Положај новинара све тежи у РС

- Положај новинара и медијских радника у Републици Српској све је тежи. Напада је све више, а људи од пера немају никаква права, речено је у емисији Изазови БН телевизије.

Република Српска 23.11.2018 | 22:44
Положај новинара све тежи у РС
Ни након три мјесеца од покушаја убиства новинара БН телевизије Владимира Ковачевића, надлежне институције случај нису ријешиле, мотив напада нити налогодавци још познати.

“Задовољан сам што су након само седам дана откривени починиоци и један је приведен, али ако ту буде крај не можемо говорити о квалитетном завршетку те приче”, рекао је Ковачевић.

Писац и новинар Горан Дакић истиче да није оптимистичан да ће случај у потпуности бити разоткривен.

“Ја вјерујем да ће у случају Драгичевић Тужилаштво подићи оптужницу против НН лица и да ће та истрага да траје 10 година као што је било у случају Вукелић и да се никад неће сазнати прави мотив тог убиства. Плашим се да таква судбина очекује и покушај убиства Владимира Кпвачевића, а самим тиме је озваничена сезона лова на новинарске главе“, каже Дакић.

Ковачевић сматра да је у цијели случај политика индиректно умјешана.

„Ја не знам да ли је неко од политичара директно рекао да треба на мене извршити напад и у то не желим да вјерујем, али индиректно има везе са политиком јер код нас сваки посао има везе са политиком", јасан је Ковачевић.

- Нема правила у БиХ, новинаре напада када год ко стигне и када жели. посљедице тога су несигурност и страх, самоцензура и поткопавање темељних вриједности демократије.

Проблем је што је себи свако дао за право, без обзира с које стране долази, да се према новинарима понаша као према грађанима трећег реда - , додаје Дакић.

„Прије годину дана је објављено истраживање у којем се каже да сваки четврти човјек мисли да је потребно и оправдано напасти новинара. То је као да нападнете било ког другог радника“, истиче новинар и уредник Елта ТВ Ђорђе Вујатовић.

Новинарска заједница затражила је од новоизабраних посланика у Скупштини Српске да хитно приступе измјенама Кривичног закона Републике Српске по којем би напади на новинаре били третирани као напади на службена лица.

„То није рјешење, то ће бити рјешење на папиру, оно ће бити написано и усвојено, али постоји стање свијести које се мора рестартовати, да људи који нападају новинаре да схвате да то не смију да раде“, закључује Дакић.

У БиХ у посљедње двије године био је један покушај убиства на новинара, 11 физичких напада и 13 пријетњи смрћу. Људи од пера су јасни - напад на новинаре је напад на демократске вриједности друштва и слободу говори и томе се мора стати у крај.



БН ТВ

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Добра тема

24.11.2018 07:36

Тема је одлична значи безбједност новинара.Дакле да није новинара и појединих тв кућа као што је БН телевизија многе ствари се не би откриле.Генерално у Републици Српској безбједност грађана је ове године на јако ниском нивоу.Тако је било и раније али ове године је кулминирало.Мислим да након одлуке о неспровођењу истраге од стране посебног одјељења републичког тужилаштва против двојице полицијских службеника треба позвати у емисију изазови адвоката Ифета Ферагета који је јуче гостовао у емисији ФАЦЕ код Сенада Хаџифејзовића.Адвокат Ферагет је говорио о случајевима убиства Џенана Мемића и Давида Драгичевића.Такође не би било лоше позвати неког стручњака за судску медицину.Ако неће из РС а вјероватно неће прихватити позив позвати неког из федерације па чак и из Хрватске Загреб,Сплит,Ријека

ОДГОВОРИТЕ
Name

Стево

24.11.2018 07:38

Ни једне поруке на ову тему. То је знак колико имамо свијести и демократицности. Само нас интересује риалити.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Новинарче

24.11.2018 08:04

Новинари као непосредни извршиоци посла у овој бранши стварно су изложени вербалним пријетњама, омаловажавању, физичким нападима, па и покушајима убиства, попут случаја г-дина Владе Ковачевића. А све то доживљавају у ситуацији када овај психички напет и одговоран посао обављају за мизерне плате које су у већини медијских кућа ниже од републичког просјека, иако већина њих има факултетске дипломе. Мало ко је стао у њихову заштиту, поготово политичари којима су новинари добри једино када о њима или њиховој странци пишу похвално.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Нема новинара

24.11.2018 08:57

Ово сто ми називамо новинарима су у ствари радници који раде за одредјене медијске куце, а које су плацене било од власти или опозиције или неких других структура. За мене је новинар неко ко писе и извјестава професионлно и непристрасно, ко увјек има доказе и томе сто писе и мисљења обе стране. То код нас није слуцај и како нема одговорности за оне сто их напдају тако нема ни одговорности за њих сто пису све и сваста. Не правдам нападе на новинаре и њихове слободе и мисљења сам да се законски требају застити али ово је реалност. И на запду је слицно мада тамо дрзаве имају развијеније механизме за зститу новинара.

ОДГОВОРИТЕ
Name

007

24.11.2018 12:38

Новинари су као и политичари..подељени.Једни бране позицију,а други опозицију.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Директ

24.11.2018 12:58

Полозај свих људи је тези када имамо теска времена и јос тезу власт.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Драгас

24.11.2018 21:19

Ја мислим да би требало разлучити новинаре од плаћеника и вјерујем да би новинари истог момента постали безбједни.

ОДГОВОРИТЕ