Прича: Дерби у невријеме!

И Партизан и Црвена звезда дочекују први овосезонски обрачун после пораза у европским такмичењима - и у слабој форми (17х).

Кошарка 24.11.2018 | 15:15
Прича: Дерби у невријеме!
Ни једни ни други не блистају. Црвена звезда је у паду форме после одличног старта, везала је три пораза у Еврокупу. Партизан је после три везане победе под Андреом Тринкијеријем нанизао три пораза у свим такмичењима. Данас од 17 часова стиже нам први овосезонски вечити  дерби. По свему наведеном рекло би се - у невреме за оба тима.

Домаћин данашњег сусрета биће Партизан, тако да ће Пионир бити иза леђа Тринкијеријевих играча. Црно-бели су сезону почели с Ненадом Чанком на клупи, али је после лоших партија и пораза од Задра на клупу дошао поменути Италијан, први странац у историји на клупи црно-белих. Црно-бели су тада почели да играју доста боље, на сирову енергију добили три дуела, али су им мечеви против Зенита, Будућности и Валенсије указали да ту има још много места за напредак. Био је то мали додар с реалношћу.

Црно-бели имају доста потенцијала, Раде Загорац је играма вратио статус репрезентативца, Џок Лендејл делује добро испод коша, Вања Маринковић је наместио руку (15,3 поена у просеку), МаркусПејџ је солидан...

„Доста сам прича чуо, неке су као бајке, желим да доживим то. Уживаћу, без дилеме, зато што ће ми то бити први у низу дербија, а желим да уживам сваке секунде како бих једног дана могао да испричам деци шта значи кад седиш на клупи у Пиониру током утакмице Партизан - Звезда. То ми је важно“, рекао је Тринкијери пред овај дуел.

Има Тринкијери играче са којима може да располаже, види се помак у игри, али Звезда је противник који  по квалитету спада у ред и ранг ове последњих тимова. Који су били бољи од Партизана. Дакле, црно-бели ће морати брже и јаче него до сада како би могли да се супротставе досад непобеђеној екипи на Јадрану.

Највећа предност Партизана могла би  да буде енергија са трибина уз фанатичну игру, доста трчања, погодака из контре. И сам Тринкијери каже  да не жели да препуни главу информацијама својим  играчима и да жели да све то изгледа што једноставније. Предност Партизана могла би да буде и добра игра у пик ен ролу уз одличан спејсинг по ком је Тринкијери познат. Мане су неискуство, младост  и још недовољна уиграност над тренером који је недавно стигао. Уосталом, то је тим који је изгубио  последње три утакмице које је играо.

Биће занимљиво видети и како ће Стефан Јанковић одиграти овај меч с обзиром да је прошле сезоне носио дрес Црвене звезде одакле је прешао у редове љутог ривала.

Црвена звезда са друге стране има прилично чудну сезону. Почетак је био као из снова за њене навијаче. Све је изгледало феноменално, без пораза. Међутим, од  Бреше и испуштеног вођства од преко 20 поена Звезда је почела да пада. У АБА лиги је на квалитет успевала да добија, али у Еврокупу јевезала четири пораза на последњих пет утакмица. Чини се да у тиму има турбуленција, да ствари на паркету не делују најбоље, па зато ни Звезди овај дерби не долази у право време.

Баш зато бисмо могли, барем из угла неизвесности, да гледамо баш занимљив дерби.

Звездине предности су то што има доста  добрих странаца, искусних странаца. Џо Регланд, Мо Фаје и Били Берон (11,5 поена у просеку) су играчи од којих се највише очекује, док је утисак да СтратосПерпероглу и Мајк Цирбес могу боље  него што су до сада. Проблем Звезде је што је Регландпочео да пружа мало слабије игре у нападу и то се одмах осетило. Такође, када он изађе Звезда са Филипом Човићем делује слабије. Утисак је и да Фаје нема праву замену на позицији четири, али о томе смо писали и пре него што је сезона уопште и почела.

Уколико Милан Томић  буде  успео да намести одбрану која је на последња три меча у Еврокупу примила 277 поена, онда може да се нада победи у дербију. Поред тога, мораће да размрда мало играче који као да су у неком полусну на последњим дуелима. Уколико то све буде урадио, Звезда може да има улогу благог фаворита. Баш тако стоје ствари када се гледа квалитет играча на папиру.

“Дерби је специфична утакмица, али ми знамо који је наш циљ у овом мечу. Сигурно да је потребно да се одигра борбено, али са пуно памети, у оба правца,  у одбрани и у нападу. Играмо на страни, пред њиховом публиком, понављам потребно је да одиграмо борбено са 120 посто, не 100 посто, а концентрација мора да буде на максималном нивоу” рекао је Томић у најави меча.

Међутим, дерби нас је до сада научио да на паркету не важи превише ни папир ни  логика. Већ срце, петља и још неке ствари, знате на шта мислимо. Ко буде у глави био спремнији  за кошаркашки рат, он ће добити. Фактор среће ће као и увек одлучивати. Не би требало да чуди ако будемо  гледали меч на један посед до самог краја.

Сваки дерби је у суштини 50:50 чак и када су много веће разлике у форми, игри и квалитету него што је то случај сада. А овај је баш попут бацања новчића. Може да падне на обе стране. То је вечити дерби. Партизан и Црвена звезда су до сада у АБА лиги играли 35 пута. Црно-бели су успешнији са 19:16 у победама. Црно-бели као домаћини имају скор 11:8. У претходној сезони оба дуела у регуларном делу такмичења добили су црвено-бели.

Требало би да оба тренера могу да рачунају на све играче које имају на располагању. Не би било превелико изненађење да видимо и Новицу Величковића на паркету.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар