Прича: Крстајићевих 29 и бар петорица који фале...

Шта смо добили у Лиги нација? Шта нам још недостаје? Да сумирамо протекла три месеца. . .

Фудбал 27.11.2018 | 23:00
Прича: Крстајићевих 29 и бар петорица који фале...
Прво место на табели и промоција у Лигу Б уз изборен макар бараж за пласман на Еуро 2020. Успех је остварен, али иако Младен Крстајић суочен са притиском који носи његова функција понекад тврди супротно – био је тај успех и очекиван. У конкуренцији Румуније, Црне Горе и Литваније репрезентација Србије је објективано била изразити фаворит. Истина, умели смо у скоријој прошлости да подбацимо и против горих тимова што се овог пута није десило, иако је селектор ових шест јесењих утакмица искористио да у ватру гурне и бројне младе играче. Са те стране, Крстајић заслужује честитке, али најгоре што би Србија сада могла да уради јесте да помисли да је направила нешто велико, јер свако ко је гледао Орлове у 2018. години могао је јасно да види да није исто играти против Румуније и рецимо Швајцарске. А та Швајцарска не би смела да буде некакав недостижни сан за Србију.

Па да погледамо шта је то Србија добила у премијерном издању Лиге нација, а шта јој то недостаје да би се ухватила у коштац са најквалитетнијим екипама са Старог континента.

ОРЛИЋИ У ВАТРИ

Највећи бенефит? Млади играчи пре свега, мада не треба запоставити ни то што смо се после разочаравајућег Мундијала – не толико због резултата, него због начина на који смо изгубили од Швајцарске – вратили на победнички колосек. Али ако ћемо о највећим Крстајићевим заслугама онда говоримо о гурању у ватру некадашњих европских и светских шампиона из млађих селекција. Против Литваније на концу такмичења тако су само Антонио Рукавина, Адем Љајић и Милан Родић били старији од оне генерације Литванаца. Сви остали су или играли у Литванији или су још млађи.

Међу њима, одскочио је Немања Максимовић, пошто смо Николу Миленковића - да не помињемоАлександра Митровића - добили још раније, на Светском првенству, и њега не рачунамо овде, док је рецимоМијата Гаћиновића лансирао Славољуб Муслин, а Андрија Живковић је ту још од 2013. Истина, тек код Крстајићаје добио значајнију минутажу. И да није било синоћњих асистенција против Литваније питање је да ли бисмо могли да кажемо да ју је у потпуности искористио. Максимовић је ту био чини нам се најконстантнији. Уосталом, он је уз Антонија Рукавину и Милоша Вељковића једини провео сваки од 540 минута на терену. Било је осцилација, али ако је неко од младих играча показао да на њега може да се рачуна онда је то башМаксимовић.

Поред свих осталих стоји знак питања. Вељковић се са Миленковићем усталио као стартни штопер, али било је ту и несигурних потеза и питање је како би он изгледао против јачих ривала. Исто важи и за Сашу Лукића, па и голмана Предрага Рајковића. А ваљало би овде и да се вратимо на оно што смо научили код Синише Михајловића: подмлађивања на репрезентативном нивоу ретко воде ка било чему добром, јер ко може да гарантује да ће се каријере свих ових момака развијати према очекивањима? Рецимо, Лукић је ове сезоне одиграо само 57 минута у Торину, Живковић 275 у Бенфики, али само 91 у првенству и Лиги шампиона.

Уосталом, због мале минутаже је из једначине испао Милан Гајић, а баш нам је на тој позицији најпотребнија свежа крв. Ко гарантује да се исто неће десити и Лукићу, Живковићу или неком другом? И ко гарантује да следећи селектор – јер постоје озбиљне индиције да се Крстајић неће задржати ту до почетка квалификација за Еуро – неће рећи: Хеј, па мене не занима будућност, већ резултат сада и хоћу да играм са најбољима у овом тренутку?

