Криза ће у БиХ постати стил живота

Бањалучки професор Миодраг Живановић сматра да након октобарских избора неће бити промјена у дневно-политичким збивањима у РС. Догађаће се исто као што је и до сада било, каже он у разговору за Вијести. ба.

Република Српска 26.11.2018 | 07:42
Криза ће у БиХ постати стил живота
"Република Српска ни до сада није имала никакву опозицију. Опозиција се само тако звала, али је она дјеловала на истој матрици са идејама које су исте као идеје позиције. Дакле, унутар 
једног етничког корпуса био је направљен вјештачки раскол између једних и других. Зато би ситуација остала иста и да је тзв опозиција остала на окупу", мишљења је Живановић. 
 
Ово је, додаје, проблем који ће показати да слиједе не само тешки, него и празни политички дани. 
 
"Осим овога, проблем који сеже и изван РС, јесте тај да је у структури нашег бх. друштва стање уређено тако да постоји најмање стотину начина да се нека одлука блокира, а само један начин да се оне проводе. Један једини начин је консензус. И са тог становишта смо у проблему, јер ће се сви опредјељивати за блокаде", упозорио је овај бањалучки професор. 
 
Није оптимиста да БиХ очекује стабилнији и просперитетнији период. Сасвим супротно, сматра да постизборни догађаји  указују на то да грађане ове земље очекују тешки дани. 
 
"Бојим се да ће криза постати стил живота и да ће нам се то чинити природним", казао је Живановић, те додао да ће грађани бити таоци политичких калкулација.
 
Упозорио је такође да се у БиХ у наредном периоду неће догодити ништа што би овдашње друштво упутило на отварање према онима који су другачији.
 
"Остаћемо слика и прилика друштва које је већ озбиљно болесно од паланачке свијести", оцијенио је он. 
 
Професор Живановић поставља питање да ли ће у коначници бити људи у БиХ који ће хтјети живјети под оваквим условима и партијским кишобранима. 

(Вијести.ба)

Коментари / 15

Оставите коментар
Name

А&Е

26.11.2018 06:56

"Остаћемо слика и прилика друштва које је већ озбиљно болесно од паланачке свијести!" Професор Жиле објаснио.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Комасин

26.11.2018 07:03

Има професоре будала на свим странама које такав стил прихвацају. ...а кад додје до ратс... Јис веце биједе бит це кукања и јаука.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Дамир

26.11.2018 07:22

Сто ни ови и овакви мудриници иду на зивце. Све накадано знају и знају другим мудровати. Господо ако знате ви боље, ухватите се у костац па ви направите неки резултат. Направите странку изадјете на изборе па це те видјети колико би сте гласова добили, па она будите ви опозиција.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре Дамир

26.11.2018 08:01

Немас ти појма ко је Зиле.Био је онн и Савјетник и опозиција и стампали су опозиционилист у БЛЗна Зиле много добро ста прица али је свјестан и папака прелетаца полтрона који је у РС висе него нормалног народа па се зато индиректно макнуо од политике.Знам цовјека лицно и то добро .Овом резиму и власти нетребају љуфи попут Зилета јер њима треба бисерка Стевандиц Клосарац Спирке и подобни као они.Ето имо си изборе и ста секао десило квази побједили Бисерка и Бајајел стварнонеко верује у ово.Нема морала етике баја је све свео на лицни интерес .То је показао и са опозицијом највецим разоцарењем Цавицем за друге сувисно и да сегобори.Засто он да урадинесто уради ти умјесто да ратујес виртуалноод куце.Најбољ сцена која све говари онај Србски филм кад су уценци затворени у сколи по казни иораве оргије разврат итд и кад им професор искљуци интернет и затвори у уционицу и сцена Где си Србине ста цемо саднема нета како цес сад бранит Косово ово мозе да се пренесе и на РС.Одбраницемо се ми од други ал ко ценас одбранити од сами нас

Name

Мрмак

26.11.2018 08:13

Дамире, паметан цовјек бјези од политике. Они који се ње лате су вецином типа "десетара" у војсци, сјецас се тога? А паметан политицар, а такви су само ријетки политицари-визионари, слусају само паметне, ха, ха.. мој Дамире.

Name

Ре ре Дамир

26.11.2018 08:14

Нама не требају паметњаковици који ће само давати дијагнозу нашем друштву. То и сами знамо. Све што је он рекао, знамо и ми. Или нека покуша да уради нешто или ако то не мозе, нека цути и не прави се паметан.

Name

Ре Ре Дамир

26.11.2018 08:23

Имамо људе у позицији и људе у опозицији,а припадају истој или истим ложама. Интереси су заједницки али улоге су разлиците,свако глуми у својој роли

Name

Ре Дамир

26.11.2018 08:55

У нормалним дрзавама овакви људи су савјетници предсједника ,а не пропали резисери који се купају два годисње ,бореци се са идентитетом доказују своју припадност совинизмом и нетрпељивосцу.Али као сто је господин Зивановиц рекао глупост и незнање су постали зивотни стил па ме и нецуди твој небулозни коментар.

