Прича: Домаћи терен (ни)је предност у вјечитом дербију...

Могу различито да се тумаче бројке…

Кошарка 23.11.2018 | 23:05
Прича: Домаћи терен (ни)је предност у вјечитом дербију...
Када Партизан или Црвена звезда играју утакмице код куће у кошарци имају велику предност. Пионир је прави Храм кошарке у ком многи падају. Падали су и највећи великани европске кошарке под ноге оба тима. Од Реал Мадрида, Барселоне, Фенербахчеа, ЦСКА, Макабија… Ипак, шта се дешава када се Партизан и Црвена звезда суоче у том истом Пиониру?

Колику тада улогу има домаћи паркет? 

Не рачунајући Куп Радивоја Кораћа који се игра на неутралном терену, екипа која игра на домаћем терену у вечитом дербију добила је 10 од последњих 15 утакмица. Са те стране Партизан ће имати предност сутра увече. Иначе, Партизан у АБА лиги има скор 11:8 против Звезде када има улогу домаћина.

Међутим, резултат на последња четири дуела у АБА лиги и Суперлиги је 2:2. А оба меча у гостима је добила Звезда. Последњи вечити дерби који се играо је Звезда добила у гостима 81:73. Црвено-бели су у последње време чешће у гостима од црно-белих који су последњи пут добили на страни Звезду у јуну 2016. године.

Од три Куп дуела у овом периоду, Партизан је добио два. И то су утакмице у којима су присуствовали навијачи оба тима. Партизан је у сва три меча имао улогу номиналног госта.

Тезу да домаћи терен не мора нужно да значи и предност изнео је данас капитен Црвене звезде БранкоЛазић. Он је говорећи пред овај сусрет истакао да то врло често није одлучујућа ствар у сусретима два највећа српска клуба.

„Први дерби у новој сезони, играћемо га као гости, али та чињеница врло често у оваквим мечевима није била пресудна, већ су одличивали неки други детаљи. Имали смо довољно времена да се припремимо за овај меч након повратка из Андоре и очекујем добру утакмицу”, рекао је капитен црвено-белих који има велико искуство играња оваквих мечева у којима је актер још од 2011. године.

Од доласка Андрее Тринкијерија на клупу Партизана привукао је пажњу многих присталица бившег шампиона Европе. На утакмицама има доста навијача који праве сјајну атмосферу, па не треба сумњати да ће их бити и на овом сусрету у великом броју. Карата у слободној продаји неће бити, а у халу је могуће ући само сезонским картама Партизана или са дневним пропусницама за спонзоре и пријатеље клуба.

“Из безбедносних разлога, размене карата са гостујућим навијачима неће бити, а из истог разлога ће и капацитет дворане бити смањен”, истиче се на сајту црно-белих.

Дакле, укупне бројке кажу да је домаћи терен генерално био доста важан (10:5), али две победе Црвене звезде на последња два гостовања кажу да то не мора нужно да буде случај у последње време.

Како ће бити сутра од 17 часова?

АБА ЛИГА И СУПЕРЛИГА - ПОСЛЕДЊИХ 15 МЕЧЕВА

Партизан - Црвена звезда 73:81
Црвена звезда - Партизан 87:62
Црвена звезда - Партизан 86:74
Партизан - Црвена звезда 84:100
Партизан - Црвена звезда 78:77
Црвена звезда - Партизан 85:74
Партизан - Црвена звезда 86:81
Црвена звезда - Партизан 83:72
Партизан - Црвена звезда 65:70
Црвена звезда - Партизан 72:75
Партизан - Црвена звезда 86:87
Црвена звезда - Партизан 84:53
Партизан - Црвена звезда 86:81
Црвена звезда - Партизан 92:77
Црвена звезда - Партизан 58:54

КУП РАДИВОЈА КОРАЋА

Црвена звезда - Партизан 75:81
Црвена звезда - Партизан 74:64
Црвена звезда - Партизан 60:68

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс, Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар