Јерковић за примјену Дејтона

Потпредсједник Републике Српске из реда хрватског народа Јосип Јерковић изјавио је да се досљедно залаже за примјену изворног Дејтонског мировног споразума, онако како је написан, без интерпретација.

Република Српска 21.11.2018 | 09:57
Јерковић за примјену Дејтона
"Ми знамо да су проблематика тог документа анекси четири и седам. Свако у БиХ то доживљава на свој начин. Истина, Хрвати се још нису вратили на простор Републике Српске, али ја са своје тачке гледишта, могу рећи да сам незадовољан донаторима из свијета који не испуњавају оно што су и потписали и прихватили заједно у Дејтону 1995. године", рекао је Јерковић Срни у Источном Сарајеву.

Према његовим ријечима, међународни донатори су успорили помоћ за повратак и обнову ратом порушених објеката, а како оцјењује, највише су страдали Хрвати.

"Зато ћу се залагати за примјену Дејтонског споразума, прије свега за повратак свакога на своје, као и за обнову порушене имовине или правичну надокнаду штете свима без изузетка", рекао је Јерковић.

Он је поручио да ће се током овог мандата, као и у претходном, залагати за сав народ који је од њега тражио помоћ и коју је могао да пружи у складу са законом".

Данас су се навршиле 23 године од када је у америчкој бази Рајт Петерсон у Дејтону парафиран Општи оквирни споразум за мир у БиХ и његових 12 анекса, чиме је окончан рат у БиХ и успостављен њен уставно-правни поредак.

Овим споразумом створена је државна заједница БиХ састављена од два ентитета, Републике Српске и Федерације БиХ, који су потписници свих анекса.

(Срна)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

ккк

21.11.2018 09:50

Рат и оно што не ваља пред рат и послије рата су бизнис јачих сила а то што је овамо неко настрадао шта такве брига.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ок

21.11.2018 10:20

Кад могу протјерани Срби у ХР да се врате?

ОДГОВОРИТЕ