Да ли ће Федерер освојити још неки грен слем трофеј?

Федерер је у првих 12 грен слем финала на бетону и трави освојио 12 трофеја против играча попут Филипусиса, Багдатиса, Хјуита, Сафина, Родика, Гонзалеса, "маторог" Агасија и "клинца" Ђоковића. . . Од тада?

Тенис 28.11.2018 | 22:45
Да ли ће Федерер освојити још неки грен слем трофеј?
Роџера Федерера сматрају најбољим свих времена скоро већ десет година, а мало шта променило се и након што су га Рафаел Надал и Новак Ђоковић у свему превазишли у том периоду.

Док се свет тениса спрема за Швајцарчево "збогом", а то се по свему судећи неће ускоро догодити, намеће се и дилема са колико ће се грен слем трофеја тренутно најтрофејнији играч свих времена повући?

Ако је један "мејџор" од 2010. до 2016. наговештавао да ће 17 бити Федереров коначан учинак, онда су још три трофеја на пет грен слем турнира у 2017. и 2018. ту претпоставку ефектно поништила. Међутим, повратком Ђоковића на врх у другој половини ове године показао је оно што смо више пута могли да се уверимо у златној АТП ери - Швајцарац је најслабија страна у троуглу тројице великана, који збирно имају 51 грен слем трофеј.

ЧЕКАО, ЧЕКАО И ДОЧЕКАО

И даље их највише има Федерер, који је пет и шест година старији од Шпанца и Србина, али све и да нико не достигне његових 20 "мејџора" - питање је да ли ће Швајцарац једног дана имати довољно аргумената да оправда увелико присвојен епитет најбољег свих времена, јер...

У периоду од 2004. до 2007, Федерер је освојио 11 од 16 грен слем турнира и већ имао 12 "мејџор" титула. Ако бисмо "скинули" Ролан Гарос, који је одувек био Надалов, лако ћемо закључити да Швајцарац у поменуте четири сезоне није освојио само ЈЕДАН од преостала три грен слем турнира и то Аустралијан опен 2005.

Од Ђоковићевог првог "мејџора" освојеног 2008. у Мелбурну, Федерер је у наредних девет сезона освојио пет од 36 најпрестижнијих турнира, од чега четири у прве две сезоне и онда само једну у наредних седам - Вимблдон 2012. У истом периоду, Ђоковић је освојио 12 грен слемова, Надал десет од којих је седам било на Ролан Гаросу, а Енди Мареј и Стен Вавринка по три.

Поред тога што је у међувремену пао у негативан скор и против Ђоковића, што је са Надалом био случај од старта, Федерер је престао и да се појављује у највећим финалима, а нову шансу дочекао је тек када су се један за другим повукли Ђоковић и Мареј, остављајући простор архи-ривалима да "поправе" скор. Мало је рећи да су Швајцарац и Шпанац то искористили, иако је први имао једну ГС титулу на последњих 27 турнира, а други једну у сезонама 2014, 2015. и 2016.

У тих годину и по дана од одласка Србина и Шкота на неизвесне опоравке од повреда које су дуго "вукли", Федерер и Надал освојили су свих шест "мејџора", свако по три и додатно отежали посао Ђоковићу у његовој деценијској "потери" за водећима на вечној листи.

"НЕ ВИДИМ КАКО ЋЕ ФЕДЕРЕР ОСВОЈИТИ ГРЕН СЛЕМ"

Да трка није завршена, напротив, сазнали смо овог лета када је Ђоковић започео једну од најдоминантнијих представа у историји мушког тениса и током повратка на прво место освојио и Вимблдон и УС опен шаљући "претећу" поруку конкуренцији пред почетак 2019. године.

Хоћемо ли у њој видети Федерера са бар једним од четири најпрестижнија пехара у тенису? Тешко...

"Не видим како ће Федерер подићи још неки грен слем трофеј", написао је недавно Надал у колумни за "Ел Паис".

Он је од повлачења из стручног штаба свог трофејног сестрића и окретању породичној тениској академији на Мајорки више пута указао на то да је Ђоковић увек био тежи противник за Надала, у поређењу са Федерером, као и да никада није видео да неко игра тенис попут српског аса.

"Ово се не односи толико на Федерерову игру, већ на чврстину коју захтевају мечеви у пет сетова", додао је Надал и присетио се да је једном већ отписао Швајцарца, али да није рачунао да ће Ђоковић и Мареј један за другим тако брзо и дуго бити ван АТП тура.

"Морам да признам да сам ово једном већ најавио, али да ме је Швајцарац више пута демантовао", осврнуо се стручни консултант "Ел Паиса" на последње две сезоне.