ПРЕЦРТАНИ

Ту долазимо до највећег минуса Крстајићевог мандата и сигурни смо да сви знате о чему причамо. Али то мора да се напише. Бранислав Ивановић је и са 34 године убедљиво најбољи десни бек кога имамо. Владимир Стојковић је наш најбољи голман. Лука Миливојевић је капитен Кристал Паласа и логичан избор за партнераНемање Матића у вези. Матија Настасић редовно игра у Шалкеу. Чак се и Никола Максимовић усталио у Наполију, једном од најјачих клубова Европе, и то на дефицитарној позицији десног бека. Италијани га хвале на сва уста. Али никога од њих нема у репрезентацији. Некога због лоших односа са селектором, а некога вероватно и због тог инсистирања ФСС да се репрезентација подмлади. Што баш и нема смисла ако тражимо резултат, а управо о томе је селектор и говорио на конференцији за новинаре после победе над Литванијом.

“Не знамо шта хоћемо. Хоћемо све, а нећемо ништа“, рекао је тада.

Није ни њему лако, али добро је знао – или је бар морао да зна - у шта улази када је прихватио да замениСлавољуба Муслина. Иста прича се и тада водила. Муслин је у тиму желео најбоље, желео је резултат и одвео нас је на Светско првенство. Савез је желео најталентованије, напредак и напредовали смо до дивизије Б Лиге нација. И тек ћемо сада, кад се у европским квалификацијама сретнемо са екипама из прва два шешира видети колики је пут још пред нама. На крају, и Крстајић је у тим враћао Ненада Крстичића, Данијела Алексића,Љубомира Фејсу... Није то радио због подмлађивања, него због резултата. Балансирао је између реалности и жеља са Теразија. Трошило га је очигледно.

Како било, добро је што после дуже времена имамо не једног, не ни два, него чак тројицу нападача који дају голове, биће чак проблем свима пронаћи минуте. Добро је и што Душан Тадић и Адем Љајић било коме могу да направе проблеме и што сада већ изгледају као прилично озбиљан европски тандем, добро је што поред Немање Матића свако изгледа за јоту бољи него што јесте, што Блеки Миленковић расте у озбиљног штопера...

Није добро што ништа нисмо урадили на томе да пронађемо алтернативу Антонију Рукавини, месец је дана старији од Ивановића иначе, што нам одбрана генерално не изгледа сигурно, што нам је друго крило често било упадљиво безопасније од оног на коме је Тадић, без обзира да ли на терену били Гаћиновић, Филип Костић или Немања Радоњић, што и даље не знамо која је позиција Сергеја Милинковића Савића, што је после препуцавања Савеза и стручног штаба са Миливојевићем и Настасићем постало сасвим јасно да је амбијент у и око репрезентације озбиљно нарушен.

И никако није добро што, као и кад је Муслин био ту, немамо апсолутно никакву представу како размишљају на Теразијама. И да ли ће Крстајић бити ту и у марту или ће се ФСС одлучити за нову рокаду и неко искусније решење? А то бисмо морали што пре да сазнамо, јер квалификације су одмах ту, иза ћошка. И неће бити овако лаке.

КРСТАЈИЋЕВИХ 29 У ЛИГИ НАЦИЈА

Голмани

Марко Дмитровић               3 утакмице             270 минута
Предраг Рајковић              3                             270
Александар Јовановић     0                              0
Никола Васиљевић               0                              0

Обрамбени

Никола Миленковић            5                               450
Александар Коларов         3                              193
Милош Вељковић                 6                              540
Урош Спајић                       1                              90
Милан Родић                       4                              334
Јагош Вуковић                  0                              0
Немања Милетић                1                              13
Антонио Рукавина             6                              540

Везисти

Сергеј Милинковић Савић   3                            102
Немања Матић                  3                            191
Андрија Живковић               3                            270
Душан Тадић                      5                           450
Љубомир Фејса                  1                             13
Адем Љајић                       3                            249
Мијат Гаћиновић                 4                            258
Немања Максимовић       6                            540
Ненад Крстичић                  0                                0
Бранко Јовичић                  1                              18
Саша Лукић                         6                             337
Данијел Алексић                  1                                8
Немања Радоњић           4                                90
Филип Костић                       2                              116

Нападачи

Александар Митровић       6                              533
Лука Јовић                       1                              7
Александар Пријовић        1                              75          

Извор: моззартспорт

ФОТО: Стар Спорт

Коментари / 0

Оставите коментар