Инцко и Додик сагласни око ЕУ

Високи представник Валентин Инцко поздравио је најаву предсједавајућег Предсједништва БиХ Милорада Додика да ће иницирати да Предсједништво упути захтјев Бриселу да БиХ што прије буде одобрен статус кандидата у ЕУ.

Босна и Херцеговина 21.11.2018 | 20:23
Инцко и Додик сагласни око ЕУ
– Поздрављам најаву предсједавајућег Додика коју ћу схватити као показатељ да је спреман уложити енергију у питања у вези са ЕУ – рекао је Инцко за портал Вијести.

Нада се да ће чланови Предсједништва БиХ у мандату 2018-2022. бити у стању да створе позитивну политичку климу, у којој ће фокус бити на питањима у вези са интеграцијом БиХ у ЕУ, као и на другим конкретним питањима, попут економије, образовања и здравства.

– Мој став о томе је годинама јасан, а то је да БиХ треба раније дати статус кандидата, а само чланство касније, када буду испуњени услови. Драго ми је да се предсједавајући Додик и ја слажемо у вези са овим –  истакао је Инцко.

Коментаришући закључак лидера СНСД-а Милорада Додика и ХДЗ-а Драгана Човића да треба затворити ОХР, Инцко је рекао да одлуку о окончању мандата високог представника доносе Управни одбор Савјета за спровођење мира и Савјет безбједности УН.

Инцко је поручио да би најбољи начин да политичари убрзају затварање ОХР-а било спровођење програма “пет плус два”, посебно другог циља предвиђеног овим програмом, а то је позитивна процјена ситуације у БиХ коју доноси Управни одбор ПИК-а на основу потпуног поштивања Дејтонског мировног споразума. 

Када је ријеч о попуњавању Дома народа Парламента ФБиХ Инцко је навео да давање првенства Изборном закону БиХ у односу на федерални Устав у дијелу који се односи на састав институција Федерације може имати врло озбиљан утицај у будућности.

Према његовим ријечима, став ОХР-а у вези са Домом народа Федерације и примјеном Устава ФБиХ увијек је био принципијелан, односно да до окончања изборне реформе треба у цијелости примјењивати Устав ФБиХ, и када је ријеч о попису и када је ријеч о такозваном правилу да се у Дом народа бира по један представник из сваког народа из сваког кантона уколико је такав изабран у кантоналну скупштину.

– Овим принципом обезбјеђује се да сви конститутивни народи из сваког кантона имају своје представнике у Дому народа ФБиХ. Једноставно речено, овај принцип је један од начина да се обезбиједи равноправност свих конститутивних народа широм БиХ. Стога је ријеч о основном елементу БиХ као мултиетничком друштву и елементу дуготрајне стабилности земље – истакао је Инцко.

За наводе ХДЗ-а БиХ да је избор Жељка Комшића за члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа нелегитиман Инцко је рекао да су овогодишњи општи избори у БиХ спроведени у складу са Уставом и Изборним законом.

– Уколико политичке странке желе да измијене начин избора чланова Предсједништва то могу учинити тако што ће те прописе измијенити у парламенту. Моја је улога, као тумача цивилног аспекта Мировног споразума, да обезбиједим да се постојеће уставне одредбе примјењују све док се то не уради – рекао је Инцко и подсјетио да Устав подразумијева да сваки члан Предсједништва представља не само свој конститутивни народ, него и ентитет из кога је изабран, те земљу у цјелини.

(Срна)

Коментари / 21

Оставите коментар
Name

Па Милеееее

21.11.2018 19:28

Милораде,зар ниси рекао да нецес у Сарајево,зар ниси рекао да треба високог отјерати,зар ниси рекао,ух ста ти све нисо рекао....Е мој глупи народе,па Миле јр веци Босанац, Босњак,Хрват,али не и Србин од свих нас.....!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Скептик

21.11.2018 19:32

Па данима говирим да ће за Бошњаке Додик бити бољи од Алије Изетбеговића. Живи били па видјели.

Name

Ре

21.11.2018 19:34

Па због таквих као ти он и прича бајке да се ложите на те приче а ви никако да укапирате.

Name

Симо и цитанка

21.11.2018 19:40

Инцо је ментор Додикове бруталне крадје избора. А Додик финансијер Инцковог боравка у БиХ. И не само тога. Ко не вјерује, нека провјери.

Name

Мирослав

21.11.2018 20:19

Све договор са Инцком , зато му онако смије рећи и амб. Кормак , он је Амерички човјек.

Name

Гоца_ПД

21.11.2018 20:25

Инцко је један окупатор-плаценик у БиХ. Ако зелите сасвим искрено мислим да није позељна његова "мисија" у БиХ. Јер ста су резултати његове мисије?

Name

апел

21.11.2018 20:29

Инцко, иди куци, играј се са уницима. У БиХ немас никакве функције!

Name

економиста

21.11.2018 19:33

ЕУ је колонијални систем у коме сиромасне земље попут БиХ, Хрватске или Србије немају ста да тразе! Могу само бити трзисте у којем це добити Алдија, Лидла и Икеу!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Маx

22.11.2018 11:42

А то је проблем? Треба ца се обрадују конкуренцији. Веца конкуренција боље цене за потросаца.

Name

Глобализација

21.11.2018 19:39

Додига треба кредита од ММФ-а па поцео разговор о "европском путу", а Ињко се радује и једном и другом. Глобализација али за исконске идиоте!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ја ја савјет безбједности

21.11.2018 19:40

Инцка баш брига за народом.Он је рекао да одлуку о одласку високог представника доноси савјет безбједности.А истовремено прије неки дан изнесе потпуно истините чињенице пред савјетом безбједности да постоји завјера власти да се не ријеши убиство младића Давида Драгичевића.Колико Додик не био крив за убиство морао је смијенити Лукача и Дарка Илића ради великих пропуста.Сви знамо да он доноси главну ријеч о томе

ОДГОВОРИТЕ
Name

резиме:

21.11.2018 19:54

Ово су последњи радови на заврсавању пројекта русења Еx-Yу. Да је Ињко хтио јединствену БиХ за коју се сада "залазе" МЗ не би ни подрзала рат 1992. Зато му требају изврситељи тзв. "корисни идиоти" којих на залост у БиХ не мањка. А то са "европским путем" и "уласком" у некакву ЕУ нема за нас никаквог смисла, ни економског, ни моралног, ни политицког. На залост таквог смо профила и новије прослости.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Надзор

22.11.2018 07:43

Инцко је само продужена рука међунаридне заједнице, на простору БиХ. Он је надзорни орган, који прати разградњу, да буде пројекат детаљно испоштован, по свим основама, у свим дијеловима, ради лакшег рушења. По завршеној реализацији, отићи ће сам, не треба га ко фол смјењивати.

Name

А резултати рада?

21.11.2018 20:08

Па господине Инцко, 23 године након Даyтон-а имамо предратно стање. Јесте ли задовољни резултатима свога нерада и абсурдних идеја?

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бања лука

21.11.2018 20:49

Немлатите више празну сламу око ЕУ, радите нешто да се поправи живот ових људи на овом простору. Порадите нешто да се дође до истине ко је убио Давида Драгичевића дјете од 21 годину и све дјеце и људи невино убијених.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Раде

21.11.2018 20:50

Зна се ко је Додика довео на власт,и како је завладао. Јасно као дан да је он и његова лоповска,гарнитура за нестанак РС-а.Свакако ако удје у ЕУ,улази као БИХ ако до тада буде постојала ЕУ.Сто се тиче гласања,народ је ту немоцан. Па зар оцекивати од људи који су ратни профитери,да цине добро за свој народ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Давид

21.11.2018 20:57

Миле, ко је убио Давида?????????????????????????????

ОДГОВОРИТЕ
Name

ДБОВАЦ

22.11.2018 03:18

ДАВИДА СУ УБИЛИ ПРИПАДНИЦИ МУПА ИСТИ ОНИ КОЈИ ИНАЦЕ И УБИЈАЈУ ПО БАЊАЛУЦИ ДИЗУ АУТА И МОНТИРАЈУ САМОУБИСТВА СВЈЕДОЦИМА НА СУДУ ПРОТИВ ИСТИХ , А НАРУЦИОЦ ДАВИДОВОГ УБИСТВА ЈЕ МИЛЕ ДОДИК КОЈИ ЈЕ 2011 УБИО ДАВИДОВОГ ДРУГА У БУДЈАКУ ЗАСТА ГА ЈЕ ДАВИД И ПРОЗИВАО.А ОНДА ЈЕ ДАВИД КАО НАСТРАДАО СЛУЦАЈНО ИЛИ ЗАДЕСНО . А НАРУЦИЛАЦ УБИСТВА МИЛАНА ВУКЕЛИЦА ЈЕ ЦЕДО САВИЦ СА ГРАДЈЕВИНСКОМ МАФИЈОМ БАЊА ЛУКЕ КОЈА РАДИ ЗА МИЛУ ДОДИКА СВЕ ПРЉАВЕ ПОСЛОВЕ .. МИЛЕ ДОДИК ЈЕ ГОСПОДАР ЗИВОТА И СМРТИ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ

Name

кикирики

22.11.2018 02:37

Сагласни? Никад! Тај прица једно а друго ради. Ни сам незна ста лупета

ОДГОВОРИТЕ
Name

СРБИН ПРАВОСЛАВАЦ

22.11.2018 03:02

ПРЕДХОДНИ ВИСОКИ ПРЕДСТАВНИЦИ СУ СМЈЕЊИВАЛИ СРБЕ ЗБОГ РЕКЛА КАЗАЛА А ОВА ЛОПОВЦИНА ПРКОСИ ЗНА ДА ГА СТИТИ ВАТИКАН ЈЕР СВЕ СТО РАДИ ИДЕ НА СТЕТУ СРБА , ЗАДУЗО НАС ЈЕ ВИСЕ НЕГО БРОЗ ПРИВРЕДУ НАМ ЈЕ ВРАТИО У 19 ВИЈЕК ПОЉПРИВРЕДУ НАМ ЈЕ УНИСТИО ОМЛАДИНУ РАСЕЛИО И НАСТАВЉА ДА РАСЕЉАВА . ГЛУМИ СРПСКОГ ПАТРИОТУ А СВИ ЗНАЈУ ДА ЈЕ ДЕЗЕРТЕР . ПОНАСА СЕ КАО ДА ЈЕ КАО ДЕСПОТ СВЕ СЕБИ ПРИСВАЈА А МРВИЦЕ ДАЈЕ ОНИМА КОЈИ МУ ВИРЕ ИЗ ГУЗИЦЕ , ЗА БОРЦЕ И ПОСТЕНЕ ГРАЈДАНЕ НЕМА ЗИВОТА ДОК ЈЕ ОВА БЕЗКРОПУЛОЗНА ЦРВЕНА СЕКТА НА ВЛАСТИ ДОЛЕ ОВА УДБАСКА ВЛАСТ КОЈА НАМ ИСИСА СВУ КРВ ИЗ ТИЈЕЛА ЗВАНА РЕПУБЛИКА СРПСКА

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сабан

22.11.2018 10:07

Води га у Аустрију да И вама буде боље и цвијановицку поведи да вам дигне стандард живота и продужи вијек живота

ОДГОВОРИТЕ