Овај 57-годишњи стручњак, тениски отац једног од највећих шпанских спортиста свих времена, и даље сумња да "нови талас" предвођен Александером Зверевом има квалитет да "склони" тројицу шампиона са сцене већ у наредној сезони.

И не само то...

"Из неког разлога сумњам да ће нова генерација успети да превазиђе Федерерову игру на трави, Ђоковићеву на бетону и Надалову на шљаци. Чини ми се да ће промена пре доћи као последица пада неког од њих тројице, него напада млађих. Замислио сам се после финала у Лондону, додуше", признао је Надал, али...

"За сада, у годинама које долазе, претпостављам да ћемо видети још неколико епизода у ривалству између Рафе и Нолета, под претпоставком да ће бити потпуно здрави и спремни".

ФИЛИПУСИС, РОДИК. САФИН, ХЈУИТ, БАГДАТИС, ЧИЛИЋ...

Уколико бисмо Федерерову каријеру поделили на етапе, лако бисмо могли да препознамо колико је Надалово касније сазревање у игри на бетону и трави, односно накнадно "мешање" Ђоковића у овај ривалитет уз промену начина исхране и тренинга те 2010. године одредило и каријеру човека увелико означеног као најбољег свих времена.

Сазревање (1999-2003): 1/20 (5,0%)
Доминација (2004-2007): 11/16 (68,7%)
Одолевање (2008-2010): 4/12 (33,3%)
Стагнација (2011-2016): 1/24 (4,2%)
Повратак (2017-2018): 3/8 (37,5%)

У првој фази његове каријере, АТП свет тражио је наследника Питу Сампрасу и Андреу Агасију, а о каквом се "метежу" радило говори и податак да су 2000, 2001, 2002. и 2003. прве грен слем титуле освајали Густаво Куертен, Горан Иванишевић, Лејтон Хјуит, Алберт Коста, Томас Јохансон, Хуан Карлос Фереро и Гастон Гаудио.

Само су Куертен и Хјуит освојили више од једне - односно две.

Током четворогодишње доминације, од 2004. до 2007, Федерер је дуго чекао на дораслог ривала (осим када се сусретао са Надалом на шљаци),па је у првих 12 грен слем финала на бетону и трави освојио 12 титула победама над играчима попут Марка Филипусиса, Сафина, Ендија Родика (3), Хјуита, Агасија, Маркоса Багдатиса, Фернанда Гонзалеса и тада младог Ђоковића, који је пре њиховог сусрета у финалу УС опена 2007. године имао две профи сезоне иза себе и био један освојен Мастерс.

Већ од 2008, Швајцарац је почео да губи од Надала и Ђоковића у серијама, али је користио њихове елиминације да у финалима са Родиком и Робином Содерлингом, а потом и хет-триком у окршајима са Ендијем Марејом освоји још пет мејџора до 2012. године.

Од тада, па да привременог одласка Ђоковића и Мареја са сцене, Федерер је у сезонама 2013, 2014, 2015. и 2016. играо само три грен слем финала и у сваком доживео пораз од Ђоковића. "Пет минута" дочекао је 2017. и на старту 2018. године, када је освојио три од пет грен слем турнира, а два пута у финалима ривал му је био Марин Чилић.

Ако са списка играча које је побеђивао у финалима Аустралијан опена, Ролан Гароса, Вимблдона и УС опена изузмемо Надала и Ђоковића који су освојили 31 "мејџор", односно Агасија који је 2005. на УС опену имао 35 година и играо последње велико финале пре повлачења, сви остали заједно сакупили су СЕДАМ грен слем титула!

Остали су Филипусис, Сафин, Родик, Хјуит, Багдатис, Гонзалес, Мареј, Содерлинг и Чилић, а Федерер против њих збирно има 16:0 у финалима грен слем турнира. Тек једну петину од укупног броја "мејџора", Швајцарац је освојио против својих највећих ривала: Надала (3) и Ђоковића (1), са којима збирно има скор 4:9.

Федерер - Ђоковић 22:25

Роџер је добио прва четири меча, водио 7:2 и 13:6 до 2011. године. Од тада, скор износи 9:19 с тим да је Ђоковић победио у осам од последњих десет сусрета. У финалима скор је 6:12, од чега 1:3 на грен слем турнирима.

Федерер - Надал 15:23

Роџер је изгубио шест од првих седам дуела са Надалом, потом добио пет од наредних седам, али остао далеко иза након што је ривал од 2008. до 2012. победио у девет од 11 мечева. Иако се налази у серији од пет победа над Шпанцем, Федерер и даље заостаје и у финалима - 10:14 и у финалима "мејџор" турнира - 3:9.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар