Хемијски напад на цивиле у Алепу

Након напада бојним отровима на сиријски град Алеп, 73 цивила, међу којима четворо дјеце, примило је љекарску помоц́, саопштио је новинарима љекар пријемног одјељења градске болнице у Апелу Шерван Шехо.

Свијет 25.11.2018 | 10:55
Хемијски напад на цивиле у Алепу
"Сви хоспитализовани отежано дишу и сузе им очи. То се у медицини зове гасна алергија", рекао је љекар.

Руски војни хемичари стигли су у град чије су стамбене четврти гранатирали терористи, изјавио је портпарол Министарства одбране Русије генерал-мајор Игор Конашенков.

"На мјесто гранатирања хитно су стигле групе са посматрачких пунктова у Сирији из радијационе, хемијске и биолошке јединице са специјалном опремом. Они раде са повријеђенима који су доведени у медицинске установе, надгледају ситуацију на подручју гдје су терористи користили отровне супстанце", објаснио је Конашенков.

Према прелиминарним подацима, који су, између осталог, потврђени симптомима тровања код жртава, гранате којима су бомбардоване стамбене четврти Алепа биле су испуњене хлором.

Генерал је нагласио да је руска страна раније скретала пажњу да организација Бијели шљемови покушава да организује провокације користец́и хемијска средства у демилитаризованој зони око Идлиба како би оптужила владине снаге за употребу хемијског оружја против локалног становништва.

"Савршено је очигледно", изјавио је Конашенков, "да су Бијели шљемови директно повезани са терористичким организацијама које дјелују на територији Сирије и, конкретно, у зони деескалације Идлиб".

Генерал је такође нагласио да руски специјалисти пажљиво прате ситуацију око зоне деескалације Идлиб, за коју је одговорна турска страна.

"Руска страна намјерава да о овом инциденту разговара са турском страном као гарантом поштовања прекида борбених дејстава оружане опозиције у зони деескалације Идлиб", додао је Конашенков.

Портпарол Министарства одбране рекао је да су, према информацијама руског Центра за помирење зарац́ених страна, у 21.50 часова 24. новембра терористичке групе које се налазе у зони деескалације Идлиб гранатирале сјеверозападне четврти града Алепа. Пуцано је из минобацача калибра 120 милиметара са муницијом која највјероватније садржи хлор из југоисточног правца демилитаризоване зоне (на подручју насеља Ел Бурајкат које контролишу милитанти Хајат Тахрир ел Шам (бивши Нусра фронт). Мине напуњене отровним материјама експлодирале су у улици Нил у четврти Ел Халидија.

(Спутњик)

Коментари / 0

Оставите коментар