''Жути прслуци'' ће срушити Макрона?

Масовни и дијелом насилни протести против повећања акциза на гориво усмјерени су против француског предсједника Емануела Макрона. Њему се пребацује да појма нема како обичан народ живи. Протести немају јасног организатора.  

Свијет 25.11.2018 | 14:32
''Жути прслуци'' ће срушити Макрона?
Протести нису ништа неуобичајено у Француској. Али “жути прслуци” су другачији. Покрет без јасног организатора никао је на друштвеним мрежама и чине га радници од којих многи никада раније нису били на улицама. Бијесни су због нових акциза на гориво које виде као напад на свој новчаник, а не прилог заштити животне средине и државном буџету. То само појачава осјећај да политичка каста у Паризу не мари за њих.

У суботу је Париз личио на бојиште. Водени топови, сузавац, барикаде. “Макроне, лопове!”, узвикивале су стотине људи на Јелисејским пољима. У главном граду је било око 8.000 демонстраната, укупно око 100.000 широм Француске. Незадовољници су бацали цигле ка полицији, запалили камион, оштетили излоге и саобраћајне знакове. Повријеђено је 29 људи, од тога пет полицајаца.

– Срам било оне који су насилни према другим грађанима и новинарима. Нема мјеста насиљу у овој Републици – написао је предсједник Емануел Макрон на Твитеру.

У недјељу дана на улицама је било око 300.000 људи – двије особе су смртно страдале, а повријеђено је преко шест стотина.



“Макрон као дериште”

Кристоф Каленшон је такође на улицама. Овај занатлија у својим педесетим неуморно протестује на југу земље, у департману Воклиз. Прошле године је гласао за Макрона, али сада неће да чује за њега.

– Макрон се понаша као дериште и напросто не разумије нас, људе са села, иако ми чинимо више од 60 одсто популације – каже Каленшон за Дојче веле.

– Наша куповна моћ константно опада, а многи од нас морају колима на посао – ове акцизе су посљедња кап – додаје он, увјерен да ће протести оборити власт.

Но Каленшон је занимљив из још једног разлога. Он је спонтано постао особа којој се медији обраћају када желе нешто да знају о протестима на југу Француске. Јер нема званичних организатора, само један огранак великог синдиката “Моћ радника” придружио се демонстрантима из солидарности.



То значи да Макрон заправо нема са ким да преговара. Али за тај проблем је добрим дијелом и сам крив, каже Стефан Ваних, шеф агенције за истраживање јавног мњења СЦП. 

– Предсједник је подривао посредничка тијела каква су синдикати и уније послодаваца откако је дошао на власт. Он преферира да се обраћа директно људима – каже Ваних за ДW.

Он вјерује да су Макрона затекли жестоки протести што приписује недостатку искуства француског лидера. Макрон (40) никада раније није изабран на неку функцију, чак ни у локалној политици.

– Он спроводи реформе из перспективе рачуновође. Повећање акциза му можда дјелује смислено, али његове реформе појачавају дубоки осјећај неправде међу онима који већ једва спајају крај са крајем. Посебно јер ове мјере долазе након што је повећао порез за пензионере, а смањио онај за инвеститоре – додаје Ваних.



Јачање деснице?

Другачије мисли Алексис Спајр, социолог са Француског националног центра за научна истраживања. Он вјерује да је Макронова стратегија јасна.

– Он је активно одлучио да не узима у обзир захтијеве демонстраната како би очувао кредибилност као првак у заштити климе.

То дијелом има везе са тиме што се ближе избори за Европски парламент и што Макроново бирачко тијело махом чини либерално грађанство, добро образовани становници градова. Ипак, тренутно тек 25 одсто Француза мисли да је Макрон добар предсједник. Тако лоше у првој половини мандата стајао је само претходник Франсоа Оланд, док је рецимо Никола Саркози имао још 44 одсто подршке.

Политиколог Стефан Ваних је убјеђен да Макронов тврди став према протестима неће имати добре ефекте у бирачком тијелу. Неке анкете показују да двије трећине Француза подржава “жуте прслуке”.

– Више људи ће гласати за десничарске партије каква је бивши Национални фронт. Тренутни догађаји појачавају њихов гњев према елити престонице која не разуме њихове потребе – додаје Ваних.

Јачање деснице би било по вољи Малика Махјуа (20) који припада млађој генерацији, мање заступљеној на протестима. Овај студент организује излазак на улице у Лилу. Раније је био члан Националног фронта, а сада је у екстремно десној странцу “Устај, Француско”. Па ипак студент за ДW каже да ово нема никакве везе са партијама.

– Протестујем јер видим како се моји родитељи, као и многи други људи из радничке класе, муче да споје крај с крајем. Људи мојих година треба да се боре за бољу будућност – каже он.

Извор: ДW

Коментари / 14

Оставите коментар
Name

Јаффа

25.11.2018 13:33

Хоће, како да не...

ОДГОВОРИТЕ
Name

Иста звака...

25.11.2018 14:11

за сељака! Акцизе као фол, а иза...срање. Исто као и код нас! Овце.

Name

Мирко

25.11.2018 18:05

А ста це русити додига?

Name

За Зваку

25.11.2018 20:13

Ма да,Французе интересује политика,неко их подплатио да русе дрзву. Благо теби.Потросили су ГАДАФИЈЕВЕ паре а навикли на лову а лове нема.

Name

УССВО

26.11.2018 09:13

Требамо учити од француза,свака част француском народу!!!!

Name

самy

25.11.2018 13:50

Симпатични су ми бас,исто као код нас сто се народ бори.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2018 15:17

Јес најбоље је без икакве власти, и без дрзава. Само сорос да саље паре.

Name

Надам се да хоце....

25.11.2018 14:11

, јер Макрон је све сто Франзузи нису. Нема сале са француским народом....

ОДГОВОРИТЕ
Name

Пеђа

25.11.2018 14:15

Типично размишљање "политичара":"Срам било оне који су насилни према другим грађанима..."Вјероватно себе сматра првим, ове другим, а оне треће грађане ко је.. Те најугроженије вјероватно сматра грађанима трећег реда, а управо ти свакој власти дођу главе.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

25.11.2018 14:54

Исто лоповцина,напао градјанина на једном скупу.Исто без вјере,нације,са зеном старијом 30 година,као Злобо,некад,под утицајем своје.Код нас це бити исто и уби ме ево радозналост,ста цемо ми обуци??

Name

Макро

25.11.2018 15:38

Макрон је неписмени дзибер којиме зна историју

ОДГОВОРИТЕ
Name

Јест

25.11.2018 18:19

И мускарац од 1.67 цм... комплексас и подгузна муха

Name

Обојена Револуција

25.11.2018 20:06

Иза овога стоји моцна Монголска обавјестајна слузба,гдје год су нереди ту су они упетљани.

ОДГОВОРИТЕ
Name

франце

27.11.2018 12:16

није се шалити с французима, додусе Макрон не познаје и не зна историју, јел он свјестан како је Версај просао с француским народом, зна ли он ста је гиљотина? па Марија Антонета и остало друство, е Макрон немас ти појма

ОДГОВОРИТЕ