"Ђоковић шаље мејлове и позива играче на бојкот"!

Росенгрен тврди да је Едмунд добио мејл од Ђоковића у ком га председник Савета АТП играча позива на бојкот правила које обавезује тенисере да играју Дејвис куп ако желе да учествују на Олимпијским играма.

Тенис 27.11.2018 | 21:30
"Ђоковић шаље мејлове и позива играче на бојкот"!
Светски "Број 1" и председник Савета АТП играча, Новак Ђоковић, тражио је од колега да бојкотују правило, које тенисере обавезује да у олимпијској години одиграју бар два меча у реформисаном Дејвис купу како би имали право наступа и на самим Играма.

Ово је у разговору са аутором "Соурце Подцаст" тениског магазина изјавио шведски тренер, Фредрик Росенгрен.

"Кајл је добио е-маил и могуће да нема никакве везе са Дејвис купом, али Кајл је прошле недеље добио е-маил од Ђоковића", причао је тренер британског тенисера Кајла Едмунда.

Док се Француска и Хрватска овог викенда у Лилу састају у 118. финалу Светске групе, последњем пред реорганизацију Дејвис купа у својеврсно Светско првенство у тенису на крају сезоне, остали играчи искористили су паузу у АТП календару за разговоре о правилима која се тичу обавезе професионалних тенисера да наступају за националне тимове у будућности.

Конкретно, Међународна тениска федерација (ИТФ), која поред Дејвис купа организује и четири грен слема, инсистира на томе да играч у олимпијској години мора да има бар два наступа за репрезентацију како би учествовао на Играма. Росенгрен тврди да Ђоковић позива играче да бојкотују ово правило у својству председника Савета, али и да то потврђује две ствари - да највеће звезде, попут Ђоковића, Роџера Федерера и Рафаела Надала, немају намеру да играју и "Мундијал" крајем новембра, као и да је новац основни мотив за препуштање Дејвис купа инвестиционом фонду из Јапана, "Космос" групацији, коју у јавности представља фудбалер Барселоне, Ђерар Пике.

Као пандан новом Дејвис купу, АТП организација одлучила је да покрене своју верзију такмичења националних тимова - АТП куп, нудећи играчима и новчану награду, али и бодове за ранг листу. Управо је АТП листа доминантна приликом одређивања учесника на Олимпијским играма (56 од 64 места), што је основни разлог због ког ИТФ инсистира на обавезним наступима за Дејвис куп у олимпијској години - како би ојачао позицију у борби са АТП организацијом.

Швеђанин тврди да би попуштање пред захтевима тенисера значио "ексер у ковчег" култног тениског такмичења, у ком се већ дуго не појављују водећи играчи са АТП листе. 

"Он позива играче да бојкотују то правило. То показује да Ђоковић нема намеру да игра Дејвис куп како би имао право да учествује на Олимпијским играма", оценио је Росенгрен и закључио:

"У том случају, ради се само о новцу".

Инвеститори из Јапана откупили су лиценцу за организацију Дејвис купа и од такмичења које се игра током целе године, у паузама између највећих грен слем и АТП турнира, направили турнир на ком ће наступити 18 репрезентација и који ће имати две фазе такмичења, као на ФИФА светском првенству - групну и елиминације.

Први тениски "Мундијал" заказан је за новембар 2019. у Мадриду, а Олимпијске игре у Токију биће одржане већ наредног лета.

Инвеститори које представља Пике обезбедили су наградни фонд од 20 милиона долара за учеснике финала Дејвис купа, а Швеђанин тврди да ни то неће натерати играче попут Ђоковића и Федерера да наступе.

"Нема ничег позитивног у новом формату такмичења. Може ли неко да ми каже шта је добро у вези новог Дејвис купа? ИТФ тврди да ће Федерер и Ђоковић играти. То је свињарија. То се никада, никада неће догодити. Можемо само да пожелимо срећу осталим тенисерима", говорио је Росенгрен, који није коментарисао најаве да ће из поменутог правила највероватније бити изузети грен слем шампиони и освајачи медаља на претходним Олимпијским играма.

У сингл конкуренцији на Олимпијским играма у Токију учествоваће 64 тенисера, од којих ће 56 то право остварити пласманом на АТП листи објављеној 8. јуна, финалисти Панамеричких и Азијских игара такође добијају визе, као и најбоље пласирани играчи из Европе и Океаније ван 56. позиције на светској ранг листи. Јапан као домаћин има једно сигурно место, док ће "вајлд кард" бити додељен и освајачу олимпијске медаље или грен слем шампиону који није обезбедио учешће кроз АТП листу - ако такав буде постојао.

Председник ИТФ, Дејвид Хагерти, говорио је недавно о овом проблему и најавио да нико нема намеру да спречи играче попут Федерера да наступе на Олимпијским играма.

"Разговарао сам са Роџеровим тимом и они су упознати са ситуацијом. Без обзира на то да ли ће играти Дејвис куп или не, ништа још није одлучено по том питању, али ће све бити узето у разматрање током доношења одлуке. Нема дилеме око тога да би играче попут Роџера било сјајно видети на Играма", рекао је Хогерти и најавио да обавеза од два наступа за репрезентацију у олимпијској години неће важити и за оне који, по природи ствари, одиграју највише мечева током сезоне.

Да не могу да прате темпо који је наметнуо АТП, први су показали Федерера и Надал - што шестомесечним паузама због нагомиланих повреда, што свесним прескакањима одређених делова сезоне - а, потом су озбиљне повреде стигле и Ђоковића и двоструког олимпијског шампиона, Ендија Мареја. У међувремену, дуго није било ни играча попут Стена Вавринке, Кеија Нишикорија, Милоша Раонића, Жо-Вилфреда Цонге, Томаша Бердиха, итд.

Од 2019. године, сезона ће трајати само још дуже, са борбом за титулу првака света у тенису од - средине новембра.

Према Росенгреновим речима, Ђоковић позива колеге на бојкот из личних интереса, "јер не жели да игра Дејвис куп, али хоће на Олимпијске игре", међутим намеће се питање - ако би за њега важило исто изузеће као и у Федереровом, Надаловом или Марејевом случају, да ли можда Новак као председник Савета АТП играча говори у име оних на којима ће правило бити примењивано?

Подсетимо, када је Ђоковић прошлог јануара у Мелбурну затражио од Борда директора АТП да повећају наградне фондове и промене начин расподеле новца (у корист лошије пласираних играча, који се грчевито боре како би финансирали путовања, плате тренера, хотелске смештаје и остале трошкове током сезоне), енглески медији су његов наступ представили као злоупотребу положаја и похлепу за новцем.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар