Принц набавља атомску бомбу?

Прије него што је саудијски крунски принц Мохамед бин Салман доведен у везу са убиством новинара Џамала Кашогија, чак и од стране ЦИА, америчке обавјештајне службе су покушавале да ријеше потпуно другу мистерију - да ли се престолонасљедник припрема да дође у посјед атомске бомбе?

Свијет 24.11.2018 | 14:55
Принц набавља атомску бомбу?
Саудијска Арабија, наиме, води преговоре са САД како би навела америчку владу да јој прода технологију за изградњу нуклеарних централа, пише "Неw Yорк Тимес".

Али, ту постоји једна "квака": Саудијци инсистирају да сами производе нуклеарно гориво, што је изазвало забринутост у Вашингтону да би Ријад могао да то гориво преусмјери у тајни програм производње нуклеарног оружја, кажу извори из администације, упознати са преговорима.

То је управо оно што су САД и њихови савезници страховали да је радио Иран прије споразума из 2015.

У Ријаду тврде да ће нуклеарну технологију користити у мирнодопске сврхе, али је принц Мохамед "упалио аларм" када је почетком ове године изјавио да, ако Иран развије нуклеарно оружје, то ће учинити и Саудијска Арабија, "што је прије могуће".

Његови преговарачи, на челу са министром енергетике Халидом ал-Фалихом изазвали су додатну бригу јер су рекли да инспекторима УН неће омогућити да провјере ако посумњају да се на некој локацији у пустињској краљевини ради на атомској бомби.

НYТ констатује да се сада отворило још једно питање: да ли се властима у Ријаду, чији су људи убили Кашогија, а које су више пута мијењале званичну верзију тог убиства, може вјеровати када се ради о нуклеарном гориву и технологији?

"Једна ствар је продавати им авионе, а друга атомске бомбе или капацитете да их произведу", изјавио је конгресмен Бред Шерман, демократа у спољнополитичком одбору Представничког дома.

"Земљи којој се не може вјеровати када се ради о тестери, не би се смјело вјеровати ни када се ради о нуклеарном оружју", рекао је он, алудирајући на брутално убиство Кашогија у саудијском конзулату у Истанбулу.

Саудијска Арабија је већ дуго заинтересована да дође у посјед, или да омогући својим савезницима да стекну основе програма који би могао да доведе до производње нуклеарног оружја, подсјећа "Неw Yорк Тимес".

Саудијци су својевремено финансирали пакистански тајни нуклеарни програм. Због те везе америчке обавјештајне службе се питају шта Ријад очекује за узврат, односно да ли би, ако му затреба сопствени нуклеарни арсенал, Пакистан био ту да му га обезбиједи.

Саудијци су размишљали и о начину употребе нуклеарног оружја, па су још 1998. од Кине купили ракете средњег домета које могу бити опремљене и нуклеарним главама.

Стручњаци кажу да Ријад жели да изгради чак 16 атомских централа у наредних 20 до 25 година, вриједних више од 80 милијарди долара.

Недавно су смањили те амбиције на свега двије, које би биле изграђене техонологијом америчког Вестингхауса, а вјероватно произведене у Јужној Кореји.

"Неw Yорк Тимес" указује и да Саудијска Арабија има велика налазишта руде уранијума, као и пет центара за нуклеарна истраживања са све бројнијом и све стручнијом радном снагом. Управо је министар Ал-Фалих указао на то рудно богатство и на саудијску намјеру да га развија.

"Није природно да увозимо обогаћени ураниијум", поручио је он.

Амерички секретар за енергију Рик Пери, који води преговоре са Саудијцима, у марту је пред конгресменима избегао одговор на питање да ли Трампова администрација инсистира да се Ријаду не дозволи производња нуклеараног горива. Осам мјесеци послије тога, у Вашингтону и даље не кажу докле су преговори одмакли, примећује НYТ.

(Тањуг)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

Злата

25.11.2018 08:46

Они и Израел сада нису непријатељи.На питањима Сирије ,цак,врло блиски.Посто Израел подрзава Суните и не воли Сите и њихов центар Иран.Али,теско је повјеровати да би се Израел слозио да ови добију А-бомбу.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Грицко

25.11.2018 08:56

Само Русија би требала да под контролом има нуклеарно оружје ,ни угрожавају и не мјешају се у унутрашње проблеме други држава

ОДГОВОРИТЕ