Чак 50 нових фудбалских правила?!

Ево како ће фудбал изгледати од сутра! Заборавите најважнију споредну ствар какву сте познавали. . .

Фудбал 29.11.2018 | 23:07
Чак 50 нових фудбалских правила?!
Пред фудбалом је историјски дан. ФИФА и Интернационални борд фудбалске асоцијације данас ће се састати како би разматрали измене правила ове игре. Чак 50 нових предлога налази се на дневном реду, о некима је било речи и претходних месеци, а ми ћемо вас још једном провести кроз најзанимљивије измене.

НЕМА НАСТАВКА ПОСЛЕ ПЕНАЛА

- О овоме се доста прича последњих недеља. Укида се правило наставка игре после најстроже казне. Разлог је јасан, нико више не поштује правило да не сме да се утрчи у шеснаестерац пре него што лопта крене са беле тачке, па ће убудуће пенали бити извођени као и после продужетака, без наставка игре.

ЈОШ ПРАВИЛА О ПЕНАЛИМА

- У случају намерног враћања лопте голману ногом, чувар мреже губи статус "специјалне позиције" и третира се као обичан играч у пољу. То значи и да уколико буде играо руком - као и остали на терену - скривио је пенал.

- Уводи се АББА систем извођења једнаестераца. То значи да шутери не изводе најстроже казне у пенал серијама као до сада, једни па други, већ да се мешају, у првој серији пуца први А, у другој пуца први Б тим. То је и из разлога што је постојећи систем непоштен јер је у 60% пенал серија побеђивао тим који је пуцао први.

ШТА ЈЕ РУКА?

- Тренутно, то нико не зна јер готово све може да се интерпретира као (не)природна позиција руке. Зато Борд жели да овде постави јасније границе: ако је шака/рука изнад нивоа рамена, то је увек недозвољена игра и мора да се санкционише.

- Чак и када гол буде постигнут руком, од сада ће бити мање могућности за интерпретацију од стране самих судија. Ниједан погодак руком неће важити у будућности, било да је постигнут намерно или случајно.

КРАЂА ВРЕМЕНА

Ништа не излуђује навијаче као играчи који се труде на све начине да украду који секунд пре последњег судијског звиждука. То ће им бити отежано.

- Када играч буде замењен, он више неће моћи да се шуња и оклева са напуштањем терена, већ ће напустити терен на месту на којем стоји, како би игра могла одмах да буде настављена.

- Голман од сада може да дода лопту саиграчу и у шеснаестерцу из гол-аута. До сада се у таквим случајевима слободан ударац понаваљао, па се и ту губило време.

- Међутим, неке од нових одредби су и збуњујуће као на пример ова: Фаулирани играч којем се указивала помоћ може да се врати на терен и изведе слободан ударац или пенал одмах. То ће свакако створити полемику јер бисмо имали случај да је неко симулирао повреду, да му је указана помоћ и да је играо у истом нападу као да се ништа није десило.

ОСТАЛО...

Нова правила требало би да спрече и неспортско понашање на терену.

- Убудуће, само играчи тима који се брани смеју да стоје у живом зиду, дакле нема више противничких играча. Тиме ће се спречити гурање и гужва које обично настају.

- И тренерима се од сада показују жути и црвени картони. Као и фудбалери и они могу да буду суспендовани, уколико накупе више јавних опомена.

Извор: моззартспорт

Фото: Реутерс

Коментари / 0

Оставите коментар