Реформе не важе за бх.институције

Иако су на почетку мандата обећали реформу јавне управе и обавезали се писмом намјере према ММФ-у да неће бити повећања јавне управе, само у октобру у институције БиХ постављено је 45 нових државних службеника.

Босна и Херцеговина 24.11.2018 | 08:43
Реформе не важе за бх.институције
"Могуће је да је због нових правилника оглашен већи број радних мјеста и тај број је нешто повећан", рекао је Невен Акшамија, директор Агенције за државну службу БиХ.

Преглед постављених државних службеника по јавним огласима за октобар 2018. године објављен је у "Службеном гласнику БиХ", а према њему највише "нових радника" добила је Служба за послове са странцима, укупно њих 11, затим у Министарство спољних послова, гдје ће плату зарађивати шест нових службеника, а само један мање биће у Министарству спољне трговине и економских односа.

У Министарству одбране БиХ у октобру су запослена четири нова службеника, у Министарству безбједности три, док ће по два нова службеника добити Централна изборна комисија БиХ, парламент БиХ и Дирекција за европске интеграције БиХ.

Поред овог запошљавања државних службеника, а према подацима Агенције за државну службу БиХ, у институцијама БиХ тренутно је отворено 21 ново радно мјесто, а у поступку је запошљавање још педесетак особа.

Тако, Дирекција за европске интеграције БиХ запошљава седам државних службеника, Агенција за безбједност хране три, Министарство финансија и трезора два, као и Секретаријат Парламентарне скупштине БиХ, Државна регулаторна агенција за радијацијску и нуклеарну сигурност и Агенција за јавне набавке, а по једног Министарство цивилних послова, Министарство комуникација и транспорта и Министарство спољне трговине и економских односа.

Иако ће званичници прекомјерно запошљавање покушати да оправдају обимом посла или измјенама правилника, више је него јасно да се, како тврде аналитичари, наставља пракса да одлазећа администрација "удомљава своје људе".

"То није ништа ново. Истеком мандата разним савјетницима престаје радни однос и онда се покушава наћи погодно радно мјесто са истим или сличним материјалним правима. Политика код нас и служи за материјално обезбјеђење себе и партијских другова", рекао је Вехид Шехић, предсједник Форума грађана Тузла.

Иначе, годинама уназад у БиХ сваке године се говори о реформи јавне управе, а власти на свим нивоима то наглашавају као један од приоритета, међутим у пракси број државних службеника константно расте, а јавна управа је све компликованија.

"Када једног дана заиста дође до реформе, видјећете да има запослених који и не знају шта раде и то је опште позната чињеница. Међутим, нема снага у политичком смислу које би се супротставиле томе јер они су исто то радили када су били у могућности", рекао је Шехић.

(Независне новине)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

поп

24.11.2018 07:49

Пропала дрзава.дрзава полтрона и ухљеба

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ходза

24.11.2018 08:43

Ми смо те полтроне и ухљебе изабрали прије мјесец дана опет. До нас је није до њих

Name

БУМ? - Бум!

24.11.2018 08:13

Пуни смо папака и квази политицара као лубеница спица. Само се цека да лубеница пукне као стакло!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Црни бомбардер

24.11.2018 08:32

Питајте људе у Источном Сарајеву кога је све СДС и ПДП ухљебио и покушава ухљебити ужурбано у овом прелазном периоду!

ОДГОВОРИТЕ
Name

СНСД.

24.11.2018 09:05

Ми смо једина странка која прима по конкурсу и посредством Бироа за запошљавање.