вонамејкер је одлучио да опроба своју срећу у НБА, али није се наиграо, иако је своје снове остварио. Одиграо је само пет утакмица, просечно шест минута провео је на терену и бележио око три поена. Засад изгледа да Бред Стивенс не рачуна на њега озбиљније, нити је Вонамејкер стални члан ротације...

Одмах за Вонамејкером иде још један бивши играч Фенера – Екпе Јудо. МВП завршног турнира Евролиге из 2017. године и тадашњи шампион Европе ушао је у последњу годину уговора са Јутом, у којој ће заслужити 3.360.000 долара. Док је у Европи био можда и најбољи центар, у НБА ове сезоне има минорну улогу. Тек нешто мање од пет минута на терену, уз један поен по утакмици. Ни Јута није баш најбоље почела сезону, што је многе изненадило. То Јудоу оставља јако мало простора за доказивање и донекле је већ виђено да ће по завршетку сезоне, ако не и пре, отићи из Солт Лејк Ситија. Многи се надају – назад у Европу.

Случај Драгана Бендера, иначе суперталентованог хрватског кошаркаша кога су многи видели као легитимног наследника великана попут Дражена Петровића, Дина Рађе и Тонија Кукоча практично траћи своје време у НБА, где досад показао сав раскошни таленат и тек на моменте је доказивао квалитет. Сетиће се многи кошаркашки познаваоци да је Бендер у НБА отишао као огроман таленат, голобради клинац од 18 година, али и практично недоказан играч на европском тлу.

У Макабију су тешко прихватили његов одлазак, али су за његов уговор од Финикса добили чак 1.300.000 долара.

Прошле сезоне јесте одиграо 82 утакмице и имао просек од седам поена, четири скока и две асистенције, али ове године код Игора Кокошкова није у озбиљним плановима. Уписао је свега шест утакмица, тек четири минута у просеку и не делује да ће се то променити ускоро. Ако ускоро нешто не буде променио, Бендерби могао да доживи тешку судбину неких својих претходника који су тврдоглаво одбијали савете добронамерних људи. Можда је повратак у Европу, бар на годину-две, права ствар за њега... Уосталом, као и свим поменутим претходницима, уговор му истиче на лето, а дотад ће инкасирати 4.600.000 долара само од ове сезоне.

Повратак Рајана Брохофа такође би могла да постане реалност. Он има активан уговор до лета 2020. године, за ову ће узети 838.000, а за следећу 1.400.000 долара, али би позив из Европе могао да прекине његову америчку авантуру.

Брохоф је до уговора са Даласом стигао после одличних издања у дресу Локомотиве кроз Еврокуп. Многи су очекивали да ће Брохоф у Евролигу, међутим он је отишао право у Далас. Али, тамо је углавном залепљен за клупу. Игра тек нешто мање од четири минута, а у Европи га многи клубови жељно чекају...

После неколико сасвим солидних издања у финишу прошле сезоне, Кем Бирч је успео да продужи останак у Орланду, где је сада ипак играч за кога нема претерано места на терену. Како и да га буде поредНиколе Вучевића, а сада и Моа Бамбе? Због тога, али и чињенице да ће бити слободан кроз шест месеци, потпаљују се спекулације да би Бирч могао назад у Европу, где је имао сасвим солидне партије у дресу Олимпијакоса.

О одлуци Џејмса Нанелија да напусти Фенербахче и оде у НБА и данас се дискутује. Критичаре је та одлука изненадила, а упркос томе што је дуго флертовао са Барселоном, онда и са Хјустоном, Нанели је завршио у Минесоти. Истина, играма у Евролиги Нанели је заслужио уговор у НБА, али је и његова прича слична неким претходним – када се нема адекватан план, не може се до озбиљније минутаже. Тако је у дресу Вукова одиграо само 21 минут и заиста има подређен статус у Минесоти. Додуше, пара је добра. Ове сезоне узеће 1.350.000 долара, а наредне године 1.600.000.

На крају остао је – Тајлер Дорси. Грчки репрезентативац је у потпуности изгубљен у Атланти и никако не успева да пронађе своју праву улогу. То је доста утицало на његово самопоуздање, па га клуб практично користи када резултат више није ни битан. Попут Бендера, можда би му најбоље било да се врати у Европу, одигра добро годину или две, а онда проба да се врати назад у најјачу кошаркашку лигу света. Ове сезоне је скупио десет утакмица и само три поена и две асистенције у просеку.

Европа спремно чека...

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар