Квасац убија полако, али сигурно!

Доктор медицинских наука, лекар и травар Виктор Хрушчов тврди да је савремени хлеб узрок многих болести и да је спас у квасцу који можемо сами да направимо.

Здравље 21.11.2018 | 12:03
Квасац убија полако, али сигурно!
Лекар натуропата Виктор Хрушчов, аутор књиге о подмлађивању одговарајућом исхраном, сматра да је један од већих проблема данашњице - хлеб. Сви знамо да хлеб није исти "као некада" и да је пшеница у међувремену "пробрана" тако да је у зрнима све више глутена. Али - није то једини проблем. Ево шта каже Хрушчов:"Искључио сам из своје исхране (и исхране својих пацијената) савремени хлеб. Ствар је у томе да, ако једемо хлеб са квасцем, квасац доспева у нашу крв, почиње да се размножава, конзумира наше витамине, микроелементе, беланчевине. Истовремено, он лучи продукте свог живљења: токсине. Односно, квасац паразитира у нашем организму. И зато модерни хлеб сматрам једним од најгорих изума човечанства".

Он наводи да квасац приликом печења улази у "капсуле" од глутена, а у цревима се ослобађа, оштећује слузокожу и нарушава нормалну микрофолору црева. "Штавише, он не паразитира само у цревима, већ живи и у крвној плазми, и слободно се размножава. Ово се може завршити различитим видовима интоксикације, гљивичним обољењима, нарушавањем имунитета, што може водити многим хроничним болестима и туморним процесима. Чак и ако престанемо да једемо модеран хлеб са квасецем - тек након пет година неће више бити ћелија квасца у у крвној плазми".

Зашто је (данашњи) квасац толико погубан? "До четрдесетих година 20. века коришћени су квасци сасвим другог типа. Они нису били антагонисти људске симбиотичке микрофлоре, односно, нису убијали корисне бактерије које живе у дебелом цреву, али тесто се дизало 24 сата, што није одговарало пекарима. Да би интензивирали производни процес, почели су да користе квасце сасвим друге врсте, који се званично сматрају (то је отворена информација) "условно патогеним микроорганизмима", тј. таквим који изазивају болести при одређеним условима. У питању су такозвани термофилни квасци, са којима тесто нарасте за само сат времена".

Хрушлов наставља објашњење: "Термофилни квасци, који се данас користе у пекарству, јесу антагонисти симбиотичке микрофлоре човека. То значи да њихово деловање у дебелом цреву убија микробе који иначе производе витамине, есенцијалне аминокиселине, корисне биолошки активне супстанце, и потребни су у људском телу за нормално функционисање, тј. за здравље. Постоји око 500 врста квасних гљивица, а међу најопасније за човека спада њих 30. Последњих година од гљивичних инфекција болују скоро сви, при чему се оне не лече апотекарским лековима. По различитим проценама, распрострањеност микоза обухвата 80 посто одраслог становништва и 95 посто деце. У последњих неколико година дошло је до тренда повећања учесталости гљивичних инфекција не само код одраслих, већ и и код деце, а посебно оних сложених, системских гљивичних инфекција."

Тако каже др Хрушчов. Шта нам је чинити? Решење је једноставно: припремите свој домаћи квасац. Рецепата има много, а ми смо изабрали онај који препоручује група руских аутора.

Ражано брашно прелијемо топлом водом (око 40 степени Целзијуса) до конзистенције јогурта и оставимо на топлом месту, најбоље у полулитарској тегли. После 24 сата, додајте брашно и воду и оставите на топлом месту. Трећег дана појавиће се мехурићи, што значи да је "квасац" спреман. Уколико не желите истог тренутка да замесите хлеб, можете покрити теглу газом и оставити је у фрижидеру. Једном недељно скидајте горњи слој и "нахраните" квасац брашном и водом. Трећина тегле довољна је за две векне хлеба.

Како замесити хлеб? Квасац се стави у дубљу посуду, додаје се брашно (интегрално, ражано, или неко друго) и топла вода, добро се промеша  остави на топлом месту да се дигне. Може се убацити свашта - со, биљна уља, зачини итд. После неколико сати месити тесто све док не престане да се лепи за руке и оставити на топлом још 2-4 сата. Пре стављања у рерну, одозго посути мало воде или уља, да би кора била мекша. Пећи 35-40 минута у рерни, на 250 степени.

Кажу да је овај хлеб добар за јело и после неколико дана. И, што је најважније - здрав је.

Новости
фото:интернет

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Арса

23.11.2018 15:52

Овај појма нема, прво, хлеб се пече на 180-220°Ц у трајању од просечно сат времена, нема квасца који то може преживети. Друго, за пораст броја случајева гљивичних оболења криви су антибиотици који између осталог када се злоупотребаљавају, уништавају микрофлору црева. Једна од најгорих српских клетви је "ланац ти се огадио ", а то дотични управо и покушава да ради. Такође, верни ће знати речи Оченаша "хлеб наш насушни..." Поздрав!

ОДГОВОРИТЕ