Пилић: За разлику од других, Новак ме никад није заборавио!

Легендарни хрватски тренер Никола Пилић сматра да је Новак Ђоковић направио чудо у протеклој сезони.

Тенис 06.12.2018 | 14:30
Пилић: За разлику од других, Новак ме никад није заборавио!
Ђоковић је стасао у Пилићевој тениској академији у коју је стигао као 12-годишњак 1999. и ту провео четири године.

Потом су сарађивали и у Дејвис куп тиму Србије који је освојио такмичење 2010. године.

"Бавио сам се с њим кад је имао 15, 16, кад смо сарађивали у академији. Оно што код њега изузетно ценим је то што он, за разлику од бројних других асова с којима сам сарађивао, никад није заборавио. И то је његова истинска величина", рекао је Пилић за хрватски портал "100посто".

Ђоковић је се ове године вратио на место број 1 на АТП листи, иако је у јуну био тек 22. на листи најбољих играча света.

"То што је он направио у само неколико месеци је апсолутно чудо. Ни ја нисам знао, ни веровао да ће овако завршити годину. Кад је ишао у Америку, тамо у марту, кад је био ван форме, звали су ме новинари из Србије и дословно га "покопавали". Али ја сам им само говорио, "чекајте, чекајте". Сви ми знамо његов квалитет и свака му част на томе. Ова сезона је сјајна због тога што се тако вратио и свима очитао лекцију, а још је импресивнија она из 2016. кад је имао скоро 17.000 поена", рекао је легендарни тенисер.

У недељу је Хрватска освојила Дејвис куп, последњи по традиционалном систему.

"Ма то је скандалозно. Зар се може традиција од 120 година купити за новац? Ко ће пратити сусрет Кореје и Канаде у Мадриду, на пример? Како су то смели да ураде, то је велики корак уназад када је у питању једно такво такмичење. Новцем се све може купити, нажалост и ова велика традиција одлази у прошлост".

Ипак, Пилић не верује да је новац највећи проблем овог спорта.

"Узмите за пример само ову паралелу. Само 100 тенисера живи одлично од тениса, само најбољих 100, остали животаре. А у фудбалу имате око 150.000 играча који добијају одличан новац. И то је најбоља паралела", закључио је Пилић.

Пилић је као играч био шести тенисер света, освојио је УС опен у конкуренцији дублова, а у појединачној конкуренцији играо финале Ролан Гароса 1973. када је изгубио од Илије Настасеа. Знатно боље резултате остварио као тренер јер је освајао Дејвис куп са три различите земље – Немачком (1988, 1989, 1993), Хрватском (2005) и Србијом (2010). Осим Ђоковића, кроз његову академију су прошли и Ернестс Гулбис, Анастасија Себастова, Михале Штих...

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар