Како наћи посао у Њемачкој?

Најтраженија занимања на тржишту рада у Њемачкој су и даље медицински радници, али је у посљедње вријеме велика потражња за васпитачима за све узрасте, предшколски и школски, а велика је тражња и за ЦНЦ оператерима, вариоцима, радницима у гастрономији и возачима.

Република Српска 26.11.2018 | 18:19
Како наћи посао у Њемачкој?
Рекао је ово данас Властимир Видић, власник минхенске "ВГ Агентур" агенције за посредовање у запошљавању, који је заједно с агенцијом "ВБМ Агентур" одржао семинар у хотелу "Јелена" у Бањалуци, гдје су припремали кандидате како да аплицирају за посао, како да препознају лажне, а како праве огласе, те су упознали грађане какви су услови у Њемачкој, шта их очекује, висина плате, цијена смјештаја и осталог.

"За кандидате који испуњавају услове ми им овдје данас одмах нудимо понуду рада за конкретне њемачке фирме", рекао је Видић за "Независне".

Он каже да је потражња на њемачком тржишту рада у овом моменту огромна те да недостаје 1.300.000 радника.

"За нека занимања мора бити завршена одређена школа, али за нека и не. Увијек постоји начин да човјек дође да ради нешто за шта му не треба пуна квалификација, попут керамичара или неког другог занимања. Најтежи пут је за висококвалификовану радну снагу, посебно за докторе, они су тражени, али је потребно да се докажу најмање годину дана да би прошли тај један процес", каже Видић и додаје да су тражени радници у ИТ сектору.

Драган из Бањалуке, који је био на семинару, а који је по струци машински инжењер и тренутно је запослен у Словенији, каже да је дошао на ову презентацију како би се информисао о даљим опцијама.

"Радим у Словенији, задовољан сам условима, али они могу бити и бољи. Отворен сам за разне опције, зато и јесам овдје. Једино немам намјеру радити на нашем простору, у БиХ", рекао је Драган.

(Независне новине)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

Кнез

26.11.2018 17:27

Иди Драгане цим даље .Ал ја мислим даси ти препаметан и за Њемацку .Поздрав из Љубљане.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

26.11.2018 18:52

Отвори јос једну пиву и не мрдај из Босне...

Name

питам

26.11.2018 20:23

Нисам био на семинару,мозелими неко реци ко је био ,како доци до папира, који су услови, инаце сам керамицар по занимању,а имам у истом ипреко десет година радног искуства ,хвала ,

Name

ЗАСТО ТЕК САДА?

27.11.2018 13:08

Хвала свима предходницима сто конацно говоре истину, ЕУ прима избјеглице са надом да имаЈУ Јефтину радну снагу јер се надају да це са просирењем ЕУа моци све да извозе за скупе кредите, ја бих препоруцио у њемацку само са познавањем њемацког језика,

Name

Алекс

26.11.2018 21:42

Ја сам их контактирао пре пар дана да се пријавим медјутим добио сам повратни маил све лепо написано и на крају да су уплате биле по 20КМ! После тога њиховог маила послао сам им поруку јер сам сазнао ко је тај цовек и да то уопсте нису Свабе како се то писало вец наси људи. поставио сам питање: Како Вас није срамота да долазите из Њемацке и узимате од народа по 20КМ за прице које се могу добити од било кога ко се мало боље разуме и засто бас морају наплацивати и да ли гарантују за послове које су рекли да це понудити. Добијам маил у коме писе : ми вама уопсте не гарантујемо посао него вас уводимо у основне ствари у њемацкој. а то сто с еуплацује по 20КМ то је зато сто смо ми невладина организација и нисмо могли сами финансирати пут. И ја се питам зар они нису могли из свога дзепа платити по 50е повратну карту са Кантицем Бања Лука -Мунцхен а не од сироти је тразити да им сиротиња плаца поред њиховух великих плата. сео сам у ауто и отисао само да видим колико људи има. Усао сам у хотел ЈЕЛЕНА и попео се код сале гдје се то одрзавало ни 50 људи није било на том састанку!!! Све сто су прицали то и сами знамо! Гдје год видите насу стоку бјезите главом без обзира! зивјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

Алекс

26.11.2018 22:20

ја сам их контактирао пре пар дана да се пријавим медјутим добио сам повратни маил све лепо написано и на крају да су уплате биле по 20КМ! После тога њиховог маила послао сам им поруку јер сам сазнао ко је тај цовек и да то уопсте нису Свабе како се то писало вец наси људи. поставио сам питање: Како Вас није срамота да долазите из Њемацке и узимате од народа по 20КМ за прице које се могу добити од било кога ко се мало боље разуме и засто бас морају наплацивати и да ли гарантују за послове које су рекли да це понудити. Добијам маил у коме писе : ми вама уопсте не гарантујемо посао него вас уводимо у основне ствари у њемацкој. а то сто с еуплацује по 20КМ то је зато сто смо ми невладина организација и нисмо могли сами финансирати пут. И ја се питам зар они нису могли из свога дзепа платити по 50е повратну карту са Кантицем Бања Лука -Мунцхен а не од сироти је тразити да им сиротиња плаца поред њиховух великих плата. сео сам у ауто и отисао само да видим колико људи има. Усао сам у хотел ЈЕЛЕНА и попео се код сале гдје се то одрзавало ни 50 људи није било на том састанку!!! Све сто су прицали то и сами знамо! Гдје год видите насу стоку бјезите главом без обзира! зивјели

ОДГОВОРИТЕ
Name

ја

27.11.2018 12:31

СВЕ ЈЕ ИСТИНА! Залосно је то али то смо ми, нипосто радити као СУБ унтенемер само код те фирме код које радс све остало је превара и немас никаквих права.

Name

Директ

26.11.2018 22:43

Само зенити неку Свабицу, насу или оригинал, а касније це све само од себе да се наметне као логицан слијед догадјаја у том правцу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

зивим 50 година у њемацкој

27.11.2018 01:32

Гласали сте за исте лопове и сад зелите да напустите дрзаву у којој зивите. Да сте били паметнији, гласали би сте за бољу будуцност вас и васе дјеце. Зар мислите да вас њемци цекају расирени руку? Не! За казну бих вам отезао запосљење било гдје у ЕУ. На следецим изборима кад паметније гласате, онда се селите било гдје. Мислите мало и на оне које це иза вас остати нпр. Пензионере, болеснике итд. Зар се они требају за вас борити против лопова, лазова и криминалца?

ОДГОВОРИТЕ
Name

гастарбеитер

27.11.2018 09:38

Људи не падај те на понуде "агенција" које вам и недају минималну сатницу из њемацке а они вас вец 3пута препродали, Насе Фирме са Балкана као и увјек су нај горе, Понуда радне снаге је огромна из цјеле Европе и оцекујте да це на сваком кораку бити преварени,

ОДГОВОРИТЕ
Name

за гастарбеитера

27.11.2018 12:20

запамите ста је "субунтернемер" и бјезите од њих. ТО СУ ОНИ КОЈИ УЗИМАЈУ ВИСЕ ОД 50% ВАСЕ ПЛАТЕ А НИСТА НЕРАДЕ САМО ВАС ПОСРЕДУЈУ,

Name

кум

27.11.2018 12:54

То су радиле "насе" фирме из србије, хрватске , словеније а радили су све најтезе послове и као у русију водили сиротињу без папира.