Name

ре ре Дамир

26.11.2018 18:14

Гдје це он бити савјетник неком пресједнику дрзаве.То ста он прица је нека висока,академска прица,смјесна у насој ситуацији.Рекао је да су на задњим изборима побједили код нас неки племенски врацеви.Заговорник је граданске дрзаве.Никада код насег народа не би он просао.Био је у политици,па је неславно заврсио.Његови савјети рецепт за пропаст.Дајте му власт у РС,унистице је до нове године.Ни позиција ни опозиција код нас не би прихватили да он им буде савјетник.

Name

Зеки Пресс

26.11.2018 07:26

Изванредна слика насе перспективе. Менталитет папка је одгојен на најбољи нацин: имамо га у тузиластву, полицији, сколству, музици итд. Ако иградимо аутопутеве брзе це доци до размјене становниства: наси градјани на рад у западне земље, а избјеглице да населе наса опустосена села.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цензура на живот

26.11.2018 09:06

Истина је да смо имали грађански рат, да је тежак опоравак, међутим прошле су више од двије деценије, у којима се морало порадити на минималном квалитету живота. Умјесто да се кредити искористе за подизање привредног развоја,да људи стану на ноге, да се отпочне са новим животима, ми тонемо свакодневно у бездан зла, мржње, криминала, корупције, безочних превара и неправди, свих врста. Што је најгоре, пријети се и даље неким ратовима, нападима са стране, чим се психички кажњава аполитичан народ и држи континуирано под тензијом. Ове психичке тензије су довеле до стадија, да се све накарадности на залост сматрају нормалним, да свако може бити дебело "кажњен" ако се побуни, тјерајући нас да ово схватимо као добар живот, нормалан стил живљења,.. Резултат овог свеколиког јада је убрзано сиромашење већине народа, цензуре на ријеч и мисао, убрзани одласци вани, беззакоње, неправде у свим областима живота и рада. Сви они који су млађи и своји, свјесни жртве својих родитеља, засићени борбе за икакав бољитак, свега донкихотовског , одлазиће вани, без жеље да се икад врате...

Name

Освит

26.11.2018 08:42

Добра дијагноза стања друства професора Зивановица.Сустина је да се градани не опредјељују за идеје него за појединце или групе унутар клеронационалистицких идеологија које по природи своје идеје затварају друство у средњовјековне торове. Босна и Хецеговина данас је дубоко подјељења заједница клериканих друстава са властелом која је изнад закона и поданицима који их слиједе.Разлицитост конфесија даје привид секуларности а залагање за интеграције и просторе 21 вјека је само добро изрезирана представа за народ и медународну заједницу.Прогнозе за сутра су суморне и пуно смо близе уводењу инквизиције него отвореног друства,правне дрзаве и политицара ,дрзавних циновника у слузби и на добробит својих градана.Постојеци партијократијски систем је гаранција опстанка оваквог стања које се назалост мора рјесавати далеко радикалнијим мјерама и средствима.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Игор

26.11.2018 08:59

Зиле је велицина . Ето среце да су сви професори такви , не би студентима и друством млатили ови купљени клосари .

