Пустите фудбал, дајте плате!

Вардар пред гашењем, без осморице првотимаца у дербију?! Нема краја проблемима у којима се налази најтрофејнији македонски клуб.

Фудбал 22.11.2018 | 11:45
Пустите фудбал, дајте плате!
Вардар и некако, Работнички никако. Ако говоримо искључиво о "зеленом терену". Два најтрофејнија македонска клуба гледају у леђа Шкендији и у новој сезони, па данашњи велики скопски дерби нема претерани набој (13.00). Евентуалном победом највише би профитирао Вардар који би тако у најмању руку одржао корак са Шкендијом која, бар на папиру, има лак посао са Силексом, док би Работнички у случају киксева тимова из горњег дела табеле ухватио прикључак за врхом. Ни једни ни други не блистају у последње време, о чему сведочи да имају само по један тријумф на пет последњих такмичарских мечева. Вардар је у сваком случају фаворит, пре свега јер је више показао у досадашњем току сезоне.

Ипак, домаћина муче проблеми које треба да реши за "зеленим столом", па је из те перспективе у далеко неповољнијој ситуацији пред дерби. Беспарица "једе" клуб, руски бизнисмен Сергеј Самсоненко најавио је одлазак до краја године, играчи прете отказима јер месецима нису примили плате, а није сигурно ни да ли ће клуб уопште постојати у наредном периоду. Подсетимо, руски предузетник са македонским држављанством је од града Скопља акције Вардара купио у јануару 2014. године, прошле године остварио је највећи успех у историји македонског фудбала - пласман у Лигу Европе, а летос се писало и да постоји могућност да се Вардар врати под окриље главног града.

Македонски медији откривају да се фудбалери Вардара буквално бодре међу собом да издрже још четири кола до краја јесењег дела шампионата како би током зимске паузе решили питање заосталих зарада. У преводу - борба за бодове је уједно и борба за преживљавање. Колико је озбиљна криза можда најбоље осликава податак да тренер Александар Васоски није могао на овонедељним тренинзима да рачуна на чак осморицу првотимаца, па је принудно ангажовао играче из омладинског погона.

Навијачи су, чини се, с правом љути на управу која ћути и не прича отворено о проблемима.

"Ако сте у управи, то не значи да имате право да кријете невоље у којем се налази клуб. Вардар није ваше власништво, нити вас занима, тамо сте само зарад сопствених интереса. Прошле године се нисте удостојили ни да направите прославу за 70. рођендан, а сезону смо почели на другом стадиону. Да волите Вардар колико и газдине паре, можда бисте нешто и направили", пише, између осталог, у саопштењу Вардарових навијача.

Са друге стране, Работнички осим што кокетира са опасном зоном, у серији је од три пораза у свим такмичењима.

"Вардар је највећи бренд македонског фудбала, клуб који заслужује максимално поштовање, али исто тако је велика мотивација противницима. Нема сумње да ће наши играчи имати велику жељу да се прикажу у најбољем светлу. Очекује нас тешка утакмица, ако узмемо у обзир и временске услове, али спремни смо и идемо да освојимо бодове", рекао је тренер Работничког Жикица Тасевски.

За разлику од репрезентације којој добро иде у Лиги нација, македонски клубови грцају у бројним проблемима. Без икакве сумње, тешки дани за наше комшије...

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар