Анализа: Дефенце, дефенце…!

На три последње утакмице у Еврокупу Црвена звезда је примила 277 поена!

Кошарка 25.11.2018 | 22:45
Анализа: Дефенце, дефенце…!
Чују се оргуље на кратко и онда крене оно усиљено „Дефенце, дефенце“. Илити - одбрана, одбрана. Научили смо тај ритуал на НБА утакмицама, а било је и ретких случајева у европској кошарци (рецимо на мечевима Бросеа) да се тако навија. На нашим паркетима то не можете чути. Међутим, навијачи Црвене звезде у наредним мечевима могли да подстакну своје љубимце, на тај или други начин, да се мало више боре у дефанзиви. Тај сегмент игре никако не иде од руке црвено-белима већ на неколико утакмица.

У бројкама то изгледа овако - тим Милана Томића је на последња три меча у Еврокупу примио укупно 277 поена! Од Андоре и Монака по 91, а од Улма на гостовању 95.

Дакле, на сва три меча преко 90 примљених поена. Превише је то... Па и да су Реал, ПАО и ЦСКА били противници.

Ако се пад у игри у одбрани толико не види у АБА лиги на мечевима против објективно не толико квалитетних тимова, онда у Еврокупу све долази до изражаја. Екипе из Еврокупа, иако нису најквалитетније и снагом нису попут евролигаша, опет имају довољно знања  да кажњавају ноншалантност у дефанзиви и да искористе бројне рупе које се стварају у дефанзивном бедему.

Некада делује да је Звезда као кофа која има неколико рупа. И уместо да се оне зачепе, покушава се са додатним сипањем воде. У преводу, колико год је напад на почетку сезоне био добар, одбрана је та која је доносила победе. Сада када је она стала, види се да напад сам не може да донесе успехе.

Када је Дејан Радоњић седео на клупи Црвене звезде одбрана  је била некако трејдмарк тог тима. Кроз сезоне. Иако су се играчи мењали. Радоњић је знао да само тако може да се носи са европским алама. Успело му је. Потом је на клупу Звезде дошао Душан Алимпијевић и одмах истакао да његов тим треба пре свега  да игра јаку одбрану. Није успео то да имплементира. Исте речи о игрању одбране која ће да буде основа и темељ чули смо и од Милана Томића.

И заиста, на старту сезоне је деловало да је тако. Звезда је тим који у АБА лиги и даље није примио 80 или више поена, а рецимо играо је и добио на гостовању Будућности  у Подгорици. Слично је било и на првих пет мечева у Еврокупу. Од тих пет дуела, Звезда је добила четири.

Улм је у Београду Звезди дао 73 поена, Монако код куће 73, Андора у Београду 79, Бреша у Италији 69, а Галатасарај у Београду само 57. Управо после тог дуела с турским тимом могли смо да констатујемо да је Звездина одбрана деловала најбоље отпочетка сезоне. Буквално су црвено-бели појели противника у Пиониру и тиме подсетили на „оне“ дане. Био је то 30. октобар. Обећавало је то да ће Звезда играти у том стилу у наставку сезоне.

И онда је уследио потпуни преокрет. Негативни.

Противници лако долазе до кошева. Лако пробијају прву линије одбране, а приметно је да Звезда прима доста погодака ван линије 6,75. Улм је дао 10 тројки, Монако девет, а Андора 11 уз веома високе проценте од 38,5%, 47,4% и 36,7%. И ту треба тражити један од главних разлога оваквих бројки у рубрици „примљени поени“.

Више пута је Томић истицао колективну одбрану, да она мора да буде боља, причало се о томе после Монака, али опет у појединим моментима делује као да нема праве жеље да се гризе испод свог коша. Сигурно ће то црвено-бели пробати да испеглају што је пре могуће. Јер, то касније може да донесе лакше поене у нападу.

Томић је тренер који долази из Олимпијакоса у ком је провео много година. А то је систем који је дуго био заснован управо на одбрани која дави противника као змија жабу. Није то увек најлепше за око, али резултатски је имало смилсла. И те како. Сада то знање које сигурно поседује у великој мери „само“ треба да засади и посеје у београдској црвено-белој башти кошарке. А ту је већ о-хо плодно тло за такву игру. Само треба да се „прими“. Можда је и време битан фактор у целој причи.

Увек се о дефанзиви причало кроз призму „вољног момента“, „жеље“ и „енергије“. Ако је тако, онда Звезди недостаје вољни моменат, енергија и жеља. Да се загризе до коске...

Звезда иако губи може да буде задовољна тиме које утакмице губи. У АБА лиги има све победе, а и поред пораза у низу у Еврокупу има лепу шансу да стигне до ТОП 16 фазе тог такмичења (победа Монака над Улмом иде на Звездину воденицу). Ови  порази не морају да боле на крају. Вероватно и неће као такви. Истина је и да смо још у новембру. Исто тако је истина да има времена за напредак у одређеним деловима игре. А одбрана је та која мора да има примат. Уз заграђивање коша, дефанзивни скок, боље преузимање, смањивање изгубљених лопти...

Уосталом, знате ону отрцану изреку о томе шта добија утакмице у кошарци, а шта осваја трофеје... Одбрана.

Извор: моззартспорт

Фото: МН Пресс

Коментари / 0

Оставите коментар