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН

26.11.2018 10:16

ОДГОВОР СВИМА ОВИМА КОЈИ КРИТИКУЈУ СТАВ ПРОФЕСОРА ЖИВАНОВИЋА: Дијагноза коју је професор поставио је сасвим тачна. Приговарати њему да прича празне приче је неосновано и некоректно. Нема тог лијека нити има љекара који може излијечити болесног пацијента уколико пацијент не показује жељу за изљечењем и не слуша савјете и упуте љекара. Поготову тај пацијент нема шансе за изљечење уколико умјесто упута љекара слуша и уважава упуте „врачаре“. Дакле, у нашим условима, комплетно друштво (највећи дио друштва) је „болесни пацијент“. При томе тај пацијент уопште није заинтересован да се његовом болешћу позабаве истински стручни људи – познаваоци стварног начина лијечења болесног друштва, јер би прва фаза тог лијечења била болна (а то не жели нико), у другој фази би се тек почело осјећати да тегобе стагнирају, а тек у трећој фази би био примијетан почетак опоравка од болести. Свака од тих фаза има своје временско трајање и изљечење није могуће „преко ноћи“. То је једноставно тако. То су природне законитости и то не може другачије. Међутим, ми грађани, нисмо спремни да чекамо, а поготову још да улажемо своју властиту енергију у процес изљечења (да сарађујемо са оним ко нас лијечи и да му у томе помажемо). Ми то хоћемо одмах и само за себе. Не занима нас „општи интерес“. Ја сам гладан и дајте „закољите вола да се ја наједем“, а то што ће остатак вола бити упропаштен – шта ме брига (ја ћу појести 1 кг, а 500 кг ће бити – због мог једног, упропаштено). Нажалост, жао ми је што то морам рећи (јер и ја сам дио овог друштва па се то и на мене – колико толико – односи), ми на овим просторима немамо ментални капацитет да можемо успоставити организовано, цивилизовано и уређено друштво (државу). И, у суштинском смислу то нико (или барем веома значајан дио становништва) и не жели. Зашто ?! Па зато што би сви (или барем већина) жељела да се на неки начин окористи и дође до нечега што јој објективно не припада, те се надају да ће доћи (кад – тад) и њихов тренутак да „ЈАМЕ“ „свој дио“, који им у суштини не припада. Због тога они „подржавају“ овакав начин функционисања наших друштава (не буне се, не предузимају ништа да би се стање промијенило)!!! То је пука истина, колико год ме због тога почели нападати. Прије пар дана разговарам са Марком који је на „привременом“ раду у Њемачкој. Марко тамо има пријатеља Рудолфа који је рођени „Швабо“. И Марко и Рудолф су „просјечни“ и обични људи. Прошле године у (отприлике) ово доба, Рудолф позове Марка угосте а и да му помогне јер Рудолф ће пећи неку ракију (нешто слично као што многа домаћинства и код нас раде). И оде Марко пријатељу Рудолфу испеку они ракију па ће Рудолф Марку: „Е у понедјељак морам у општину да пријавим да сам испекао ракију“. „Зашто“ ? – изненађено ће Марко. „Па да ми обрачунају и да платим порез“ – одговори Рудолф. На то ће Марко: „Па ниси ваљда луд да то радиш! Нико ни незна да си ти пекао ракију“! „Ах, нема везе, ја то морам урадити, тако је по закону прописано“ – рече Рудолф. Марко опет мало поразмисли па упита: „Па добро колико ћеш пријавити да си испекао ракије“? „Све“ – одговори Рудолф. Марко опет мало мудро и проницљиво (онако бистро Балкански) поразмисли па опет посавјетова свог пријатеља „Швабу“: „Пријави пола. За име бога неће једна Њемачка пропасти ако ти не платиш порез на испечену ракију, или барем на пола испечене ракије, а нико (држава) ти не може открити колико си ти стварно испекао ракије“. На то ће Рудолф („Швабо“): „Тачно је то да неће Њемачка пропасти ако ја не платим порез који сам дужан платити. Али ако сви ми („Швабе“) не платимо порез, онда ће Њемачка пропасти! А ако пропадне Њемачка онда ћу пропасти и ја и сви ми „Швабе“, а ја не желим да се то догоди“!!! Ето кратка (по моме мишљењу) врло поучна прича. Поставимо себи питање – ко од нас тако резонује ? Свако сваког хоће „преварити“ („болест паланачке свијести“), а да при томе никако не допуштамо да се нека наша активност тумачи као наше варање некога, а иста таква активност од стране некога према нама ће бити доживљена и тумачена као веома негативна !!! Овдје Држава вара своје грађане (умјесто да их штити – јер државе се формирају и организују управо због тога), грађани варају и поткрадају СВОЈУ Државу и то постаје начин живота. Код нас Државу варају и поткрадају највише они који су задужени да је чувају, унапређују и развијају, а иза њих, свако у мјери у којој му се укаже прилика. Данас је то тако – колико год се неко противио оваквом моме ставу! Нажалост, тај начин живота једно друштво не може водити ка напретку, просперитету и развоју. Напротив, то неминовно води у пропадање (умирање) свеопштег друштвеног супстрата и потенцијала!!! Има ли рјешења за излазак из оваквог нашег стања ? Сваки проблем ИМА РЈЕШЕЊЕ (то је у најбуквалнијем смислу ријечи тако – и није нека фраза), само је питање – да ли ми заиста желимо рјешење или нама уствари више одговара ово стање „контролисаног хаоса“. Јер, хм…, „можда ће се и мени указати прилика да нешто јамим“. У уређеним системима (у правилу) се не може ништа јамити, али се може нормално и пристојно живјети од нормалног (не израбљујућег) рада. Ако уредимо друштво нећу никако доћи у прилику да „нешто јамим“, него ћу морати „нормално радити“ – па што ће то мени ?! ОСТАЈЕМ ДА ЧЕКАМ СВОЈУ ПРИЛИКУ ДА ЈАМИМ СВОЈ ДИО, без обзира што и ако ми допусте да то јамим, то ће бити само најситније мрвице од великог (огромног) колача, ја ћу ипак стрпљиво чекати. Боље ишта, него ништа. И да завршим. Рјешење је у нама грађанима који живе овдје. Рјешење наших проблема неће пасти са неба. Неће га донијети ни друге државе, односно њихови политичари. Само ми који живимо овдје можемо изнаћи рјешење за наше проблеме. То рјешење се темељи на давно постављеним аксиомима и максимама као напримјер: „не чини другима оно што не желиш да се догађа теби“; „чувај туђе као да је твоје“; „поштуј друге као што желиш да други поштују тебе“, итд. ДАЛИ СМО МИ ТО У СТАЊУ ???

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

26.11.2018 20:41

Вец је одавно тако назалост. Лијепих времена се сјеца само онај ко је у то доба зивио. 20-30 година као да смо упали у септицку јаму, из које никако да се избавимо.

ОДГОВОРИТЕ