Како је хаос у Буенос Ајресу приближио СП Србији?

Дивљање навијача Ривер Плате је довело до тога да се Србији и осталим кандидатима повећају шансе за добијање Светског првенства 2030. године. Или су то само жеље Шпанаца. . . ?

Фудбал 29.11.2018 | 22:05
Како је хаос у Буенос Ајресу приближио СП Србији?
Хаос настао уочи реванш утакмице финала Копа Либертадорес, између Ривер Плате и Боке јуниорс, довео је у питање чак и организацију Светског првенства 2030. године!

Тачније, Аргентина је заједно са Уругвајем и Парагвајем била главни кандидат за добијање Светског првенства, али се атмосфера у круговима који би требало да одлучују о домаћину, према писању Шпанаца, нагло погоршала за ове три државе Јужне Америке.

Аналитичари тврде да су шансе других кандидата, заједничких Марока, Шпаније и Португала (друге две још нису озваничиле), као и Грчке, Бугарске, Србије и Румуније, постале знатно веће.

ФИФА је председнику ЦОНМЕБОЛА, али и свом потпредседнику, Алехандру Домингезу, упутила отворено писмо у којем му је скренула пажњу да "стадион и његова околина никако не смеју да буду поприште ирационалног насиља, где се доводе у питање животи људи, жена, деце, фудбалера".

На несрећу по Аргентинце, председник ФИФА Ђани Инфантино био је током прошлог викенда присутан у Буенос Ајресу, где је требало да уживо прати спектакл и један од највећих градских дербија на свету, који је директно одлучивао о клупском прваку Јужне Америке.

Швајцарац је, уместо уживања у фудбалу, доживео оно што је најмање желео. Дивљање хулигана, повређене људе, али и фудбалере, јер је управо безбедност играча Боке јуниорс била угрожена када су вандали напали аутобус у којем су путовали на утакмицу.

Желећи да смири ситуацију реаговао је и председник Аргентине Маурисио Макри. Данас први човек земље "гаучоса" је својевремно три пута биран за председника Боке јуниорс (први пут 1995, а реизабран је 1999. и 2003). Плаво-златни су са Макријем на челу имали више него успешан период, освојивши поред силних трофеја и три Копа Либертадорес.

У Буенос Ајресу се од 30. новембра до 1. децембра одржава Самит Г-20, на којем ће учествовати лидери 20 најмоћнијих држава света, а Макри је позвао Инфантина да се прикључи одабраном друштву. Председник ФИФА је овај позив одмах прихватио, истакавши да му је велика част и задовољство.

Али, боравак Инфантина на Самиту могао би да има и контраефекат. Наиме, у данима пред нама полиција Буенос Ајреса имаће пуне руке посла, јер су због скупа светских лидера најављене бројне уличне демонстрације, на којима би поново могло да дође до ескалације сукоба, овај пут ванфудбалских.

ФИФА ће, без сумње, после свих проблема које је имала са доделом организације Русији 2018. и Катару 2022, покушати на све начине да избегне нове невоље и климу пред Светско првенство 2030. учини пријатном. Из тог разлога Шпанци виде велику прилику за своју државу, Мароко и Португал. Како наводе, Светска фудбалска федерација имаће јединствену прилику да докаже како фудбал чини чуда и уједињује, у њиховом случају – два континента, две религије и три културе.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар